Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Лекції.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
349.7 Кб
Скачать

Лекція 4. Структура лексичного значення лексеми (2)

  1. Поняття структури лексичного значення лексеми.

  2. Семемний поділ плану змісту лексеми. Семна структура семеми.

  1. Поняття структури лексичного значення лексеми.

План змісту лексеми є основним об’єктом вивчення лексикології. Цей план змісту, тобто лексичне значення лексеми, може мати складну організацію, для визначення і вивчення якої застосовуються одиниці, за допомогою яких структурується план змісту лексеми.

Структура ЛЗ лексеми – це внутрішня організація плану змісту лексеми, яка складається із системно-організованих семем і сем однієї лексеми.

Елементарною одиницею структури ЛЗ лексеми є сема. Неелементарна одиниця – семема .

План змісту лексеми поділяється на семеми.

Семемна структура лексеми формується в процесі мовленнєвого використання у складі висловлень.

При формуванні лексико-семантичних варіантів семем однієї лексеми здійснюється опора на семантичні зв’язки між наявними і новими лексико-семантичними варіантами.

Семантична структура семеми складається з найменших елементарних одиниць лексико-семантичного рівня – сем.

У плані вираження лексема є однозначною величиною, проте у плані змісту та сама лексема може мати два значення і більше. Так, лексема дід може означати «батьків або материн батько», «чоловік похилого віку», а лексема мальовничий – «приємний, цікавий на вигляд», «образний, виразний». Із кількістю значень лексеми у плані змісту пов'язані явища моносемії (грец. monos – один і sema – знак) і полісемії (грец. poly – багато і sema – знак). Виявом моносемії є наявність у лексеми одного значення. Багатозначність лексеми називають полісемією. У мовленні завжди реалізується тільки одне з можливих значень лексеми – семема, або лексико-семантичний варіант.

Семема (грец. sema – знак), або лексико-семантичний варіант, – формально-змістова лексична одиниця, яка є реалізацією лексеми у процесі мовлення.

У системі мови семема виявляється як складова частина лексеми, носій одного з її значень: одна звукова форма представляє кілька семем, а отже, і кілька значень. У мовленні одній семемі завжди відповідає співвіднесеність однієї звукової форми з одним значенням, а інші семеми, пов'язані з цим звуковим комплексом, залишаються нереалізованими.

Лексичне значення має складну структуру: воно поділяється на семантичні елементи, які називають семами.

Сема (грец. sema – знак) – найменша операціональна семантична одиниця, яка не пов'язана з планом вираження у структурі знака і виявляється у порівнянні зі значеннями інших співвідносних з ним знаків.

У структурі значення можна виокремити семи лише операціонально – порівнявши це значення зі значеннями інших слів.

Наприклад, для порівняння значень слів стіл, стілець, шафа, зошит необхідно визначити і пронумерувати їх семи, причому семи, які збігаються, повинні мати однакові номери.

Значення слова стіл в одинадцятитомному «Словнику української мови» подане так: «Вид меблів у вигляді горизонтально укріпленої на ніжках широкої дошки, на яких розміщують різні предмети». Цей опис можна подати у вигляді окремих семантичних елементів: 1) «меблі», 2) «горизонтальний», 3) «широкий», 4) «дошка», 5) «опори-ніжки», 6) «розміщувати», 7) «предмети».

Значення слова стілець – «Вид меблів у вигляді короткої горизонтальної дошки на опорах-ніжках із спинкою для сидіння однієї людини» – охоплює такі семантичні елементи: 1) «меблі», 2) «горизонтальний», 4) «дошка», 5) «опори-ніжки», 8) «спинка», 9) «сидіти», 10) «людина».

Слово шафа означає: «Вид меблів у формі високого ящика з дверцятами для зберігання домашніх предметів». Це значення можна поділити на окремі семи: 1) «меблі», 11) «високий», 12) «ящик», 13) «дверцята», 14) «зберігати», 15) «домашній», 7) «предмети».

Тлумачний словник визначає слово зошит як «Зшиті аркуші чистого паперу для писання». Це значення містить такі семантичні елементи: 17) «зшитий», 18) «аркуші», 19) «чистий», 20) «писати».

Порівняння сем слів стіл, стілець, шафа, зошит свідчить, що кожне слово має певну кількість семантичних елементів, яка може відрізнятися від кількості сем інших слів; значення слів (семем) мають спільні і відмінні семантичні елементи; значення слів можуть не мати жодної спільної семи. Так, слова стіл і стілець мають чотири спільні семантичні елементи (1, 2, 4, 5); стіл і шафа – дві спільні семи (1, 7), а слова стіл і зошит, стілець і зошит, шафа і зошит не мають жодного спільного лексико-семантичного елемента. Отже, слова стіл і стілець ближчі за значенням, ніж слова стіл і шафа, а слова стіл і шафа ближчі за значенням, ніж слова стіл і зошит.

Деякі семи можуть спорадично з'являтися у структурі лексичного значення слова, що зумовлено варіаціями денотата. Так, оскільки стіл може бути з тумбочками і шухлядами або без них, до структури лексичного значення можуть входити семи «тумбочка», «шухляда». Такі необов'язкові семи називають імовірнісними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]