Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Лекції.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
02.05.2019
Размер:
349.7 Кб
Скачать

3. Лексика і лексикологія.

Усі слова мови становлять її лексику (словниковий склад). Лексикою називають також певну частину словникового складу мови: лексика абстрактна, лексика термінологічна, лексика побутова, лексика емоційна і т.д.

Лексика може вивчатися: з погляду словникового складу мови в цілому, його кількісного обсягу, походження, системи (власне лексикологія); з погляду значення слів, природи і типів цих значень (семасіологія); з погляду походження слів, змін у їхньому значенні й звуковому оформленні, їх зв'язків з іншими словами цієї мови та інших, споріднених з нею (етимологія).

Окремо розглядаються власні назви людей та місцевостей їхнє походження й первісне значення (ономастика), стійкі сполучення слів, їхній склад і значення (фразеологія). Це менш важливе значення для функціонування мови має теорія й практика укладання словників (лексикографія).

Основний предмет лексикологічних досліджень – слова та фразеологічні одиниці.

Лексика як система характеризується:

  1. можливістю послідовного опису словникового складу мови;

  2. розподілом лексики на семантичні поля;

  3. ієрархічністю (гіперо-гіпонімічні відношення);

  4. парадигматичністю відношень (синонімія, антонімія).

  5. синтагматичністю відношень (закономірність уживання лексики в тексті).

  6. можливістю зведення до обмеженої кількості глибинних змістів (компонентний аналіз).

Особливості лексичної системи:

  1. велика кількість об'єктів (більше 250 000 слів);

  2. тісний зв'язок з екстралінгвальними факторами;

  3. відкритість системи (на відміну від граматичної);

  4. тісний зв'язок із контекстом;

  5. рухливість лексичних одиниць.

4. Зв'язок лексикології з іншими галузями мовознавства.

Лексикологія пов'язана з дисциплінами:

    1. лінгвістичними - граматикою, словотвором, фонетикою, семантикою, історичною лексикологією, стилістикою, діалектологією, соціолінгвістикою;

    2. загальними - філософією, логікою, психологією, історією культури.

Функціонування мови, слова забезпечується не лише її лексико-семантичним рівнем, а й фонологічним, морфологічним, синтаксичним, словотвірним, морфонологічним рівнями. Тому лексикологія тісно пов'язана з іншими розділами мовознавства:

Розділ мовознавства

У чому цей зв’язок проявляється?

Фонологія

Виявляється у тому, що поєднання фонем (асемантичних одиниць) утворюють слова (значущі одиниці), виконуючи при цьому смислорозрізнювальну функцію.

Історична фонетика

Дані історичної фонетики широко використовуються під час вивчення лексичної полісемії, омонімії та синонімії.

Граматика

Так, кожне слово має певні граматичні значення, граматичні категорії, належить до певної частини мови. Граматичні значення, як правило, виражаються морфемами, проте вони можуть виражатися і лексичними засобами, тобто слова можуть мати категорійну семантику. Наприклад, один, п'ять, багато виражають категорію числа, зараз, тепер, тоді, колись – категорію часу, мій, твій, мати (дієслово), володіти – категорію посесивності (присвійності) тощо. Отже, слова як лексичні одиниці можуть виконувати граматичні функції. Тому лексикологія вивчає семантичну структуру слова також у термінах граматики. І навпаки, граматика вивчає граматичні форми під кутом зору лексичної семантики.

Синтаксис

Найбільш загальні компоненти семантичної структури слова, що вказують на предметність чи ознаковість, визначають синтаксичні функції цього слова. Наприклад, слова з предметним значенням (насамперед іменники) виконують функцію суб'єкта або об'єкта, слова, що вказують на ознаку (дієслова, прикметники, прислівники), – функцію предиката. За предметно-ознаковими відношеннями слів можна побудувати лексико-синтаксичні класи. Так, усі дієслова поділяють на дієслова дії (малювати, стрибати, читати), процесу (втомлюватися, в'янути, жовтіти), стану (висіти, сидіти, стояти), якості (біліти, блищати), зв'язку (кохати, подобатися, шанувати) та ін. На синтаксичному рівні вони представляють різні класи предикатів, а отже, вимагають певного набору іменників-актантів (суб'єктів і об'єктів), що пов'язані з різними синтаксичними реалізаціями.

Словотвір

Деякі мовознавці навіть вважали словотворення предметом лексикології. Існування такої думки пов'язане з тим, що словотвір вивчає, якими способами на базі одних слів творяться інші, тобто досліджує відношення між словами. Максимально зближуються лексикологія і словотвір у вивченні лексико-семантичного способу творення слів. Наприклад, розвиток значення слова мишка (хатній гризун) до терміна мишка (маніпулятор комп'ютера) можна розглядати і як явище словотворення, і як лексичний процес перенесення ознаки за подібністю. З точки зору словотвору тут наявний лексико-семантичний спосіб словотворення, а з точки зору лексикології – процес метафоризації.

Морфонологія

У деяких мовах лексичне значення залежить від морфонологічних змін, однак в українській мові, як і в інших слов'янських, такі зміни слабко впливають на семантику слова, пор.: нести – носити, летіти – літати.

Стилістика

Зв'язки між лексикологією і стилістикою виявляються у вивченні стилістичної диференціації слів. До семантичної структури слова можуть входити експресивні, емоційні компоненти, які унеможливлюють його вживання в усіх функціональних стилях.

Лексикографія

Лексикографія, як прикладна галузь знань, є однією з найважливіших сфер використання досліджень із лексикології – теоретично спрямованого розділу мовознавства. Так, щоб витлумачити значення слова у словнику, необхідно мати інформацію про компоненти семантичної структури і відношення лексичних одиниць у мовній системі. З іншого боку, потреби словникарства стимулюють лексикологічні дослідження в потрібних напрямах, наприклад дослідження із зіставної лексикології для потреб укладання перекладних словників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]