Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТТС_конспект.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
21.72 Mб
Скачать

3.7 Система показників якості продукції машинобудування

Основними показниками якості продукції машинобудування є наступні.

Показники призначення:

класифiкацiйнi – відображаються у назві та маркуванні;

функцiональнi – відображаються у розділі „призначення”;

технiчної ефективностi – продуктивність, потрібна потужність,

технологічні показники (температура, тиск, швидкість, пусковий момент, момент інерції,час розігріву), конструктивні (поверхня нагріву, поверхня фільтрації, діаметр робочих органів, габарити, маса) відображаються у технічній характеристиці;

складу та структури – відображаються у описі будови та принципу дії виробу.

– показники надiйностi, безпеки, санітарно-гігієнічні, ергономiчнi, естетичнi, транспортнi, стандартизації, екологiчнi, патентно-правовi.

Показники якості продукції машинобудування відображаються у технічному паспорті, а також у технічному завданні, звітах про науково-дослідницькі роботи, технічних умовах у відповідних розділах.

Характеристикою будь якої системи є також сукупнiсть показників якості iї складових (обладнання, сировини, матерiалiв тощо) та зв'язкiв мiж ними.

Установчi характеристики системи початковий стан системи та умови переходу вiд одного до iншого стану. Ці характеристики також відображаються у технічних паспортах.

Так у переробних виробництвах важливими є характеристики пуску та зупинки системи (час розігріву хлібопекарської печі, екструдера, кількість сировини, що витрачається під час виходу системи на усталений режим або зупинки системи).

У машинобудуваннi, зокрема, у металообробцi установчими характеристиками операцiї є установ та позицiя. Поняттям установ характеризується об'єкт, над яким здiйснюється дiя (обробка): він дає уявлення про положення, розташування, закрiплення його тощо. Об‘єкт, що здiйснює обробку, характеризується поняттям позицiя - тобто положення iнструменту вiдносно нерухомих частин обладнання (наприклад, позицiя на револьверному верстатi).

Крiм того, що установ та позицiя мають значення як статична характеристика, вони також мають i друге значення як дiя (динамiчна характеристика). З цієї точки зору установ - це частина операцiї, що виконується при незмiнному закрiпленнi заготовки, що обробляється або складаної одиницi вузла, а позицiя - це частина операцiї, що виконується при незмiнному положеннi iнструменту (наприклад, позицiя на револьверному верстатi).

У технічних паспортах та на кресленнях конструкції переважно відображають основний комплекс показників якості, що має назву технічна характеристика.

Технічна характеристика виробу машинобудування містить наступні показники технічної ефективності:

– продуктивність, потрібна потужність;

– технологічні показники (температура, тиск, швидкість, пусковий момент, момент інерції,час розігріву);

– конструктивні показники (поверхня нагріву, поверхня фільтрації, діаметр робочих органів, габарити, маса).

Представлення вказаних показників може здійснюватись у формі абсолютних, відносних, комплексних та інтегральних величин.

Абсолютні – це, наприклад, випуск продукції, займана площа, чисельність персоналу.

Відносні – витрати на одиницю продукції або на одну людину (енергоємність, матеріалоємність).

Комплекснi показники якостi характеризують декiлька властивостей продукцiї.

Інтегральнi - це показники якостi продукцiї, що вiдображають вiдношення сумарного корисного ефекту вiд експлуатацiї або вживання одиницi продукцiї протягом визначеного часу до сумарних витрат на її створення i забеспечення її використання протягом тієї ж часу.