Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТТС_конспект.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
21.72 Mб
Скачать

8.1.8 Вихід продукції

Для приготування батона нарізного на 100 кг. борошна потрібно: сіль 1,5 кг; дріжджі 1-2 кг; вода 40 літрів (+ мочка), сахар 2 кг; маргарин 0,1 кг; уброд повинен бути 3%; упікання 15%.

Вихід батонів розраховують з матеріального балансу:

(100 кг борошна + сіль + цукор + дріжджі + маргарин + мочка + вода) –

– (упікання + уброд) = 130 кг батонів.

Таким чином, вихід батону нарізного становить 130 %.

.

8.2 Система складальної технології.

Машинобудування

8.2.1 Структура виробництва

Складальними технологiями вважаються технологii, що мають на метi виготовлення виробiв та об`ектiв, що складено з ряду елементарних виробiв - деталей та у своєму складi мiстять операцiї по виготовленню деталей та їхне складання у вузли i далi - у остаточнi вироби.

До складальних технологiй перш за все вiдносяться машинобудiвнi технологii. Також до них можуть бути вiднесенi будiвельнi, швачнi, деревообробнi тощо.

Далi матерiал викладено стосовно машинобудування з таким розрахунком, що основнi положення мають бути поширенi на iншi галузi, маючи на увазi, що там вони можуть мати дещо iншу термінологію.

Основним об’єктом машинобудiвного виробництва е машина, обладнання, що виготовляеться.

Конструктивною основою будь якої машини, апарату є деталь (див. п. 2.4).

Технологiя виготовлення машини (та й iнших складаних виробiв) складається з двох основних етапів:

1 - виготовлення деталей

2 - складання – з’єднання деталей мiж собою згідно з вимогами складальних креслень.

Вихідні дані для технологiї виготовлення складаних виробiв містяться у конструкторській документацiї на виріб: робочих кресленнях та пояснювальній записці, яка містить опис будови та принципiв дii, відповідні розрахунки працездатності, міцності, надійності тощо. В ходi технологiчноi пiдготовки виробництва обираються методи та технологii виготовлення заготовок деталей та iх обробки, розробляються послiдовностi складання з деталей вузлiв та самих виробiв, опоряджувальнi та допомiжнi операцii, тобто розробляють технологiчний процес виготовлення виробу як сукупнiсть технологiй виготовлення деталей, складання виробу тощо. Виходячи з цього здiйснюється органiзацiя виробництва. Вказанi етапи мають певнi закони та правила, додержання яких забезпечує взаємоузгодження елементiв цiєi складноi системи, тобто досягнення мети виробництва. Основними з цих законiв та правил є закони та правила вибору та обробки заготовок, складання виробiв, забезпечення точностi та якостi деталей (наприклад, теорія базування заготовок при механічній обробці, теорія різання) та інші.

Структура машинобудівного виробництва має у своїй основі цехи та служби. Цехи поділяють на основні та допоміжні.

Основними цехами є заготовчi, оброблюючi та складальнi.

Заготовчi цехи, в яких виготовляються заготовки для деталей, це ливарний, ковальський та пресовий, а також цех розкрою, рiзки та правки матерiалiв.

Оброблюючі цехи – механiчний, термiчний, холодноштампувальний, деревообробний, цех металопокрить – забезпечують механiчну i термiчну обробку деталей машин.

Складальні цехи – складальний, монтажний, складально-зварювальний, цех металоконструкцiй.

В основних цехах здiйснюються основнi етапи виробничого процесу: виготовлення заготовок, обробка їх i готових деталей, складання iз деталей складальных одиниць та всього виробу, регулювання та випробування машин, фарбування окремих деталей, складальних одиниць та машини в цiлому.

Допомiжні цехи: iнструментальний, модельний, тарний, ремонтно-механiчний, електротехнiчний, ремонтнобудiвельний, енергетичний цех, котельня. До енергетичного цеху належать газогенераторна, компресорна, ацетиленова, киснева та iншi станцiї.

Обслуговуючi господарства машинобудiвного заводу - це, передусiм,

транспортне, санiтарно-технiчне i складськi господарства та центральна

заводська лабораторiя, що об'єднує декiлька спецiальних лабораторiй.

Крiм основних i допомiжних цехiв та обслуговуючих господарств, машинобудiвнi заводи мають ще ряд служб. До них належать основнi служби (відділи головного технолога, головного механіка, головного енергетика, конструкторський, планово-економічний та інші) та допоміжні (служба охорони заводу, служби обслуговування робiтникiв - житлово-комунальнi господарства, лiкувальнi установи, дитячi садки, їдальнi тощо).