Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТТС_конспект.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
21.72 Mб
Скачать

5.4.2 Технічні умови України (туу)

ТУУ – нормативний документ, який встановлює вимоги до конкретної продукції, послуг і регулює стосунки між постачальником (розробником, виробником) і споживачем (замовником) продукції, послуг. Цей документ складається у разі відсутності стандартів на продукцію, що передбачається до виготовлення або при необхідності конкретизації, доповнення або посилення вимог до продукції та є основним у складі документації, необхідної для нестандартизованої продукції при підготовці її до комерційного виробництва.

Розробка ТУУ здійснюється у відповідності до ДСТУ 1.3-2004 Правила побудови, викладання, оформлення, погодження, прийняття та позначення технічних умов. ТУУ реєструються за місцем розробки територіальними органами Держстандарту України — центрами стандартизації, метрології та сертифікації. Інформація про технічні умови, зареєстровані територіальними органами Держстандарту України — центрами стандартизації, метрології та сертифікації(ЦСМС) подається у довіднику «Продукція, що випускається за технічними умовами України» який видається Українським центром стандартизації, метрології та сертифікації (УкрЦСМС).

5.4.3 Технічні регламенти підтвердження відповідності

– закони України або нормативно-правові акти, прийняті Кабінетом Міністрів України, у яких визначено характеристики продукції або пов'язані з нею процеси чи способи виробництва, а також вимоги до послуг, включаючи відповідні положення, дотримання яких є обов'язковим. Вони можуть також містити вимоги до термінології, позначок, пакування, маркування чи етикетування, які застосовуються до певної продукції, процесу чи способу виробництва.

Наприклад, „Технічний регламент з підтвердження відповідності безпеки обладнання, що працює під тиском”. Затверджений наказом Державного комітету україни з питань технічного регулювання та споживчої політики № 279 від 31.12.2003 р. – регулює відносини в сфері проектування, конструювання, виготовлення й підтвердження відповідності обладнання, що працює під надлишковим відносно атмосферного максимально допустимим тиском понад 0,5 бар. Іншим прикладом є постанова КМУ від 26.10.03 № 687 „Про затвердження порядку проведення огляду, випробування та екеспертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки”, яка не є технічним регламентом, але має ту саму юридичну силу, що й технічний регламент.

5.4.4 Нормативні документи центральних органів виконавчої влади

- нормативні документи міністерств та відомств України;

- міждержавні та державні будівельні норми і правила;

- санітарні норми, правила, гранично-допустимі концентрації шкідливих викидів;

- нормативні акти (правила, норми, положення, інструкції, рекомендації, переліки тощо) з питань охорони праці.

Також мають статус офіційних документів у межах вище перелічених пунктів правила ЄЕК ООН (Європейської Економічної Комісії Організації Об'єднаних Націй).

5.4.5 Відомості про затверджені державні стандарти України, чинні республіканські стандарти, настановні документи і рекомендації Держстандарту України, державні класифікатори, а також галузеві стандарти, зареєстровані УкрНДІССІ публікуються у відповідних каталогах. Відомості про чинні міждержавні НД подаються у покажчику «Міждержавні стандарти», який видається окремо. Відомості про стандарти з єдиними вимогами для господарства та оборони країни подаються у покажчику «Стандарти на озброєння та військову техніку». Інформація про технічні умови подається у довіднику «Продукція, що випускається за технічними умовами України» який видається Українським центром стандартизації, метрології та сертифікації (УкрЦСМ). Інформація про чинні міждержавні та державні будівельні норми і правила надається у «Переліку нормативних документів у галузі будівництва, що діють на території України». Поточна інформація та зміни публікуються в журналах «Будівництво і стандартизація» і «Будівельник України».

Перелік нормативних та інших офіційних документів (санітарних норм, правил, гранично-допустимих концентрацій, гранично-допустимих викидів тощо) з питань санітарно-профілактичної та протиепідемічної діяльності з усіх гігієнічних дисциплін подається у «Збірнику важливих інформаційних матеріалів з санітарних і протиепідемічних питань» (офіційне видання Міністерства охорони здоров я України).

Чинні нормативні акти (стандарти, правила, норми, положення, інструкції, рекомендації, переліки тощо) з питань охорони праці подаються у «Державному реєстрі міжгалузевих і галузевих нормативних актів про охорону праці» (офіційне видання Держнаглядохоронпраці). Оперативна інформація надається в журналі «Охорона праці».

Перелік норм і правил з безпеки в атомній енергетиці України встановлюється Державним комітетом ядерного регулювання України.