Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТТС_конспект.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
21.72 Mб
Скачать

9.2 Система розробки й постановки на виробництво продукції машинобудування

Враховуючи те, що технологічні системи є переважно продукцією машинобудування, найбільш показовою у цьому напрямку є система розробки й постановки на виробництво продукції машинобудування, яка регламентована системою стандартів [] (ГОСТ 15.001 -88).

Згідно з цією системою розробка та постановка продукцii на виробництво здiйснюється за замовою споживача чи за якоюсь iншою iнiциативою на підставі та у відповідності до технічного завдання, яке розробляє та узгоджує розробник у відповідності до ГОСТ 15.001 – 88.

Основними учасниками процесу є:

- розробник та спiврозробники;

- виготовлювач (машинобудiвний завод),

- орган по сертифікації (органiзацiя-випробувач).

Розробник вивчає рiвень обладнання, кращi зразки аналогічної продукцiї (патенти, стандарти та технічні умови), обирає оптимальнi (базовий зразок) та виконує розробку структури та принципiв роботи обладнання, розробляє та узгоджує технічне завдання (ТЗ), програму і методики випробувань (ПМ), технічний проект (ТП) обладнання, при тому виготовляє проектну та робочу документацiю згідно з діючими стандартами та технологічними регламентами, а за результатами випробувань пiлотних зразкiв коректує її, здiйснює авторський нагляд за виготовленням та експлуатацiєю продукцiї, визначає проектну та лiмiтну цiну.

Технічне завдання (ТЗ) (ГОСТ 15.001 -88) містить економічні, технічні вимоги до продукції, перелік документів, що вимагають спільного розгляду, порядок здачі й приймання результатів розробки.

Виходячи з ТЗ розробник, виходячи з власного та світового досвіду готує технічний проект виробу.

Технічний проект – (ТП) складається з пояснювальної записки (ПЗ) та робочих креслень.

Пояснювальна записка мiстить такi основні рiшення:

– аналіз робіт, виконаних по даній тематиці та у споріднених напрямках;

– обгрунтування та визначення технологiчної структури системи, тобто характеристик та порядку з'еднання окремих елементiв.

– визначення значень вхiдних змiнних (фiзични параметри вхiдних потокiв сировини, параметри впливiв навколишнього середовища - t, P тощо)

– встановлення значень проміжних технологiчних параметрiв системи (сукупнiсть параметрів перетворення сировини, що визначають швидкостi процесiв)

– визначення вихідних параметрiв технологiчних потокiв (витрати, перерiз потоку, швидкiсть).

– визначення конструктивних параметрiв системи (геометричних розмірів аппаратiв, їх принципів роботи).

– рiшення завдань контролю та управління системою, визначення матерiалiв, забезпечення санітарно-гiгієнічних норм, використання ресурсiв, безпека експлуатації та інших.

Робочі креслення складаються з креслень загального виду (ЗВ), схем (СХ), складальних креслень (СК), деталювання.

Виробник продукцiї узгоджує технiчне завдання (ТЗ, ГОСТ 15.001-88), проектну та робочу КД; виготовляє виріб згiдно з документацiєю, приймає участь у випробуваннях, здiйснює пiдготовку та освоєння вирорбництва.

Випробувач (замовник, організація з підтвердження відповідності, сертифікації) спiвробiтничає з розробником у складаннi ПМ, здiйснюють випробування, оформлюють заключення, акти, протоколи випробувань.