Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТТС_конспект.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
21.72 Mб
Скачать

1 .3 Види економічної діяльності

Офіційно основні види економічної діяльності статистичних одиниць (юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців тощо) визначено державним класифікатором ДК 009-2010 – „Класифікатор видів економічної діяльності” – КВЕД.

КВЕД є статистичною класифікацією, створеною як інструментарій для систематизації та групування економічної та соціальної інформації у стандартний формат, який дає змогу обробляти та аналізувати значні обсяги інформації.

Класифікатор застосовується для цілей:

- статистичного обліку підприємств і організацій у Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (ЄДРПОУ);

- статистичних обстежень економічної діяльності та аналізу статистичної інформації на макрорівні (складання міжгалузевого балансу виробництва і розподілу товарів та послуг відповідно до системи національних рахунків);

- зіставлення національної статистичної інформації з міжнародною;

- податкового контролю, сертифікації, здійснення міждержавних та внутрішніх операцій та деяких інших.

У КВЕД найбільш узагальнені групування видів діяльності на рівні секцій дозволяє виділити основні галузі економіки. У Господарському кодексі України та статистичних класифікаціях термін "галузь" визначається як діяльність сукупності виробничих (статистичних) одиниць, що беруть участь у переважно однакових або подібних видах економічної діяльності.

КВЕД побудовано за ієрархічною системою кодування із застосуванням літерно-цифрового коду. Літерні позначення секцій використовуються як рубрикатор та не використовуються при кодуванні. Подальша деталізація секцій КВЕД – розділ, група, клас - позначається цифровими кодами. Наприклад, секція С – переробна промисловість, розділ 10 – виробництво харчових продуктів, група 10.7 – виробництво хліба, хлібобулочних та борошняних виробів, клас 10.71 - Виробництво хліба та хлібобулочних виробів; виробництво борошняних кондитерських виробів, тортів і тістечок нетривалого зберігання .

КВЕД згармонізовано на рівні Y XX (розділ) з Міжнародною стандартною галузевою класифікацією всіх видів економічної діяльності (ISIC, Rev. 4 - 2008) та на рівні Y XX.XX (клас) - з Класифікацією видів економічної діяльності ЄС (NACE, Rev. 2 - 2006).

2 Техніко - технологічна система

2.1 Структура техніко-технологічної системи

У відповідності до основних положень системного аналізу загальна структурна схема техніко-технологічної системи (виробництва) являє собою (рисунок 1) сукупність процесів (процесний підхід) та відповідну їм сукупність матеріальних об’єктів. При тому як у першому, так і у другому поданні елементи використовують ресурси та взаємодіють між собою з метою виготовлення продукції та надання послуг.

Процес

Обєкт

Продукція

ВИРОБНИЦТВО

сукупність технологій

ТЕХНОЛОГІЯ

сукупність операцій

ОПЕРАЦІЯ

сукупність елементарних процесів

ЕЛЕМЕНТАРНИЙ ПРОЦЕС

взаємодія оброблюючого та оброблюваного середовищ

Ресурси

Продукція

ОРГАНІЗАЦІЯ, ПІДПРИЄМСТВО

сукупність технологічних ліній

ТЕХНОЛОГІЧНА ЛІНІЯ

сукупність технологічного обладнання, робочих місць

МАШИНА, ОБЛАДНАННЯ

робочі органи, що взаємодіють з оброблюваним середовищем та їх приводи

РОБОЧИЙ ОРГАН

що взаємодіє з оброблюваним середовищем

Ресурси

Рисунок 1 – Структурна схема техніко-технологічної системи (виробництва)

Нижче подано представлення елементів системи як з позицій системного аналізу, так і у відповідності до законодавства України та системи стандартів якості ISO-9000