Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТТС_конспект.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
21.72 Mб
Скачать

10.2 Види пв та с (дсту3410-96 Осн полож, п4.1)

- за видом обєктів: с-я продукції-товари, процеси, послуги; с-я виробництва; с-я сист якості (ак1), сист упр якістю, сист упр довкіллям, ак-я органів з сертифікації, випр лабораторій, ат-я аудиторів

- за підпорядкуванням: державна, недержавна

- за обовязковістю: обовязкова, добровільна

Обов’язкова сертифікація проводиться на відповідність продукції вимогам чинних законодавчих актів України та обов’язковим вимогам нормативних документів.

Існує перелік продукції, що підлягає обов'язковому проходженню процедури підтвердження відповідності – харчові продукти, одяг, устаткування для виробництва цієї продукції. Перелік продукції, що підлягає обов'язкової сертифікації в Україні [1] складається з 36 розділів, у яких згруповані однорідні види продукції. Для продукції, яка є об'єктом технічних регламентів, ПВ обовязкова, при тому виробник із залученням ОС зобовязаний скласти та зареєструвати декларацію про відповідність з одержанням сертифікату відповідності.

Обов'язкова сертифікація проводиться винятково в Державній системі сертифікації УкрСЕПРО (далі - Система), яка підпорядкована Державниому комітету України по стандартизації, метрології й сертифікації - національний орган України по сертифікації. Він же проводить і координує роботу із забезпечення функціонування Системи. Обов'язкова сертифікація включає перевірку й випробування продукції для визначення її характеристик і подальший державний технічний нагляд за сертифікованою продукцією.

Добровільна ПВ та сертифікація передбачена для продукції, що не підлягає обов'язковому підтвердженню відповідності, Вона здійснюється державними органами сертифікації (Укрсепро) та акредитованими організаціями інших форм власності. Добровільна сертифікація проводиться на відповідність продукції вимогам, що не віднесені нормативними документами до обов’язкових, з ініціативи виготовлювача, продавця, споживача, органів державної виконавчої влади, громадських організацій та окремих громадян ( далі – заявника ). При цьому теж виконується сертифікація на відповідність усім обов’язковим вимогам, якщо вони встановлені для цієї продукції.

10.3 Організація пв та с, Структура та органи пв та с.

Реєстратори, уповноважені органи, суб'єкти ПВ та С

Сертифікація та декларування відповідності в регульованій сфері.

ДСТУ3410-96 Осн полож та загальні вимоги до обєктів ПВ - обовязкові - безп, функц, обєктивність, відповідність; рекомендаційні - ...;

Обовязкове підтвердження відповідності та сертифіуацію здійснює Держстандарт України й регіональні організації - центри стандартизації, метрології й сертифікації. У Чернігові таким органом є Центр стандартизації метрології й сертифікації (далі ЦСМС) - вул. Пятницька, 110. Вітчизняні органи по сертифікації діють у рамках системи УкрСЕПРО.

Добровільна сертифікація здійснюється акредитованими у встановленому законодавством порядку органами по сертифікації будь-якої форми власності, які вповноважені на здійснення цієї діяльності в законодавчо регульованій сфері – Торгівельно-промислова палата, “Укр ассоц якості”, „Станкосерт”

В Україні представлені всі головні міжнародні реєстратори: Bureau Veritas, BSI (British standard Institute), Lloyd Register, TUV в особі TUV-интерсертифика а також на ринку представлені численні організації, що мають різне відношення до процесу сертифікації. При системі Укр. СЕПРО інформаційна служба www.Leonorm.com.

Сертифікація та декларування відповідності в нерегульованій сфері.

Зараз у системі визнаються такі зарубіжні сертифікати:

-видані в національних системах сертифікації країн СНД, з якими укладені двосторонні догоди - Вірменія, Грузія, Росія, Бєларусь, Узбекистан, Молдова;

-видані в рамках міжнародних систем сертифікації, до яких прєдналась Україна;

-система сертифікації електронних компонентів;

-система сертифікації електрообладнання на відповідність стандартам безпеки.