Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТТС_конспект.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
21.72 Mб
Скачать

2.2 Виробництво як сукупність технологій.

Організація (підприємство) як сукупність технологічних систем

Згідно з законодавчим визначенням:

виробництво, або виробничий процес – це діяльність, пов’язана з випуском продукції, включаючи всі стадії технологічного процесу та реалізацію продукції власного виробництва [1].

З позицій системи стандартів ISO 9000 :

виробництво будь якого продукту являє собою процес, тобто діяльність з використанням ресурсів для перетворення входів на виходи [2].

Таким чином, за принципами системного аналізу:

виробництво – сукупність технологій ,

що взаємодіють з метою випуску та реалізації продукції.

Матеріальним уособленням виробництва є організація.

Законодавче визначення організації встановлено у законі України „Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності” [5]:

організації - підприємства, установи, організації, органи влади чи інші установи, їх підрозділи чи їх об'єднання з правами юридичної особи чи без них, громадські організації чи приватні або засновані на іншій формі власності підприємства, установи, організації, які виконують самостійні функції та мають установчий документ (статут) і свою структуру управління. Тобто підприємство є окремим видом організації.

За визначенням ДСТУ ISO 9000-2001 [2]:

організація – сукупність людей та засобів виробництва з розподілом відповідальності, повноважень та взаємовідносин.

Таким чином, за принципами системного аналізу:

організація (підприємство) – сукупність технологічних систем,

що взаємодіють з метою випуску та реалізації продукції.

У відповідності з цими визначеннями законодавство України та система стандартів України, гармонізованих з системою стандартів ISO 9000 представляє виробництво, або виробничий процес як систему якості та систему управління якістю [3].

Закон України “Про підтвердження відповідності” [4] визначає:

Система якості – сукупність взаємопов'язаних та взаємодіючих елементів організаційної структури, визначених механізмів відповідальності, повноважень та процедур організації, а також процесів та ресурсів, які забезпечують здійснення загального керівництва якістю та її відповідність встановленим вимогам.

Система управління якістю – це сукупність органів й об'єктів управління, взаємодіючих за допомогою матеріально-технічних й інформаційних засобів під час управління якістю продукції, яка дозволяє встановлювати політику та цілі з досягненням цілей.

Вищезастосовані терміни мають наступне визначення.

Організаційна структура – розподіл відповідальності, повноважень та взаємовідносин між працівниками.

Інфраструктура – сукупність устаткування, обладнання та служб (цехи, ділянки, робочі місця), необхідних для функціонування організації.

Виробниче середовище – сукупність умов, за яких виконують роботу.

Ресурси – працівники, інфраструктура, виробниче середовище, інформація, постачальники та партнери, природні та фінансові ресурси[3].

Процес докладно розглянуто нижче у п. 2.4.

Вимоги до системи управління якістю викладено у ДСТУ ISO 9001-2001[6].

Основні напрямки функціонування системи управління якістю представляють петлею якості:

Вивчення (дослідження) ринку

Утилізація Розробка продукції

Технічне забезпечення Планування

і обслуговування процесів

П родаж

Розподіл Закупівлі

Виробництво

Рисунок 1.1 – Петля якості

Система якості та система управління якістю є основою системи менеджменту якості яка у свою чергу є складовою загальної системи адміністративного управління підприємством (Administrative Management System). При тому структурними елементами виробництва є технології, операції, елементарні процеси. Наявність такої системи в організації забезпечує відповідність характеристик продукції вимогам замовника, що задовольняє потреби та очікування останнього, тобто сприяє підвищенню конкурентоздатності продукції.