Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маленькие шпоры_-_Feshenko.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

75. Системи управління малим бізнесом.

Бізнес — категорія розпливчаста, що залежить від багатьох факторів, погано піддається опису і формалізації, особливо коли відбуваються політичні, економічні та соціальні перехідні процеси і відсутні жорсткі закони, чинні в інших країнах. Математичної точності в ньому немає і бути не може. Отже, доводиться бізнесменам покладатися на власну інтуїцію і вловлювати тенденції.

Структура ММ має бути схожою зі структурою національного менеджменту, тобто має включати в себе проблеми, що охоплюють 5-ть основних сфер управління фірмовим бізнесом:

1. дослідження, аналіз і оцінку зовнішнього середовища бізнесу і внутрішнього середовища організації;

2. процеси комунікації і прийняття рішень (включаючи моделі і методи)

3. базові функції управління (стратегічне планування і реалізацію стратегій, побудова організації, мотивацію контроль та координацію);

4. питання групової динаміки і керівництва;

5. питання ефективності діяльності фірми (управління персоналом, виробництвом, маркетингом, і т.д)

Ця структурна подібність ні в якому випадку не повинна не враховувати той факт, що в середині кожної із структурно подібних частин категорії мають місце достатньо важливі відмінності з національною моделлю. Розглянемо ці віддмінності.

1. Ціллю Нац моделі управління є формування, утримання і розвиток конкурентних переваг в системі “НІОКР - вир-во – продаж – сервіс” в умовах даної країни. Ціль в ММ таж сама але на основі використання можливостей різних країн і міжнародної взаємодії.

2. Нац модель включає пошук коштів розвитку бізнесу і перетворення їх в конкурентні переваги фірми в середині країни. ММ включає пошук коштів розвитку бізнесу і перетворення їх в конкурентні переваги фірми в ряді країн і в контексті міждержавних взаємовідносин.

3. Особливість нац моделі управління така, що менеджмент виробляє стратегію розвитку і росту фірми в середині країни, а в ММ менеджмент виробляє стратегію розвитку і росту з притягненням багатьох країн.

4. Країнний мен-т не враховує культурне середовище, оскільки об”єкт управління з самого початку адаптований до неї. ММ черпає в врахуванні культурного фактора значні можливості отримання і розвитку конкурентних переваг.

5. ММ шукає і використовує конкурентні переваги через глобалізацію, а в нац моделі управління бізнесом менеджмент шукає і використовує конкурентні переваги в рамках країни і обмежений рівнем її розвитку.

нац модель управління бізнесом включає управління бізнесом як система управління знаннями, ММ включає теж саме але в міжнародному масштабі.

76. Порядок розподілу управлінської праці в бізнесі підприємства.

Спеціалізація і розподіл праці значно підвищують продуктивність. Якщо не будуть враховані, визначені і скоординовані відносини між окремими працівниками й організаційними підрозділами - ефективність організації буде втрачена.

Розподіл управлінської праці - це об'єктивний процес виокремлення певних її видів у самостійні сфери діяльності різних груп управлінського персоналу.

Горизонтальний поділ праці - якісна і кількісна диференціація й спеціалізація трудової діяльності, поділ всієї роботи на складові компоненти, розчленування загального трудового процесу на часткове, безперервне виокремлення різних видів трудової діяльності за функціональною або продуктово-галузевою ознакою.

Здійснення горизонтального поділу праці відбувається у формі утворення підрозділів (відділи, цехи, лабораторії, служби тощо).

Вертикальний поділ праці - поділ усієї роботи на координуючу і виконавчу, оскільки необхідне координування й інтегрування діяльності всіх елементів організації.

Вид розподілу

Зміст розподілу

Функціональний

Виділення функцій, об'єктивно необхідних для ефективного управління виробництвом, виконання яких закріплюється за певними працівниками або підрозділами АУ

Ієрархічний

Розподіл комплексу робіт з реалізації функцій між рівнями ієрархії управління

Технологічний

Диференціація процесу управління на операції по збиранню, передаванню, зберіганню й опрацюванню інформації, які виконуються певними категоріями працівників

Професійний

Диференціація управлінських працівників відповідно до їх професійної підготовки

Кваліфікаційний

Закріплення робіт за управлінськими працівниками відповідно до їх кваліфікації, стажу роботи та особистіших здібностей

Посадовий

Розподіл управлінських працівників в системі управління відповідно до їх компетенції.