Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
макроекономіка(оригінал).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

72

1. Місце макроекономіки в системі економічних наук

Мак-ка - одна з наук, що вивчає закономірності функціонування економіки. Але ек-ка є складною системою. Тому крім мак-ки її вивча­ють багато інших економічних наук: політична економія, мікроек-ка, маркетинг, менеджмент, галузеві та функціональні економіки та ін. Разом із тим мак-ка як наука насамперед спирається на положення та висновки політичної економії про розвиток виробничих відносин, розширене відтворення, дію об'єктивних еконо­мічних законів та механізми їх використання у практиці господарювання. Вона також має безпосередній зв'язок з математикою і статистикою, широко використовує методи ек-мат моделювання, що перетворює її у точну науку, дозволяє перейти від якісного до кількіс­ного аналізу ек явищ, процесів та закономір­ностей, що відбуваються в ек-ці. Отже, мак-ка формує наукові уявлення про функціонування економіки на національному рівні.

2. Об’єкт та предмет мак-ки. Позитивна і нормативна ф-ції мак-ки.

Мак-ка вивчає заг закономірності та особливості розвитку чи взаємодії економ процесів, які базуються на аналізі економ. агрегатів, які виникають внаслідок об’єднання усіх груп однорідних або схожих індивідуальних економ суб’єктів та їх економ операцій один з одним. М-ка вивчає проблеми зростання нац доходу і особливості його розподілу на споживання та інвестиції; причини і наслідки інфляції; особливості міжнар торгівлі; механізм надання зовн інвестицій і зміни курсу валюти.

Обєктом вивчення в мак-ці є екон система змішаної ек-ки.

М-ка, як економ теорія, виконує позитивну ф-цію і відповідає на питання «що» і «чому» відбувається в реальній економіці. Макроекономічна політика виконує переважно нормативну ф-цію і вирішує питання «що треба зробити», щоб досягти певних цілей соціально-економічного розвитку.

Можна говорити про позитивну і нормативну макроекономіку. Позитивна макроекономіка має справу з фактами, економ подіями, статистичними даними, які, на жаль, через складну поведінку людей, зміни у соц житті не такі чіткі і систематизовані, як це властиво ряду природничих наук. Позитивна мак-ка в значній мірі вільна від суб’єктивних оціночних суджень і формулює наукові уявлення про заг. напрям певного економ явища і досягнутий ефект.

Нормативна м-ка являє собою оцінки людей щодо розвитку ек-ки, про конкретні дії які портібні і яка економ теорія при цьому м.б. застосована, щоб для кожної економ ситуації знайти лише одне істинне положення.

3. Метод мак-ки. Моделювання як осн. Метод макроек. Аналізу. Екзогенні і ендогенні зміннні макроек. Моделей.

1)Діалектичний метод(діалектика дала змогу розглянути екон. систему як взаємозвязок законів і категорій у розвитку.С-ма в цілому досліждується у процесі саморозвитку та самоорганізації.)

2) Системний метод(будь-яке ек. явище потрібно розглядати як систему, що склад-ся з окремих ел-тів або підсистем, а їх взаємодія зумовлює виникнення спільних якостей і властивостей цілісної органічної єдності, які не притаманні її окремим ел-там.

3) Принцип агрегувань

4)Метод моделювання

Макроекономічні моделі являють собою формалізовані описи явищ і процесів з метою виявлення функціональних взаємозв’язків між ними.За доп таких моделей визначається комплекс альтернативних способів керування динамікою рівнів зайнятості, випуску, інфляції, інвестицій, споживання, процентних ставок, валютних курсів і інших внутрішніх(ендогенних) економ змінних. Ймовірні значення останніх встановлюються в рез-ті розв’язання моделі. У якості зовнішніх(екзогенних) змінних, величина яких визначається поза межами моделі, в основному виступають інструменти фіскальної чи монетарної політики(зміни у величинах держ витрат, податків, грош маси, відсоткових ставок)