Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маленькие шпоры_Оскома.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
651.78 Кб
Скачать

1.Дайте визначення поняття "проект". Характеристика основних елементів проекту.

Проект – це задача з відомими початковими даними і результатами, які визначають спосіб її розв’язання. Проект включає проблему (замисел), засоби реалізації проекту (способи вирішення проблеми) та результати проекту. Проект, як і будь-яка діяльність, має ряд властивих йому рис, наявність яких допоможе підприємству здійснити ефективну реалізацію проекту

Проектна структура управління формується при розробці організацією проектів, під якими розуміються будь-які процеси цілеспрямованих змін в системі управління або в організації в цілому, наприклад, модернізація виробництва, освоєння нових технологій, будівництво об'єктів і т.п. Управління проектом включає визначення його цілей, формування структури, планування та організацію робіт, координацію дій виконавців. Однією з форм проектного управління є формування спеціального підрозділу - проектної команди, яка працює на тимчасовій основі

2. Сутність фінансового аналізу проекту.

Фінансовий аналіз являє собою спосіб накопичення, перетворення та використання інформації фінансового характеру.Фінансовий аналіз має кілька цілей:Визначення фінансового стану і фінансових результатів діяльності фірми;Виявлення змін у фінансовому стані та результатах у просторово-часовому розрізі;Виявлення основних факторів, що викликали зміни у фінансовому стані і результатах;Прогноз основних тенденцій у фінансовому стані й результатах діяльності фірми.Фінансовий аналіз передбачає рішення таких завдань:Дати оцінку фінансового стану і фінансових результатів підприємства “без проєкту” і “з проєктом”;Оцінити потребу в фінансуванні проєкту і забезпечити координацію використання фінансових ресурсів у часі;Визначити достатність економічних стимулів для потенційних інвесторів;Оцінити оптимізувати й зіставити витрати та вигоди проєкту в кількісному вимірі;Можна виділити три основні типи моделей, що застосовуються в фінансовому аналізі: дискриптивні, нормативні та предикативні.Дискриптивні моделі застосовуються для оцінки фінансового стану фірми. До них відносяться: побудова системи звітніх балансів,подання фінансової звітності в різних аналітичних розрізах, аналіз звітності, система аналітичних коефіцієнтів тощо. Всі ці моделі засновані на використанні інформації бухгалтерської звітності.Нормативні моделі дають змогу порівняти фактичні результати діяльності фірм з очікуваними, розрахованими за бюджетом. Ці моделі використовуються здебільшого у фінансовому менеджменті.У проєктному аналізі, що має справу не тільки з теперішнім, скільки з гаданим майбутнім, використовуються предикативні моделі, які мають передбачувальний, прогностичний характер і дозволяють спрогнозувати майбутні грошові потоки, фінансовий стан і результати.

3. Організація робіт з аналізу ризику.

При управлінні проектами важливо вчасно звернути увагу на визначення ризику в процесі оцінки доцільності прийняття тих чи інших рішень. Метою аналізу ризику є надання потенційним партнерам необхідної інформації та даних для прийняття рішень про доцільність участі в проекті та розробки заходів по захисту від можливих фінансових втрат. Організація робіт по аналізу ризиків  може виконуватись в наступній  послідовності:

1)       підбір досвідченої команди експертів;

2)       підготовка спеціальних запитань та зустрічі з експертами;

3)       вибір техніки аналізу ризику;

4)       встановлення факторів ризику та їх значимості;

5)       створення моделі механізму дії ризиків;

6)       встановлення взаємозв’язку окремих ризиків та сукупного ефекту від їх дії;

7)       розподіл ризиків між учасниками проекту;

8)       розгляд результатів аналізу ризиків, частіше всього у вигляді звіту.

Аналіз ризиків поділяють на два види: кількісний та якісний. Кількісний аналіз ризику повинен дати можливість визначити число та розміри окремих ризиків та ризику проекту в цілому. Якісний аналіз визначає фактори, межі та види ризиків. Для аналізу ризику використовують метод аналогії, метод експертних оцінок, розрахунково-аналітичний метод та статистичний метод.