Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
маленькие шпоры_-_Feshenko.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
1.72 Mб
Скачать

11. Ризик прийняття рішень при управління потенціалом підприємства. Поняття і види ризиків при рішеннях.

Ризик - це можливість небезпеки, невдачі і придбань, виграшу в прогнозі результату. Це природний елемент в діяльності будь-якої людини, який розширює його уявлення про навколишній світ. З ризиком зв'язані процеси розвитку - як прогрес, так і регрес. Як правило, ризик оцінюють у виробничій, управлінській, інвестиційній, кредитній і ринковій діяльності. Таким чином, управлінський ризик є частиною більш широкого набору ризиків. Управлінський ризик (надалі - ризик) розглядається по всьому ланцюжку розробки і реалізації Ризик визначає співвідношення двох полярних результатів: негативного (повний зрив запланованого) і позитивного (досягнення запланованого).

Різновидів ризиків множина. Невипадково в крупних фірмах західних країн передбачається посада менеджера по ризику, який самостійно або у взаємодії з фахівцями по маркетингу, кадрам, техніці безпеки знаходить вихід з ризикованих ситуацій. Різноманіття ризиків класифікується по ряду ознак. Зупинимося на деяких з них.

Виробничий ризик виникає у сфері виробництва продукції, товарів, послуг і виконуваних робіт (проектно-конструкторських, прогнозних). Причини ризику можуть бути пов'язані з освоєнням нового виробничого проекту, технологій, збільшенням собівартості продукції, зниженням або різким зростанням об'єму виробництва.

Комерційний ризик може з'явитися в результаті зниження рівня продажів на ринку, підвищення тарифів на перевезення вантажів, коливань валютного курсу, приймання товарів покупцем, зростання витрат обігу, відсутності платежів від покупців товарів.

Фінансовий ризик виникає у взаєминах підприємств з банками. Події останніх років в банківській системі нашої країни підкреслюють актуальність обліку даного виду ризику. Він залежить від рівня позикових засобів підприємства по відношенню до власних активів.

Політичні ризики пов'язані із забороною на імпорт в країна покупця, проведенням страйків в період транспортування вантажу, конвертованістю валют, або встановленням заборони на обмін грошей і т.д.

Вельми різноманітні ризики при проведенні підприємством інвестиційної політики. Ризик інвестиційних рішень з'являється в результаті таких небажаних явищ, як інфляція, необхідності дисконтування вкладених сум.

Вкладення засобів в цінні папери супроводжує такі види спеціальних ризиків, як капітальний, селективний, часовий, ризик законодавчих змін, ризик ліквідності, кредитний, інфляційний, процентний, відзивний, ринковий, галузевий, ризик підприємства, валютний ризик.

Капітальний ризик - загальний ризик по всьому портфелю цінних паперів порівняно з вкладенням засобів в інші сфери;

Ризик законодавчих змін - можливість втрат засобів як наслідок змін законодавчих заходів;

Ризик ліквідності - можливі втрати через падіння цінності при продажу цінного паперу;

Ринковий ризик - ризик втрати доходу в результаті загального падіння вартості цінних паперів на ринку;

Кредитний ризик - з'являється унаслідок емітента (випустив боргові цінні папери), не здатного виплачувати прийнятий відсоток по них або загальний розмір боргу;

Інфляційний ризик - потенційні втрати доходу унаслідок випереджаючого зростання інфляції;

Процентний ризик - потенційні втрати інвесторів через зміни процентних ставок на ринку (ринковий позов);

Ризик підприємства - втрата доходів як результат погіршення його економічного стану.