Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
473.6 Кб
Скачать

Соціологія праці

Поняття, структура та функції соціології праці. Предмет соціології праці та інші науки про працю.

Праця як соціологічна категорія. Методологічні засади визначення праці як виду соціальної дії. Критерії та сутність праці.

Соціально-трудові відносини: сутність та класифікація. Мотиви праці, структура мотивів. Проблема ставлення до праці та його типологія в соціологічній науці.

Трудовий колектив як сфера соціальної комунікації. Соціально-психологічний клімат у трудовому (педагогічному) колективі: методи діагностики і управління.

Зміни у змісті та характерні праці у суспільствах, що трансформуються (ННД). Зміни відносин власності та їх вплив на соціальну структуру суспільства. Підприємець як елемент соціальної структури суспільства. Генеза західних соціологічних концепції праці та підприємницької діяльності.

Соціологія освіти і виховання

Поняття, структура та функції соціології освіти та виховання. Предмет соціології освіти та виховання. Історичні передумови виникнення соціології освіти і виховання та її початки у теоретичному вимірі (Л. Уорд, Е. Дюркгейм, М. Вебер, Дж. Дьюї). Розробка проблеми в західній (60-70 рр.) та радянській (70-80 рр.) соціології.

Характеристика концептуальних підходів соціологічного аналізу освіти: функціоналізм (Е. Дюркгейм, Т. Парсонс, Д. Херн); теорія людського капіталу (Д. Хелсі, Е. Флауд); конфліктологічний (У. Коллінз, П. Боулз).

Соціальні функції освіти і виховання. Соціальні принципи функціонування сучасних освітніх систем. Проблема глобальної кризи освіти та шляхи її подолання.

Соціологія культури

Поняття культури в соціології. Соціальна сутність культури. Типи культури. Культура як спосіб ціннісного освоєння дійсності. Структурні елементи культури: матеріальна і духовна сфера, мова, знання, навички, вміння, цінності, норми, традиції, звичаї. Культура, свідомість, менталітет.

Функції культури: виробництво, збереження та розповсюдження духовних благ і цінностей.

Культура та діяльність. Культура як рівень досягнень у розвитку суспільства. Речовинно-предметна та символічно-знакова культура. Субкультура. Контркультура. Елітарна та масова культура. Суперечливий характер розвитку культурного процесу. Етноцентризм та культурний релятивізм. Єдність та різноманітність духовної культури.

Спосіб та стиль життя. Особливості національної культури. Проблеми національно-культурного відродження України.

Соціологічний аналіз культурної діяльності. Критерії аналізу культурної діяльності: діапазон діяльності, вибірковість видів діяльності, співвідношення участі в процесах виробництва та споживання духовних благ і цінностей культури.

Культура і особистість. Культурна взаємодія та соціальна ідентифікація особистості.

Основні тенденції розвитку культури в сучасних умовах: глобалізація і універсалізація культури. Взаємодія і взаємовплив різних культур як характеристики розвитку сучасного світу. Склад і характер культурної амбівалентності.

Сучасні соціологічні теорії культури. Соціодинаміка культури (П. Сорокін, А. Моль та ін.). Соціокультурна динаміка сучасного українського суспільства: проблеми діалогу культур.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]