Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегічний мен-т (МетодРеком).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
676.35 Кб
Скачать

3.1.3 Аналіз зовнішнього середовища підприємства

Як відомо, зовнішнє середовище організації охоплює:

- середовище непрямого впливу на організацію;

- середовище прямого впливу, або проміжне чи галузеве середовище.

Аналіз середовища непрямого впливу на організацію

Зовнішнє середовище непрямого впливу - це сукупність факторів, які однаково впливають на всі організації, але знаходяться за межами їх впливу.

Аналізуючи середовище непрямої дії, необхідно оцінити вплив на організацію таких груп факторів:

1. Економічні - фактори, пов'язані з обігом грошей, товарів, інформації та енергії. До них належать рівень інфляції, система оподаткування, кон'юнктура національного ринку, стан фондового ринку, ставки банківського проценту тощо.

2. Політичні - фактори, що впливають на політичні погляди і поділяють людей на окремі політичні групи, знаходять вираження в діяльності уряду та місцевих органів влади. До них відносять стабільність уряду, державну політику, відношення до власності, рівень протекціонізму, рівень корупції державних структур, міждержавні угоди тощо.

3. Соціально-демографічні – фактори, що впливають на рівень життя людей і формують їх ціннісну орієнтацію. До них належать відношення до приватного бізнесу, відносини підприємства з громадськістю, ставлення до іноземців, кількість потенційних споживачів, зміни в доходах населення, кількість робочої сили, якість та структура робочої сили тощо.

4. Технологічні - фактори, що пов'язані з розвитком науки і техніки в державі. До них відносяться "технологічні прориви", зміна життєвого циклу технологій, питома вага наукоємних виробництв і продукції, вимоги до науково-технічного рівня виробництва, до кваліфікації кадрів, конкурентоспроможної продукції.

5. Географічні - пов'язані з розташуванням підприємства на конкретній території. До них відносяться природно - кліматичні умови, розміщення корисних копалин і ресурсів, рівень освоєння території, національні особливості регіону тощо.

Аналіз перелічених факторів доцільно оформити в табличній формі (табл.3.4).

Таблиця 3.4 - Аналіз впливу факторів зовнішнього середовища непрямої дії

Фактор

Стан фактора

Тенденції змін

Характер впливу на підприємство:

"+ "-позитивний, "-"-негативний

1 . Економічні фактори

1 . Рівень інфляції

2. ...

Більше ніж 5% на місяць

...

Можливе зниження до 1 %

...

"-" знецінення грошей,

"+" знецінення боргів,

"+" можливість гри на курсах валют

Після побудови цієї таблиці необхідно згрупувати і проранжувати усі позитивні і негативні впливи на організацію, виділити серед них найсуттєвіші і враховувати як можливості і як загрози з боку середовища непрямої дії при формування стратегії організації.

Детальніше про проведення аналізу середовища непрямого впливу на підприємство

дивись [11].