Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СТРАТЕГІЧНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ для курсовї.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
188.42 Кб
Скачать

ВСТУП

Сучасний етап розвитку економіки України характеризується нестабільністю умов функціонування підприємств, що обумовлено підвищенням рівня мобільності зовнішніх чинників і посиленням їх впливу на внутрішнє середовище. Тому ефективна діяльність і по­даль­ший розвиток вітчизняних підприємств неможливі без процесу розробки та реалізації стратегії, який повинен вирішувати завдання забезпечення майбутньої життєдіяльності об’єктів господарювання за рахунок постійного додержання балансу їх потенціалу з ото­чен­ням. Це свідчить про актуальність стратегічного планування та стра­тегічного управління підприємствами України й зумовлює необ­хідність вивчення теорії та практики зазначених процесів.

Метою методичних рекомендацій щодо написання курсової ро­боти з дисципліни «Стратегічний менеджмент» є допомога сту­ден­там у виборі теми курсової роботи, розробці плану, підборі літера­тури, проведенні теоретичних і аналітичних досліджень, оформленні та захисті їх результатів.

Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни «стратегічний менеджмент»

Курсова робота виконується самостійно при наданні консультацій викладачем протягом вивчення дисципліни відповідно до графіка нав­чального процесу.

Завдання курсової роботи виконуються з метою закріплення, по­гли­б­лення та узагальнення знань, одержаних студентами за час нав­чан­ня, надання практичних навичок їх застосування при вирішенні проблем розвитку підприємства за допомогою формування його стра­тегічного набору та заходів, спрямованих на реалізацію обраних стра­тегій.

Виконання курсової роботи передбачає наявність таких елементів наукового дослідження: практичної значущості, комплексного сис­тем­ного підходу до вирішення завдань дослідження, теоретичного вико­рис­тання передової сучасної методології і наукових розробок, наяв­ність елементів творчості.

Практична значущість курсової роботи полягає в обґрунтуванні реальності результатів для потреб практики.

Реальною вважається робота, яку виконано відповідно до наявних проблем підприємства на основі його реальних даних за низку років і результати якої повністю або частково можуть бути впроваджені в практику діяльності підприємства або аналогічних об’єктів.

Комплексний системний підхід до розкриття теми роботи полягає в тому, що предмет дослідження розглядається під різними кутами зору – з позицій теоретичної бази і практичних напрацювань, умов його реалізації на підприємстві, аналізу, обґрунтування шляхів удос­коналення тощо та єдиній логіці викладу.

Застосування сучасної методології полягає в тому, що при вико­нанні аналізу стратегічних позицій підприємства й обґрунтуванні шля­хів удосконалення окремих аспектів предмета і об’єкта дослідження студент повинен використовувати відомості про новітні досягнення в техніці і технологіях дослідження, застосовувати різноманітні методи формування й реалізації стратегічного набору підприємства, підходи і критерії визначення та обґрунтування вибору альтернативних стра­те­гій за умов мінливого середовища.

У процесі виконання курсової роботи разом з теоретичними знан­нями і практичними навичками за фахом студент повинен проде­мон­струвати здібності до науково-дослідної роботи і вміння творчо мис­лити, навчитися вирішувати актуальні науково-прикладні задачі.

Тема роботи за дисципліною «Стратегічний менеджмент» є одна­ко­вою для всіх студентів, але виконується на матеріалах підпри­ємств – баз практики. У випадках, коли декілька студентів проходили практику на одному підприємстві, тема курсової роботи може змі­нюватися або уточнюватися на розсуд викладача.

Тема курсової роботи: «Обґрунтування стратегічного набору підприємства».

Мета роботи: обґрунтування стратегічного набору підприємства і розробка заходів щодо його впровадження

Основні завдання:

  1. вибір місії підприємства і побудова «дерева цілей»;

  2. економічна діагностика стану підприємства, виявлення його слаб­ких та сильних сторін;

  3. аналіз стратегічних позицій підприємства у зовнішньому сере­до­вищі;

  4. формування стратегічного набору підприємства та обґрун­туван­ня заходів щодо реалізації обраних стратегій.