Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегічний мен-т (МетодРеком).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
676.35 Кб
Скачать

3.1.2 Аналіз очікувань зацікавлених груп організації

Зацікавлені групи підприємства утворюють окремі особи, групи чи інститути, що визначають попит на що-небудь обов'язкове для даної організації. Будь-яка організація створюється для задоволення певних потреб суспільства, тому при визначенні її місії і системи цілей необхідно виявити всі зацікавлені групи й вивчити їх потреби.

Аналіз очікувань зацікавлених груп виконується в такій послідовності:

1. Виявляють групи, зацікавлені в діяльності організації.

2. Уточнюють склад зацікавлених груп та їх інтереси в організації.

3. Визначають результати діяльності організації, які очікуються зацікавленими групами.

При виявленні зацікавлених груп організації та їх запитів рекомендується користуватись даними таблиці 3.3.

Таблиця 3.3 - Структура зацікавлених груп організації

Зацікавлені

особи і групи

Загальна характеристика інтересів зацікавлених осіб і груп

Акціонери

Прагнуть: брати участь у розподілі прибутків і додаткових випусків акцій, надходжень від ліквідації; голосувати акціями, контролювати звітність фірми, перерозподіляти активи; брати участь у формуванні правління компанії.

Кредитори

Бажають отримувати законні відсотки на вкладений капітал. Піклуються про безпеку своїх вкладів, користуються пріоритетом при ліквідаціях. За відповідних умов намагаються здійснювати права управління і володіння.

Персонал

Прагне: отримувати економічне, соціальне і психологічне задоволення від роботи; бути вільним від свавілля і суб'єктивізму деяких керівників; брати участь у розподілі деяких пільг, вільно виконувати обов'язки, передбачені контрактом; мати гарні умови праці.

Споживачі

Бажають використовувати продукцію; отримувати технічні дані, необхідні для використання продукції, відповідні гарантії, запчастини до продукту, задовольняти індивідуальні потреби щодо особливостей і якості продукції.

Постачальники

Прагнуть продовжувати поставки, вчасно отримувати платежі. Мають потребу в професіоналізмі ділових відносин, закупівлі й постачанні товарів і наданні послуг.

Державні

установи

Прагнуть отримувати податки, забезпечувати чесну та вільну конкуренцію, дотримання підприємцями правових норм.

Конкуренти

Мають потребу в дотриманні галузевих і суспільних норм, правил конкуренції, забезпеченні ділового підходу до розв’язання проблем.

Місцева влада

Прагне мати в населеному пункті робочі місця із добрими умовами праці. Намагається, щоб підприємства брали участь у справах населеного пункту, "вели чесну гру", в розумних розмірах закуповували продукцію місцевого виробництва, підтримували місцеві органи управління, зайнятість населення, культурні і благочинні проекти.

Громадськість у цілому

Має зацікавленість у тому, щоб приватний бізнес брав участь у вирішенні суспільних турбот, установлював справедливі ціни на свою продукцію, використовував сучасну технологію, випускав якісну продукцію.

Побудувавши на основі даних таблиці 3.3 модель основних запитів зацікавлених осіб, необхідно кожного з них розглянути окремо й уточнити їх очікування з урахуванням конкретних особливостей. На останньому етапі аналізу з однорідних зацікавлених осіб слід сформувати зацікавлені групи і, по можливості, кількісно оцінити їх запити.

Результати даного аналізу необхідно буде використати при визначенні місії і системи цілей організації.