Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стратегічний мен-т (МетодРеком).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
676.35 Кб
Скачать

3.3.3 Розвиток керівництва процесом реалізації стратегії та корпоративна культура

Важливе значення для успішної реалізації стратегії має забезпечення узгодженості між стратегією і корпоративною культурою. Відповідність між стратегією і культурою сприяє успішній реалізації стратегії. Зміна культури потребує сильного лідерства з боку першого керівника, постійної і наполегливої підтримки потрібної поведінки персоналу. Здорова корпоративна культура повинна ґрунтуватись на етичних принципах ведення бізнесу, моральних цінностях і соціальній відповідальності. Для формування потрібної корпоративної культури необхідно розробити кодекс честі організації, познайомити з ним працівників організації, проводити відповідні навчання, заохочувати працівників за правильну поведінку і карати – за неправильну. Крім цього менеджери вищого рівня повинні підкріплювати задекларовану поведінку конкретними вчинками, бути зразком для інших, приймати рішення у відповідності з цінностями організації, вести себе соціально відповідально.

Менеджери повинні не лише керувати реалізацією стратегії, а й забезпечувати підтримку колективу. Вони зобов’язані якомога більше часу знаходитись серед співробітників, проводити з ними бесіди, вислуховувати пропозиції, навчати, підвищувати ентузіазм. Адже безпосереднє спілкування є невичерпним джерелом інформації про стан в організації. Менеджери також повинні впроваджувати високі етичні стандарти і наполягати на соціально відповідальному підході до прийняття корпоративних рішень, стимулювати творчий підхід і інноваційну діяльність, підвищувати зацікавленість працівників у впровадженні нових ініціатив. Реалізація стратегії – це неперервні дії, що вимагають від менеджера здібностей до лідерства при проведенні організаційних змін, умінь мотивувати і керувати, забезпечувати досягнення запланованих показників. Все це необхідно врахувати при розробленні рекомендацій щодо розвитку керівництва процесом реалізації стратегії. Детальніше про формування корпоративної кульутри і лідерство дивись в [8,9,10].

3.4 Висновки

У висновках необхідно коротко викласти зміст і основні результати роботи, а також оцінити очікувану ефективність розробленої стратегії. Обсяг висновків не повинен перевищувати 2-х сторінок.

3.5 Рекомедована література

  1. Ансофф И. Стратегическое управление: Сокр. пер. с англ./ Под ред. Л.И. Евенко. – М.: Экономика, 1998. – 519 с.

  2. Ансофф И. Новая корпоративная стратегия. — СПб: Питер, 1999. – 416 с.

  3. Боумен К. Основы стратегического менеджмента / Пер. с англ. – М.: Банки и биржи, ЮНИТИ, 1997. – 175 с.

  4. Василенко В.А., Ткаченко Т. У. Стратегічне управління. Навч. пос. – К.: ЦУЛ, - 2003. – 396 с.

  5. Виханский О.С. Стратегическое управление: Учебник. - М.: Гордарики, 1999. –

296 с.

  1. Герасимчук В.Г. Стратегічне управління підприємством. Графічне моделювання: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2000. – 360 с

  2. Нємцов В.Д., Довгань Л.Є. Стратегічний менеджмент. К.: УВПК – 2001. – 560 с.

  3. Томпсон А.А., Стрикленд А.Дж. Стратегический менеджмент. Искусство разработки и реализации стратегии: Уч. для вузов / Пер. с англ./ Под ред. Л.Г.Зайцева, М.М.Соколовой. – М.: ЮНИТИ, 1998. – 576 с.

  4. Томпсон А., Стрикленд А. Стратегический менеджмент: концепции и ситуации. М.: ЮНИТИ, - 2000. – 436 с.

  5. Томпсон-мл., Артур, А., Стрикленд 111, А., Дж. Стратегический менеджмент: концепции и ситуации для анализа, 12-е издание: М.: Издательский дом «Вильямс», 2002. – 928 с.

  6. Шершньова З.Є. Стратегічне управління: Підручник – К.: КНЕУ, 2004. – 699 с.

Экономическая стратегия фирмы / А.П. Градова. - СПб: Специальная литература, 1995. – 414 с.

62