Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи менеджменту.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
500.74 Кб
Скачать

Тема 10 Регулювання як загальна функція менеджменту

10.1. Поняття регулювання та його місце в системі управління

Регулювання – вид управлінської діяльності, спрямований на усунення відхилень, збоїв, недоліків тощо в керованій системі шляхом розроблення і впровадження керуючою системою відповідних заходів.

Регулювання покликане усунути всі недоліки, відхилення, збої, виявлені в процесі контролювання. При цьому регулювальні заходи можуть застосовуватися на всіх попередніх етапах технології менеджменту (планування, сотивування, організування). Для цього вдаються до коригуючих дій, що базуються на виборі таких рішень:

  • усунення відхилень;

  • перегляд стандартів та критеріїв;

  • усунення відхилень з переглядом стандартів та критеріїв.

10.2. Види регулювання та їх зміст

ОПЕРАТИВНЕ

Р егулювання

СТРАТЕГІЧНЕ (управління)

Оперативне регулювання – повсякденний вплив менеджера на перебіг господарськох процесів та виконання об’єктом управління запланованих завдань і прийнятих рішень. Передбачає розроблення оперативних планів та завдань, організацію поточного контролю і регулювання ходу робіт.

10.3. Етапи процесу регулювання та їх характеристика

РЕГУЛЮВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІЗАЦІЇ

КОНТРОЛЮВАННЯ

ПЛАНУВАННЯ

МОТИВУВАННЯ

ОРГАНІЗУВАННЯ

Регулювання шляхом змін у системах мотивування працівників

Регулювання шляхом коригування

планів

Регулювання шляхом реорганізації структури управління, технологічних підходів тощо

Тема 11

Методи менеджменту

11.1. Сутність та класифікація методів менеджменту

Методи менеджменту – способи і прийоми впливу керуючої системи на різних рівнях і ланках управління (підприємство, підрозділ, служба тощо). На практиці методи менеджменту є сукупністю способів і прийомів впливу на колектив працівників та окремих виконавців з метою виконання місії організації та досягнення її цілей.мвони спрямовані на об’єкт управління (фірма, відділ, підрозділ тощо), тобто на працівників різних видів діяльності. Їх зміст виявляється через особливості прийомів і способів впливу, а головною метою є забезпечення гармонії, органічного поєднання індивідуальних, колективних та суспільних інтересів.

ОЗНАКА

МЕТОДИ

ХАРАКТЕРИСТИКА

1

Напрямок впливу на керований обєкт

Методи прямого впливу

Безпосередньо впливають на керовану систему (накази, розпорядження, вказівки, інструкції, положення, тарифи тощо)

Методи непрямого впливу

Створюють умови для впливу на керовану систему менеджменту (методи підбору колективу за різними ознаками, методи формування психологічного клімату в колективі тощо)

2

Спосіб врахування інтересів працівників

Методи матеріального впливу

Враховують майнові та фінансові інтереси працівників; включають різноманітні економічні стимули

Методи владного впливу

Націлені на впорядкування функцій, обов’язків і прав працівників, регламентацію та нормування їх діяльності (штатні розписи, регламенти діяльності, положення про виконавців, договори, розпорядження, наказа, догани тощо)

Методи морального впливу

Спрямовані на підвищення соціально-господарської активності; включають етичні норми, моральні стимули, методи встановлення гарних взаємин між керівником і підлеглими тощо

3

Форма впливу

Кількісні методи

Калькуляції, кошториси, ціни, бюджет, матеріальні стимули тощо

Якісні методи

Вказівки, інструкції, моральні стимули, методи добору колективу за психофізіологічними факторами тощо

4

Характер впливу

Економічні методи

Зумовлені різноманітними економічними чинниками, за допомогою яких досягається колективне та індивідуальне задоволення потреб на всіх рівнях. Ефективне використання економічних методів потребує певних передумов: здатності підприємства адекватно реагувати на зміну економічних умов функціонування, розвинутого ринкового економічного середовища, ефективних фінансово-кредитних інститутів

Технологічні методи

Вплив на працівників через документи, які визначають технологію виробничо-господарських процесів

Соціально-психологічні методи

Постають як сукупність специфічних способів впливу на міжособистісні стосунки і зв’язки, соціальні процеси, що виникають у трудових колективах

Адміністративні методи

Здебільшого є однозначними, тобто виключають варіативність завдань і способів їх розв’язання. Найсуттєвіший їх недолік полягає в орієнтації на досягнення заданої результативності, а не на її зростання, заохочуванні виконання, а не ініціативи

11.2. Економіцні методи менеджменту

Зумовлені різноманітними економічними чинниками, за допомогою яких досягається колективне та індивідуальне задоволення потреб на всіх рівнях. Ефективне використання економічних методів потребує певних передумов: здатності підприємства адекватно реагувати на зміну економічних умов функціонування, розвинутого ринкового економічного середовища, ефективних фінансово-кредитних інститутів.

11.3. Організаційно-розпорядчі методи менеджменту

Вплив на працівників через документи, які визначають технологію виробничо-господарських процесів.

11.4. Соціально-психологічні методи менеджменту. Взіємозв’язок між методами

Постають як сукупність специфічних способів впливу на міжособистісні стосунки і зв’язки, соціальні процеси, що виникають у трудових колективах.

Методи менеджменту є результатом реалізації функцій менеджменту, тобто апарат управління будь-якої організації у процесі своєї діяльності повинен створити усі необхідні способи впливу на керовану систему. Власне, завдання управлінців і полягає в тому, щоб сформувати необхідні методи менеджменту, здатні забезпечити виробничо-господарську діяльність, досягнення цілей та місії організації.