Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpargalka_istoria_33__33__33__33__33__33.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
912.9 Кб
Скачать

124. Основні етапи-розвитку радянської господарської системи (1917-1991 рр.).

Ревоолюційний уряд здійснив низку радикальних заходів ,спрямованих на посилення державного управління економікою. Пректично це означало відмову від ринкових відносин і перехід до воєнного комунізму.Економічно політика воєнного комунізму означала воєнну диктатуру із широким застосуванням примусових заходів у господарстві.

1-ий період. На прикінці 1920-х роківрадянська влада поставила завдання перетворити СРСР на могутню мілітаризовану державу і було вирішено прискорити індустріалізацію народного господарства.

Також в цей період було впровадження НЕПу(нової економічної політики) Складовою моделі в економіці була адміністративно-ринкова система господарювання ,що грунтувалась на таких засадах: державна власність на велику та значну частину середньої промисловості ,торгівлі, транспорті; державна монополія у зовнішній торгівлі ; нееквівалентний обмін із селом на основі продподатку; гальмування розвитку великого індивідуального господарства на селі В цей період (в роки правління Сталіна) права людей максимально обмежувались, заборонялась приватна власність, фактично знищувалось село. 2-ий період

Відлига.У цей період Хрущов вів бурхливу реформаторськудіяльність , обіцяв в недалекому майбутньому великі соціальні блага, комунізм. У цей період багато людей були амністовані ,розширились їхні права тощо.3-ій період. иЗастій в економіці.В ці роки правив Брєжнєв.Штучна обгороженість від світу сприяла пануванню тоталітарної системи в СРСР ,вела до економічного відставання країни і погіршення умов життя трудящих. Радянська економіка опинилася у кризовому стані. 4-ий період

Перебудова і розпад.Горбачов,прийшовши до влади почав масові реформи,обіцяв покращення життя,забезпечити всіх житлом тощо.Але нестабільність в державі,низький р-нь життя ,все це призвело до розпаду СРСР.

125. Політика „воєнного комунізму" та її відображення в дискусіях 20-х років XX ст..

Ревоолюційний уряд здійснив низку радикальних заходів ,спрямованих на посилення державного управління економікою. Пректично це означало відмову від ринкових відносин і перехід до воєнного комунізму.

Економічно політика воєнного комунізму означала воєнну диктатуру із широким застосуванням примусових заходів у господарстві й мала такі складові:

  1. націоналізація всіх підприємств

  2. запровадження продовольчої диктатури

  3. заборона свободи торгівлі

  4. запровадження карткової системи розподілу продуктів

  5. запровадження загальної трудової повинності

  6. мілітаризація н/г, встановлення державного контролю за виробництвом

  7. запровадження продовольчої розкладки на хліб ,а потім й на інші сільськогосподарські продукти

  8. згортання продовольчого обігу

У промисловості воєнний комунізм означав суцільну націоналізацію із жорсткою централізацією управління через Вищу раду народного госродарства.

Запроваджувалась також позаекономічні методи господарювання , зокрема загальна трудова повинність , а також трудові армії , мобілізація праці.

Гроші поступово вилучалися з обігу (вони практично втратили свою купівельну спроможність)

Більшовики проголосили перехід від одноосібного господарства до товариського,конфісковували землі нетрудового використання ,не квапилися розподіляти між селянами , резервуючи їх для створення радгоспів.

Заборона приватної власності практично у всіх сферах народного господарства. І намагання зробити всіх людей рівними призвело до втрати зацікавленості людей для розвитку,а з цього вже почалось гальмування розвитку економіки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]