Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія шпори на екзамен.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
645.63 Кб
Скачать

3.Специфіка філософії як типу світогляду і способу мислення.

Філософія виникла водночас із релігією. Носієм філософського світогляду також є особа. Принципова відмінність філософського світогляду від міфологічного і релігійного полягає в тому, що він заснований на розумі, тоді як релігія – на вірі, міфологія - на страхові. По-друге релігія та міфологія оперують чуттєвими образами, філософія – абстрактними поняттями. Філософія цілком позбавлена функцій та засобів соціального контролю. Міфологію та релігію індивід приймає в готовому вигляді, часто несвідомо і примусово, особиста творчість при цьому відсутня. Філософія ж є справою особи, що ґрунтується на засадах свободи. ………………

4.Проблемне поле і структурні елементи філософського знання.

З розвитком філософським людство приходить до висновку, що тільки зрозумівши людину її сутність і призначення в світі можна зрозуміти і сам світ.

Основна проблема філософії – це Людина в давньому світі людину зрозуміли, як частину Космосу, це відображення і символ Всесвіту вона єдина усвідомлює закон існування всесвіту.

Арістотель – “Людина політична тварина”, «Істина яка не спілкується - це або тварина або Бог»

Рішучий поворот до проблеми людини відбувся в епоху відродження та нового часу(17-19ст.)

В 17-18ст. – філософ Рене Декарт – “cogito ergo sum” – мислю отже існую.

В німецькій класиці І.Кант сформулював завдання філософії «Філософія повинна дати відповідь н а3 питання:

  1. Що я можу знати?

  2. Що я повинен знати?

  3. Нащо я можу сподіватися?»

«Що я повинен робити, щоб бути людиною? »

Структура філософії:

  • Онтологія – це вчення про буття (світ)

  • Антропологія – це вчення про людину

  • Гносеологія - це вчення про пізнання.

Філософія – це система знань про найбільш загальні закони буття, суспільства і людського мислення.

Основне питання філософії полягає в тому, щоб визначитися, що є первинними: матерія чи ідея.

Якщо філософ вважає, що первиною є матерія то він матеріалізм, а якщо ж ідея то ідеологіст.

Друга сторона основи питання філософії: «чи людина пізнати світ?»

Якщо «так» то це – гносеологічний оптиміст

Якщо «ні» то це - агностицизм.

5.Еволюція предмету філософії.

Питання, що вивчає філософія, є одним з найпроблематичніших для неї, оскільки предмет її історично змінювався. У різні епохи у філософії домінували то вчення про буття, то вчення про пізнання, то політичні чи етичні проблеми. Крім того, в Європі до XVII ст. філософія охоплювала все знання про світ, тобто зародки всіх наук, окрім хіба що математики й медицини. Навіть у XX ст. все ще тривав процес відокремлення від філософії певних галузей знання, які інституціалізувалися в окремі наукові дисципліни (психологія, соціологія, політологія). Еволюція предмета філософії не є чимось винятковим в історії науки: предмет вивчення конкретних наук, наприклад математики, також історично змінювався. Тому при визначенні предмета філософії слід брати до уваги не тільки те, яких історичних форм набувала філософія, а й загальну тенденцію, що пронизує конкретні її формоутворення. Якщо виходити із загальної спрямованості філософії, то її можна трактувати як осягнення всезагального розумом чи інтуїцією. Найбільш загальні засади сущого (буття — небуття, простір — час, причинність, сенс людського існування, істина, добро, свобода тощо), з яких «конструюється» світ, і є предметом філософи. При цьому філософія намагається звести всі ці різноманітні загальності до одного принципу — Бога, матерії тощо, пояснювати їх, виходячи із цього принципу. Філософія передбачає здатність підноситись до всеза-гального. Вона є певною настановою на всезагальне. На основі всезагального (ідей, принципів) філософія намагається пізнати і пояснити світ. А оскільки система ідей є не що інше, як теорія, то філософію можна вважати теоретичним світоглядом.