Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія шпори на екзамен.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.04.2019
Размер:
645.63 Кб
Скачать

53 .Філософські проблеми антропосоціогенезу і основні концепції походження людини.

Проблема людини є однією з найактуальніших у філософії.Однак лише у сучасній філософії виник окремий напрям-філософська антропологія.Філософська-антропологія-напрям,завдання якого є системне вивчення і обґрунтування сутності людського буття та людської індивідуальності.У філософії давньої індії наприклад, людина………..,людське життя…….як певну форму нескінченного ланцюга тверджень.У давньогрецькій філософії спочатку людина не існує сама,по собі, а є складовою системи певних відносин що тлумачаться як абсолютний порядок і космос.Людина у такому контексті мислилась як частина космосу.Антропологічна проблематика знаходить свій вияв у діяльності софістів і в твердості авторів філософської етики Сократа,які вводять людину в ьуття як головну дійову особу.Платон стояв на позиціях антропологічного дуалізму душі і тіла, хоча душу вважав субстанцією,яка робить людину……..,а тіло розглядава як ворожу матерію.

54.Біологічне і соціальне в людині.

Сутнісні риси людини є сталою данністю при народженні.Вони набуваються людиною у …………

Дюдина не є розумною істотою,а стає нею,я і свідомо творчою,такою,що володіє мовленням,формує власну духовність під соціальним впливом.Людина створена таким чином-писав І.Кант,-що враження і хвилювання, викликані зовнішнім світом.

55. Сутністні риси людського буття.

Проблема сутнісних ознак людського існування вперше була означена та розроблена в межах екзистенціальної філософії. За висновками екзистенціалістів можна визначити форми буття, в яких безпосередньо здійснюється існування людини, та сутнісні його характеристики, усвідомлювані в процесі індивідуального існування. Існують такі форми буття:

  1. Буття речей, властивостей, відносин, процесів природного і штучного походження (тобто створених зусиллями людини);

  2. Буття людини;

  3. Буття соціальне, в якому розрізняють соціальне життя окремої людини і буття суспільства як цілого;

  4. Буття ідеальне (духовне), що поділяється на суб’єктивоване ідеальне (індивідуальне), об’єктивне (поза індивідуальне) і об’єктивоване ідеальне (сукупність завершених творінь духу);

  5. Буття біосферне (земна оболонка, охоплена біологічним життям);

Людина – істота, яка володіє свідомістю і здатна до людських форм спілкування. Наявність свідомості у людини якісно виділяє її серед інших високорозвинених тварин і надає її буттю нових особливостей.

По-перше, завдяки свідомості людина на основі предметно-практичної діяльності задовольняє свої потреби і тим самим взаємодіє з іншими формами буття.

По-друге, людина має не тільки свідомість взагалі а й душу, що дозволяє їй усвідомлювати саму себе, свою історичність, свою неминучу смерть, діяльність душі створює умови для розуміння залежності і водночас відносної незалежності людини від зовнішнього середовища, забезпечує самостійність мислення, свободу. Індивідуальний дух встановлює зв’язок людини зі світом інших битійних форм, усвідомлює їх суть і тим самим піднімається над світом тварин і природи.