Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya_vse(2).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
502.27 Кб
Скачать

70. Глобальний еволюціонізм та його відображення в концепціях ноосфери, синергетики, соціобіології, конвергенції

Концепції глобального еволюціонізму – це системи уявлень про загальний процес розвитку природи у всіх його різноманітних натурально історичних формах: соціальної та біологічної еволюції, еволюції Землі, сонячної системи, Всесвіту.

Суттєво важливим для становлення концепції глобального еволюціонізму стало дослідження механізмів мимовільного виникнення упорядкованих структур у відкритих нелінійних систем, що призвело до формуванню нового наукового напряму - синергетики.

Проблемне поле синергетики центру навколо понять «нестійкість», «нестабільність», «нерівноважності», «хаосомность», «випадковість» і т.п. Однією з важливих ідей, яку синергетика вносить в сучасну науку й картину світу, є ідея незворотності та нелінійності. Вона відкриває незвичайні сторони світу: його нестабільність та режими з загостренням (режими гіперболічного росту, коли характерні величини багато разів, аж до нескінченності зростають за кінцевий проміжок часу), нелінійність та відкритість (різноманітні варіанти майбутнього), зростаючу складність формоутворень і способів їх обєднання в еволюціонуюча цілісності (закони коеволюції). Вона дає можливість ширше поглянути на процеси розвитку і глобальної еволюції та сформувати основні засади сучасної концепції самоорганізації

Таким чином, концепція глобального еволюціонізму, що формується в сучасній науці та філософії:

• характеризує взаємозвязок само організуючих систем різного ступеня складності і пояснює генезис нових структур у них;

• розглядає в діалектичному взаємозвязку соціальну, живу і неживу матерію;

• створює основу для розгляду людини як обєкта космічної еволюції, закономірного і природного етапу у розвитку нашого всесвіту, відповідального за стан світу, у який він «занурений».

71. Діалектика форм духовного освоєння світу.

Людська духовність сформувалась у процесі антропосоціогенезу на основі суспільної праці й спілкування індивідів. Дослідники доводять нерозривний зв'язок духовності з матеріальним носієм, трактують дух як функцію вищої нервової діяльності, головного мозку людини.

Духовність розпочинається з віри у добродійність природи як відповідної реакції її на добродійність людини. Спочатку віра була безпосередньо втілена в мову практичних дій. Людина довіряла своєму духу. Вона була впевнена в його здатності охопити й відтворити архітектоніку навколишнього світу так само живого і діючого, як і людина.

Віра в свої пізнавальні можливості давала надію на співжиття. Гармонія людини і природи, початкова настанова на добродійність формувала таку якість, як любов. Таким чином, духовність виникає як гармонійна єдність трьох складових — віри, надії і любові.Всі форми і способи духовності − наука і релігія. Мистецтво і мораль є ефективними засобами пізнання, освоєння світу.

72. Продуктивна сила суспільної свідомості.

Продукти́вні си́ли — засоби виробництва (знаряддя праці та предмети праці), за допомогою яких виробляють матеріальні блага(здійснюють матеріальне виробництво), а також люди, що здатні до праці, мають певні навички й знання і приводять у дію ці засоби та вдосконалюють їх. Свідомість (властиве людині взагалі) характеризується набором властивостей, загальних для усіх людей. Співвідношення свідомості (людини) і матерії аналізується у філософії природи (натурфілософії). Індивідуальна свідомість - ця свідомість, властива індивідові і що включає як загальні властивості свідомості, так і характерні тільки для цього індивіда. Групова (масове) свідомість утворюється з сукупності індивідуальної свідомості індивідів, що входять до соціальної групи. Воно включає загальне для свідомості людини і типове для свідомості індивідів, що входять до групи.

Суспільна свідомість має три рівні - психологічний, буденний (емпіричний) і духовний (теоретичний, інтелектуальний, розумний). Кожен рівень суспільної свідомості характеризується своїми типовими суб'єктами, інтересами, методами пізнання, формами знання, характером відтворення і розвитку громадського буття. У рівнях суспільної свідомості тісно переплетені пізнавальна (віддзеркалення, уява, оцінка) і управлінська (проектування, регуляція, коригування) сторонни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]