Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Filosofiya_vse(2).doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
502.27 Кб
Скачать

39.Основні сфери, методи соціального прогнозування

Соціальне прогнозування -  це спеціальне  дослідження  про ймовірні перспективи розвитку соціального об’єкта. До того ж  об’єктом може бути і соціальне явище, процес, і соціальний прошарок, і соціальне становище особистості.

Метою соціального прогнозування є підготовка науково обґрунтованих пропозицій про те, в якому напрямку бажаний розвиток соціального об’єкта. Якщо ми маємо справу з визначеним соціальним явищем, то метою наукового прогнозу буде не просто передбачення його становище  в майбутньому, але і виробка мір, які дозволяють у потрібному напрямку вплинути на це явище

Методи соціального прогнозування

При класифікації методів прогнозування виділяються основні їх ознаки, що дозволяють їх структурувати за: ступенем формалізації; принципом дії; способом отримання інформації.

Ступінь формалізації в методах прогнозування в залежності від об'єкта дослідження може бути різним; способи отримання прогнозної інформації багатозначні, до них слід віднести: методи асоціативного моделювання, морфологічний аналіз, розподіл усіх моделювання, анкетування, метод інтерв'ю, методи колективної генерації ідей, методи історико-логічного аналізу , написання сценаріїв і т.д.

Найбільш поширеними методами соціального прогнозування є методи екстраполяції, моделювання та експертизи. Екстраполяція означає поширення висновків, що стосуються однієї частини якого-небудь явища, на іншу частину, на явище в цілому, на майбутнє. Екстраполяція грунтується на гіпотезі про те, що раніше виявлені закономірності будуть діяти в прогнозному періоді. Цей метод налічує не менше п'яти різних варіантів. Статистична екстраполяція - проекція зростання населення за даними минулого - це один з найважливіших методів сучасного соціального прогнозування.

Моделювання - це метод дослідження об'єктів пізнання на їх аналоги - дійсних або уявних. Аналогом об'єкта може бути, наприклад, його макет, креслення, схема і т.д. У соціальній сфері частіше використовуються уявні моделі. Робота з моделями дозволяє перенести експериментування з реального соціального об'єкта на його подумки сконструйований дублікат і уникнути ризику невдалого, тим більш небезпечного для людей управлінського рішення. Головна особливість уявної моделі і полягає в тому, що вона може бути піддана яким завгодно випробувань, які практично полягають у тому, що змінюються параметри її самої і середовища, в якому вона (як аналог реального об'єкта) існує. Вона може виступити і як зразок, свого роду ідеальний тип, наближення до якого може бути бажано для творців проекту.

На практиці найпоширенішим є метод експертної оцінки. Експертиза є дослідження важкоформалізованого завдання, яке здійснюється шляхом формування думки фахівця, здатного заповнити недолік чи несистемність інформації з досліджуваного питання своїми знаннями, інтуїцією, досвідом вирішення схожих завдань та опорою на« здоровий глузд » Існують такі сфери соціального життя, в яких неможливо використовувати інші методи прогнозування, крім експертних. Перш за все, це стосується тих сфер, де відсутня необхідна і достатня інформація про минуле.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]