Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_Yep_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
553.98 Кб
Скачать
  1. Сутність і функції процесу управління

Управління – це діяльність, яка спрямована на координацію роботи інших людей. (трудових колективів)

Управління під-вом - це постійний системний вплив на діяльність його структурних підрозділів на забезпечення узгодженню роботи і досягнення кінцевого результату.

Управління під-вом здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднання прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управління трудового колективу. Власник для керівництва під-вом обирає керівника під-ва. З ним укладається договір на певний строк. Функції процесу управління: визначення потреби споживачів та закономірностей їх формування, зіставлення потреб з можливостями їх задоволення та ресурсами, планування, організація, регулювання, мотивація, контроль.

  1. Методи управління діяльністю під-в

Методи управління – це способи впливу на окремих робітників та виробничі колективи в цілому, необхідні для досягнення цілей підприємства. Розрізняють економічні, соціально – психологічні та організаційні методи управління.

1) Економічні методи управління реалізують матеріальні інтереси участі людини у виробничих процесах шляхом використання товарно – грошових відносин.

2) Соціально – психологічні методи реалізують мотиви соціальної поведінки людини. Реалізація таких методів управління здійснюється за допомогою різноманітних засобів соціального орієнтування та регулювання, групової динаміки, вирішення конфліктних ситуацій, гуманізації та демократизації праці.

3) Організаційні методи управління реалізують мотиви примусового характеру. Їх існування обумовлене зацікавленістю людей у спільній організації праці. Організаційні методи управління – це комплекс способів та прийомів впливу на людей, заснованих на використанні організаційних відносин та адміністративній владі керівництва.

Управління підприємством здійснюється всією системою методів управління. Організаційні методи створюють передумови використання економічних методів. Соціально – психологічні методи доповнюють організаційні та економічні і утворюють у сукупності необхідний арсенал засобів управління господарською організацією.

  1. Організаційні структури управління під-вами

Організаційна структура управління – це форма системи управління, яка визначає склад, взаємодію та підпорядкованість її елементів.

Управлінський персонал під-ва поділяється на: лінійний (забезпечує керівництво виробництва), функціональний (допомагає лінійним керівникам виконувати функції управління своїми підрозділами).

Зв’язки елементів системи управління поділяються на: лінійні (виникають між підрозділами та керівниками різних видів управління) директор –начальник цеху - майстер, функціональні (характеризують взаємодію керівників, які виконують певні функції на різних рівнях управління, але між якими не існує адміністративного підпорядкування)начальник цеху – начальник планово-економ. відділу, між функціональні (мають місце між підрозділами того самого рівня управління) начальник 1 цеху – начальник 2 цеху.

Типи орг. структури управління суб’єктом господарювання:

1) Лінійна організаційна структура управління – це така структура між елементами якої існують лише одноканальні взаємодії. За лінійної структури кожний підлеглий має лише одного керівника, який і виконує всі адміністративні та спеціальні функції у відповідному підрозділі.

2) Функціональна організаційна структура управління – це така основу якої становить поділ функцій управління між окремими підрозділами апарату управління. За функціональної структури управління кожний виробничій підрозділ отримує розпорядження одночасно від кількох керівників функціональних підрозділів підприємства.

3) Лінійно – функціональна організаційна структура управління – це така, яка спірається на розподіл повноважень та відповідальності по функціях управління та прийняття рішень по вертикалі., ця структура дозволяє організувати управління за лінійною схемою (директор – начальник цеху – майстер) , а функціональні відділи апарату управління підприємства лише допомагають лінійним керівникам вирішувати управлінські завдання. При цьому лінійні керівники не підпорядковані керівникам функціональних відділів апарату управління.

4) Дивізіональна організаційна структура управління – така, яка характерна тим, що кожний виробничій підрозділ (дивізіон, відділення) корпорації має свою власну, досить розгалужену структуру управління, що забезпечує його автономне функціонування. Лише декілька стратегічних функцій централізовані на рівні адміністрації всієї корпорації. Дивізіональні організаційні структури управління використовуються великими підприємствами зі значною кількістю виробничих відділень, які функціонують в умовах динамічного середовища.

5) Матрична організаційна структура управління – це така, в якої поряд з лінійними керівниками підприємства та функціональним апаратом управління виділяють ще й тимчасові предметно – спеціалізовані ланки – проектні групи, які формуються з спеціалістів постійних функціональних відділів. При цьому вони лише тимчасово підпорядковані керівнику проекту. Після завершення робіт над проектом вони повертаються до своїх функціональних підрозділів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]