Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_Yep_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
553.98 Кб
Скачать

56.Стратегія розвитку під-ва та бізнес-планування.

Стратегія – це генеральна комплексна програма дій, яка визначає приоритетні для під-ва проблеми, його місію, головні цілі та розподіл ресурсів для їх досягнення.

Стратегічне планування – це процес здійснення сукупності систематизованих та взаємоузгоджених робіт із визначенням довгострокових цілей та напрямків діяльності під-ва. Основними етапами стратегічного планування на під-ві є: 1) Визначення місії під-ва; 2) Формування стратегічних цілей; 3) Аналіз зовн.середовища; 4) Аналіз потенціалу під-ва; 5) Запровадження, контроль та оцінка результатів; 6) Розробка функціональних і ресурсних субстратегій; 7) Аналіз стратегічних альтернатив; 8) Вибір генеральної стратегії.

Бізнес-план під-ва чи організації – це письмовий документ, в якому викладено суть, напрямки і способи реалізації під-кої ідеї, охарактеризовано ринкові, виробничі, організаційні та фінансові аспекти майбутнього бізнесу, а також особливості управління ним. Основними розділами бізнес-плану під-ва є: 1) Резюме; 2) Галузь, фірма та Ії продукція; 3) Дослідження ринку; 4) Маркетинг-план; 5) Виробничий план; 6) Організаційний план; 7) Оцінка ризиків; 8) Фінансовий план.

57.Тактичне і оперативне планування.

Складання середньо та короткострокових планів належить до тактичного планування дія-сті будь-якого під-ва. Тактичне планування відрізняється від стратегічного в трьох аспектах: 1)часовий; 2)за охопленням сфер впливу; 3)сутнісно-змістовий.

Основними розділами тактичних планів під-ва є: 1.Маркетингова дія-сть; 2.Виробнича дія-сть; 3.Нові технології та вироби; 4.Праця, кадри та соціальний розвиток колективу; 5.Капітальні вкладення та капітальне будівництво; 6.Матеріально-технічне забезпечення; 7.Організація вир-ва, праці та управління; 8.Природо-охоронна дія-сть; 9.Зовнішньо-економічна дія-сть; 10.Витрати, прибуток, рентабельність. 11.Фінансова дія-сть.

Оперативне планування є завершальною ланкою в системі планування дія-сті під-ва, а також засобом виконання довго, середньо та короткострокових планів, а також основним важелем поточного управління вир-вом. Оперативне планування поєднує два напрямки роботи: 1) У рамках якого розробляються оперативні плани та графіки виготовлення випуску продукції – календарне планування. 2) Включає роботи, необхідні для безперевного оперативного обліку, контролю та регулювання виконання оперативних планів і ходу виробництва. Цей напрямок дістав назву диспетчеризації.

58. Загальна характеристика продукції

У процесі виробництва людина взаємодіє з певними засобами виробництва і створює конкретні матеріальні блага, які є продуктами праці. Результат праці матеріалізується у вигляді конкретного продукту. Продукція, що виготовляється перебуває на різних стадіях технологічного процесу і називається незавершеним виробництвом напівфабрикатів чи готових для споживання продуктів.

Предмети праці, що підлягають обробці в процесі виробництва змінюють свою форму і перетворюються на продукти праці, котрі розподіляються на засоби виробництва та предмети споживання.

Засоби виробництва в свою чергу поділяються на засоби праці та предмети праці, а предмети споживання на продовольчі і непродовольчі товари.

Замірювання обсягу продукції можна охарактеризувати виходячи з показників обсягу товарів певної номенклатури та асортименту.

Вимірниками обсягу продукції в натуральному виразі є:

  1. фізичні одиниці

  2. умовно-натуральні

  3. подвійно-натуральні одиниці

У вартісному виразі обсягу продукції на більшості підприємств визначається показниками товарної, валової, чистої та реалізованої продукції.

Товарна продукція – це загальна вартість усіх видів готової продукції, напівфабрикатів, робіт і послуг виробничого характеру, призначених на продаж або для реалізації різним споживачам.

Показник валової продукції окрім елементів, які входять до складу товарної продукції включає також зміну замінників незавершеного виробництва протягом розрахункового періоду включає вартість сировини і матеріалів замовника та деякі інші елементи залежно від галузевої особливості підприємства.

Чиста продукція включає матеріальні витрати і суму амортизаційних відрахувань, тобто вартість так званої уречевленої праці.

Плановий показник реалізованої продукції визначають з урахуванням зміни залишків нереалізованої на початок і кінець розрахункового періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]