Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_Yep_2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
553.98 Кб
Скачать

27. Ефективність використання оборотних коштів.

Для оцінки ефективності використання оборотних коштів використовують показники:

1. Коефіцієнт оборотності оборотних коштів показує кількість оборотів за рік і визначається відношенням реалізованої за рік продукції (РП) до середньорічного залишку оборотних коштів (S):

К об = РП/S об/рік

2.Коефіцієнт завантаження оборотних коштів – величина, обернена коефіцієнту оборотності. Він показує, скільки оборотних коштів припадає на кожну одиницю реалізованої продукції.

К зав = S / РП

3.Тривалість одного обороту оборотних коштів (швидкість обороту) показує тривалість одного обороту оборотних коштів в днях і визначається: T об = 360/ К об , дні

4.Рентабельність оборотних коштів – відношення прибутку під-ва (валового або чистого) до суми його оборотних коштів.

Способи підвищення ефективності використання оборотних коштів підприємства:

оптимізація запасів ресурсів і незавершеного виробництва; скорочення тривалості виробничого циклу; поліпшення організації матеріально-технічного забезпечення; прискорення реалізації товарної продукції тощо.

Унаслідок прискорення оборотності оборотних коштів зменшується потреба в них, відбувається процес вивільнення цих коштів з обороту. Розрізняють вивільнення:

абсолютне (має місце, якщо фактичні залишки оборотних коштів (Sзв.) менші, ніж норматив або залишки попереднього періоду (Sбаз.) при умові збереження обсягів реалізації за звітний період.):

∆S абс = Sзв.- Sбаз

відносне (реалізація більшої кількості продукції за фіксованої суми оборотних коштів завдяки поліпшенню їхнього використання):

∆S від = (РП зв/360) * Т баз – Т звіт

28. Поняття, склад і структура інвестицій

Інвестиціями є всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об‘єкти підприємницької та інших видів д-ті, в результаті якої створюється прибуток (доход) або досягається соц. ефект.

Види інвестицій:

Реальні інвестиції – це вкладення капіталу у різні сфери д-ті і галузі нац. економіки з метою створення нових та оновлення існуючих ОФ.

Фінансові інвестиції – це вкладення коштів у фін. інструменти, серед яких переважають цінні папери, із метою одержання доходу (прибутку) в майбутньому.

Капітальні вкладення – це кошти, що направляються на розширене відтворення ОФ та об‘єктів соц. інфра-ри під-ва.

Інвестиції розрізняють: валові-сукупний обсяг інвестицій за конкретний період, спрямованих на нове будівництво,придбання засобів праці і приріст товарно-матеріальних цінностей. Чисті - сума нових інвестицій на суму амортизаційних відрахувань за деякий період часу.

Юр.та фіз. особи, що здійснюють вкладення капіталу (інвестування), наз. інвесторами.

Інвестиції поділяються:1.Зовн. (іноземні): а)прямі;б) портфельні.

2. Внутр. (вітчизняні):-реальні: а)валові;б) чисті; -фінансові.

В зал. від класифікаційних ознак та напрямів використання капіталовкладень розрізняють таку їх структуру:1. Галузеву;2. Територіальну; 3. Технологічну; 4. Відтворювальну; 5. Структуру за формами власності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]