Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
описові по алфавіту.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

45) 57. Суть і сучасні особливості міжнародної трудової міграції

Міжнародна міграція робочої сили становить собою переселення працездатного населення з одних країн в інші строком більш ніж на один рік, викликане причинами економічного та іншого характеру.

Міжнародна міграція робочої сили класифікується за наступними ознаками:

1. За напрямами руху:- еміграція – виїзд робочої сили за межі країни, імміграція – в'їздробочої сили в країну,- рееміграція – повернення емігрантів на батьківщину на постійне проживання.

2. За часом:остаточна – виїзд населення в іншу країну на постійне місце проживання,- тимчасова виїзд в іншу країну на певний період часу,- сезонна – виїзд населення в іншу країну в певну пору року і на певний термін (на проведення сільськогосподарських робіт),- маятникова – характерна для прикордонних районів країн і проявляється в тому, що працівники живуть в одній країні, а працюють постійно чи тимчасово в іншій.

3. За організацією:добровільна – непримусове переміщення населення;- примусова  виселення громадян із своєї країни на підставі рішення судових органів;організована здійснюють спеціальні інститути згідно з національним законодавством;самодіяльна нелегальне переміщення населення за межі своєї країни.

4. За якісним складом:- міграція робочої сили низької кваліфікації,- міграція робочої сили високої кваліфікації;-міграція вчених (“відпив інтелекту”). Може відбуватися як у явній формі, коли спеціаліст переселяється в іншу країну або ж залишається в ній після завершення навчання, так і в прихованій формі, коли спеціаліст нікуди не переселяється, але влаштовується на роботу на підприємство, що належить іноземного капіталу.

5. За професійним складом:- міграція робітників,- міграція спеціалістів,- міграція представників гуманітарних професій

Особливості міжнародної трудової міграції на сучасному етапі:

1)переважання міграції робочої сили у загальному обсязі міграційних потоків;2) зростання демографічних факторів у розвитку міжнародної міграції робочої сили;3) розширення географії міжнародної міграції робочої сили (зростає кількість країн, звідки емігрує і куди іммігрує населення);4) розширення масштабів міжнародної міграції робочої сили. Це означає збільшення кількості міграційних потоків робочої сили, а також розширення структури міграційних потоків (вчені, робітники, спеціалісти і т.д.) та збільшення форм міграції;5) збільшення обсягів нелегальної міграції;6) збільшення частки висококваліфікованих спеціалістів (робітників, інженерів тощо) у міграційних потоках;7) глобальний характер міжнародної міграції робочої сили. Це означає, що в міграційні потоки втягнуто більшість країн світового співтовариства;8) інтенсивний характер міжнародної міграції робочої сили. Це означає зростання кількості і швидкості міграції населення.

46) 46.Суть платіжного балансу та джерела інформації для його складання

Платіжний баланс (ПБ) являє собою кількісне та якісне відображення масштабів структури та характеру взаємовідносин країни із зовнішнім світом. Він підсумовує і, отже, дає змогу аналізувати результати міжнародних економічних операцій між вітчизняними резидентами та резидентами інших країн світу. ПБ — це статистичний систематизований запис усіх економічних угод чи зобов´язань між резидентами даної країни та резидентами інших країн світу, які здійснюються протягом певного періоду (року, кварталу, місяця).

Оскільки будь-яка економічна угода — це, так чи інакше, обмін економічних цінностей на валюту, ПБ у дуже спрощеному вигляді складається з двох потоків:

1) потоків реальних ресурсів — експорту та імпорту товарів та послуг;

2) потоків фінансових ресурсів, які є оплатою за придбання товарів та надання послуг або платежем за продаж відповідних фінансових ресурсів.

ПБ складається за бухгалтерським принципом подвійного запису кожної економічної угоди. Цей принцип передбачає, що будь-яка економічна угода автоматично враховується у ПБ двома записами, які повинні мати однакове вартісне вираження: один запис позначається як кредит (відплив за кордон вартостей, за які має надійти зустрічний платіж; доходи) зі знаком плюс, а другий — як дебет (приплив вартостей з-за кордону, за які має платити резидент даної країни за кордон; витрати) зі знаком мінус.

Джерелами інформації про ПБ є:

1)митна статистика — угоди про товари, зареєстровані митними органами;

2)статистика грошового сектору — дані про іноземні активи та пасиви банківської системи (центрального банку (ЦБ) та комерційних банків);

3)статистика зовнішнього боргу — дані про запаси, потоки та виплати за державним та приватним зовнішнім боргом резидентів нерезидентам. Ці дані надають міністерство фінансів або ЦБ, а для перевірки цих даних використовують статистику інших країн-кредиторів або статистику Світового банку, ОЕСР, БМР тощо;

4)статистичні огляди — дані про міжнародну торгівлю послугами, трудові доходи, перекази мігрантів, які збирають шляхом опитування відповідних структур; дані про прямі та портфельні інвестиції, інвестиційні доходи та обслуговування боргу приватним сектором, які отримують шляхом вибіркового опитування підприємств;

5)статистика операцій з іноземною валютою — для тих країн, де за законом експортери повинні обмінювати виручену від експорту іноземну валюту на національну — в ЦБ або в уповноважених на це банках.