Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
описові по алфавіту.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

20) 2. Методологія та структура курсу „Міжнароднаекономіка”

Методологія МЕ являє собою застосування загальних мікро- та макроек-их принципів у сфері економічних взаємовідносин між державами. Наприклад, суспільні криві байдужості стосовно тієї чи іншої країни, абстрагування від деталізації економічних подій для того, щоб виділити декілька змінних( світ який описує МЕ часто обмежений двома країнами, які мають два фактора виробництва і виробляють два товари), аналіз різних ситуацій режимів(автаркія, вільна торг, протек-м).

Міжнародна економічна являє собою сукупність елементів світової економіки з властивими кожному із них характеристиками; у процесі дії елементів світової економіки виникають інтегративні якості, характеристики, закономірності функціонування цієї системи. Основними елементами МЕ є окремі країни, групи країн. Можна поділити МЕ на такі групи, як високорозвинуті країни (країни великої сімки, Європейського Союзу, Організації економічного співробітництва та розвитку), середньорозвинуті країни, країни, що розвиваються, країни з перехідною економікою. На сучасному етапі функції ядра глобальної економіки переходять до низки найрозвинутіших країн, які відрізняються розвинутим соціально-ринковим господарствам; найбільшою вичерпаністю джерел і факторів індустріального розвитку; провідною роллю у світовій економіці, що дає змогу активно залучати до господарського обігу власні і чужі ресурси. Крім того МЕ складається із підсистеми різних міжнародних ринків і підсистеми національних і міжнародних інститутів, які регулюють МЕ; підсистеми міжнародних економічних відносин.

21) 78. Міжнародна передача технології та її регулювання

Міжнародна передача технології -- це сукупність економічних відносин, які складаються між підприємствами різних країн у галузі використання зарубіжних науково-технічних досягнень.

Міжнародну передачу технології можна розглядати у широкому і вузькому розумінні. У вузькому розумінні - це передача власне технології або технології "в чистому вигляді", а в широкому - передача матеріалізованої технології. Технологія в чистому вигляді - це методи і техніка виробництва товарів і надання послуг. Матеріалізована технологія - це машини і обладнання. Передача технології об'єднує обидва поняття.

Технологія передається способами, які можна поділити на некомерційні і комерційні. Способи некомерційної передачі технології: проведення виставок, ярмарків, конференцій, симпозіумів; стажування спеціалістів. Некомерційні способи, як правило, передують комерційним способам передачі технології.

Способи комерційної передачі технології залежно від складності реалізації можна поділити на три групи: 1. Власне передача технології: виконання НДДКР за замовленнями; ліцензування; інжиніринг; закупівля зразків техніки для імітації; закупівля машин і обладнання; лізинг машин і обладнання. 2. Спільне розроблення і використання технології: спільне ведення НДДКР через залучення спеціалістів для роботи за кордоном чи організацію спільного колективу розробників. 3. Промислове кооперування та спільне підприємництво: у формі науково-технічного виробничого кооперування -спільного розроблення і спільного виробництва продукції в різних країнах.

Міжнародна передача технології може здійснюватись у таких формах: а) патентна угода б) ліцензійна угода в) ноу-хау г) угода на інжиніринг д) франчайзинг