Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України. Екзамен.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
289.82 Кб
Скачать

81. Перебудовчий курс Горбачова і Україна.

Критичне становище в якому опинився СРСР у середині 80-х рр. диктувало необхідність радикальних перетворень. Поворот у внутрішній та зовнішній політиці почався, коли в березні 1985 року генсеком ЦК КПРС (Центральна Котельня Кооператорів Передовиків Радянського Союзу) було обрано Мішу Горбачова. На квітневому (1985р.) пленумі ЦК КПРС, який вважається початком перебудови СРСР, хоч саме поняття «перебудова» з’явилось значно пізніше, Горбачов у перше заявив про потребу до корінних змін в економиці і політиц, в соціальному і духовному житті. В 1988р. було проголошено курс на здійснення двох взаємопов”язаних завдань: 1) Радикальної економічної реформи; 2) Демократизації суспільного життя, розширення гласності. Кінцевою метою проголошувалася побудова “гуманного, демократичног соціалізму”, який мав поєднати ринок з централізованним плануванням, політичний плюралізм з керівною роллю КПРС, суверенітет республік зі зібереженням єдиної союзної держави. Проте життя показало, що створена більшовиками система не піддається реформування. Перебудова як “революція з гори” не досягла поставленних цілей, натомість, вона стимулювала революційний процес “знизу”, яки врешті-решт призвів до знищення тоталітарної системи (імперії) Кремля. Складовою частиної цього процесу стало нац.-державне відродження України. Ситуація почала змінюватись наприкінці 1987р. з першими виступами інтелигенції, невдоволеної повільними темпами перебудови.

Був заснований Український культурологічний клуб (1987р. м.Київ). Письменники (Олесь Гончар, Д. Павличко, Ваня Драч, Сергій Плачіндо, (Михайла Веллера там не було)) виступили з різькою критикою мовної ситуації в Україні, вимагаючи урядових заходів для розширення вживання Укр. мови. Особливо буянили у Львові (мітинги, за участю десятків тисяч націоналістів, на чолі з колишніми дисидентами Славою Чорноволом і іншими).

Почали виникати осередки об”єднань: історико просвітницької організації “Меморіал (самому собі)”, Товариства укр. мови ім. Т. Шевченка (хто це аткий дивись Б№71), Студентського братства, та ін. Легалізувалась українська греко-католицька церква. Відродилась Укр. автокефальна православна церква. У 1989р. – перша масова політична організація, опозиційна КПУ - Народний рух України за перебудову (РУХ).

В результаті з першого серпня 1990р. згідно з Законом СРСР було введено свободу друку та заборону цензури. Також протягом 1990р. заяви про вихід з КПРС подали 220 тис. осіб.

Було повернено імена несправедливо забутих, та злочинно викреслених нац. героїв (Орест Субтельний, Омеляна Пріцака (Русака), Тараса Гунчака та інших).

Висновок: СрСр розвалили, а нічого нового так і не зробили. Але якби не Горбачов, то ми б не здобули так довго очікувану незалежність.

82. Історичні обставини та основні віхи здобуття незалежності України на початку 90-х р. 20 ст.

Те реформы, которые были предприняты в период перестройки однако не улучшили положение в экономике. Кроме того, был снят железный занавес и простые советские граждане смогли сравнить свой уровень жизни с уровнем жизни на западе. Также началось национальное движение на Украине, в Прибалтике. Разразились национальные конфликты на Кавказе и в Средней Азии. Половинные реформы, проводимые Горбачевым не дали результата и положение в экономике только ухудшилось. Коммунистическая партия была дискредитирована новыми историческими материалами, а также повальным падением коммунистических режимов в Центральной и Восточной Европе. От коммунистов начала ускользать власть, особенно в западных республиках - Эстонии, Латвии, Литве, Украине. Реакционные коммунистические круги решили все вернуть на свои места. И 19 августа 1991 года, взяв под охрану Горбачева, который находился в Крыму на даче, они объявили о введении чрезвычайного положения. Власть в руки Государственный Комитет по чрезвычайному положению (ГКЧП). В Москву были введены танки. Предпологалось ввести войска и в другие крупные города.Но это вызвало бурю протестов как в самой Москве, так и в национальных окраинах. К 21 августа 1991 года путч был подавлен. После путча разрушились те слабые связующие, которые скрепляли еще СССР. Украинская Верховный Совет принял о выходе Украины из состав СССР. В Беловежской Пуще главы вновь созданных государств - Украины, Белоруссии и России подписали договор, подтверждающий распад СССР.

1 декабря 1991 года на референдуме большинство жителей Украины высказалось за создание независимого украинского государства. Первым президентом Украины был выбран Леонид Кравчук. Был принят новые флаг, герб и гимн Украины. Началось формирование украинской армии, структуры управления.