Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України. Екзамен.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
289.82 Кб
Скачать

19. Входження українських земель до Великого князівства Литовського.

Занепад Галицько-Волинського князівства у другій половині 14ст. став фінальним акордом епохи, яку ми називаємо добою Київської Русі, У Сідній Європі складалась нова геополітична ситуація. З”явились нові держави - князівство Литовське, Золота орда, Велике князівство Московське, Кримське ханство, Молдавське князівство. Набирали сили Польське королівство та Турецький султанат.

Протягом 14ст. долі князівств, що виросли з київської спільноти, розійшлися остаточно. Регіональні зв”язки під впливом географічного сусідства, етно-мовної однорідності населення та напрямів тяжіння місцевих династичних зв”язків, накладаючись на колізії зовнішніх взаємин, обумовили паояву кількох політичних орбіт. Власним життям почала жити група північно-східних князівств – майбутня Росія, інші завдання і умови постали перед землями північного заходу – майбутньою Білоруссю, ще інші перед Чернігово-Київщеною та Галицько-Волинськими землями – Майбутньою україною. Велике Князівство Литовське, яке утворилось в 13ст. здобуло половину території Київської Русі. Відповідь на питання.

Протягом 14ст. пловина території Київської держави - спочатку Берестейщина, Пінщина, далі Волинь, Чернігово-Сіверщина, з 1362р. і Київ, потім Поділля – перейшла під владу молодої Литовської держави. Литва поступово засвоювала високу культуру Русі, переймала форми державної організації, давню українсько-білоруську мову для діловодства й літератури, православну віру. Приєднання цих земель до Литви відбулося майже без опору, населення прихильно поставилося до литовців, а військові сили Литви давали змогу успішно боротись проти ординців. На першому етапі литовські князі декларували непорушність дотеперішнього ладу, збереження місцевих установ і звичаїв людності, керівне місце руської знаті.

20. Основні тенденції соціально-економічного, політичного та релегійного життя на українських землях у складі великого князівства Литовського.

В середині 14ст. більша частина теричторії україни, а саме Волинь, Київшина, Переяслівщина опинились під владою Литовського князівства. Необхідно мати на увазі, що соціально-політичний устрій укр. і білоруських земель тривалий час сберігав в основному свій попередній зміст. Князі з династії Гедиміновичів (Гедимін – обєднав Литовців в одну державу) лише змінили колишніх Рюриковичів й визнали верховну владу над собою великого князя Литовського. Саме цим пояснювалось порівняно легке утвердження влади на Україні. До цього слід додати що литовці дуже швидки потрапляли під вплив більш культурної Русі. Однак великокнязівська влада проводячі курс на створення централізованої держави прагнула недопустити зміцнення нових місцевих династій на окремих українських землях. Це викликало незадоолення українських феодалів, яке поглиблювалось зростанням суспільних і політичних привілеїв католиків.

Литовське князівство було ареною боротьби різних політичних груп. Польща прагнула відторгнути волинські і подільські землі, а укр. партія – забезпечити домінуюче становище укр. знаті в литовській державі. Перемогли перші підписанням Люблінської унії 1569р, і утворенням польсько-литовської держави.Основними аспектами соціально-економічного розвитку було формування феодального землеволодіння і посилення закріпачення селян. Формування фільваркової системи (праця у господярстві феодала)пов”язаної із посиленням товарно-грошових відносин. Найважливішим станом був шляхетський. Найвпливовіше місце, в якому псідали кілька десятків магнатських родів. Наприклад князі Острозькі, Сангушки, Вишневецький і т. д. Найбільші міста (Львів 1356, Луцьк 1432, Київ 1497) отримали магдебурьке право.

Основним аспектом релігійного життя була боротьба між православними (українцями) та католиками (поляками) за право стати панівною релігією в Литовській державі. Потрапивши під владу Литви, українці мали всі підстави для оптимізму щодо власної церкви. Не бажаючи лишати своїх численних православних підданих під верховенством московського митрополита, у 1458 р. великі князі литовські відновили митрополію в Києві. Охоплюючи десять єпископств на Україні та в Білорусії, нова митрополія розірвала церковні зв'язки з Москвою, повернувшись під верховенство константинопольського патріарха. Але, дотримуючись тогочасної практики, великі князі, а згодом і королі польські, прибрали собі право покровительства, тобто змогли призначати православних єпископів і навіть самого митрополита. Отож, чимало важливих церковних питань стали вирішуватися мирськими правителями, що належали до іншої, все більш ворожої православ'ю церкви. Як і в політичному аспекті українці, тобто православ’я, програла нахер. А католицька віра стала головною в польсько-литовській державі.