Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України. Екзамен.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
289.82 Кб
Скачать

77. Спроби десталінізації суспільного життя в україні в умовах хрущовської відлиги.

25 лютого 1956 року на закритому засіданні ХХ зїзду КПРС у Москві перший секретар ЦК партії М.Хрущов виголошував таємну доповідь, присвячену культові особи Сталіна. Вона викликала шокову реакцію в залі. Перед делегатами поставав новий образ Сталіна – жорсткого, малокомпетентного тирана, котрий послідовно створював свій культ, безжалісно знищуючи опонентів і вчорашніх соратників. Жорсткій критиці була піддана центральна фігура офіційно насаджуваної десятиліттями системи канонізованих цінностей, ідол десятків мільйонів людей, символ єдності й могутності радянської системи. Цей момент можна вважати точкою відліку ланцюгової реакції звільнення радянського суспільства від деяких найбільш одіозних, зовнішніх рис, що гальмували його розвиток навіть на шляху, накресленому офіційною комуністичною доктриною, процесу часткової лібералізації деяких сфер життя суспільства, передусім духовної. Ці часи дістали назву “відлига”.

Розгорнулась “десталінізація по вертикалі”: автоматичне шаблонне засудження “культу особи” всіма партійними та ідеологічними структурами. Цей процес ішов в Україні повільніше, ніж у центрі. Із запізненням у пресі стали зявлятися статті в “дусі рішень ХХ зїзду”. Тон і зміст критики були стриманішими. Зміни торкалися переважно сфери культурного життя.

Десталінізація стала ковтком свіжого повітря для творчої інтелегенції. Українська культура збагатилася новими творами Гончара, Стельмаха, Тютюнника, поетичними збірками Рильського, Сосюри, кіносценаріямиДовженка. Побачили світ перші збірки поезійПавличка, Костенко, Драча, Симоненка. Склалося покоління шестидесятників, людей з антитоталітарним мисленням.

Непослідовність і непевність десталінізації найнаочніше виявилися в процесі політичної, юридичної та громадянської реабілітації жертв репресій сталінізму. На кінець 50–х рр. органами КДБ й прокуратури республіки було переглянуто справи майже 5,5 млн. чоловік, які перебували на обліку репресивних органів. З цього обліку знято (фактично реабілітовано) 58% осіб. Ці цифри свідчать про жахливий масштаб репресій і одночасно - про обмеженість процесу реабілітації. Поза законом залишились більшість жертв репресій 20-х –початку 30-х рр., діячі ОУН-УПА та інші. Найкричущим парадоксом “відлиги” було те, що процес реабілітації жертв сталінських репресій супроводжувався новими політичними репресіями. На ХХІ з’їзді КПРС (січень 1959) Хрущов заявив, що в СРСР немає фактів притягнення до судової відповідальності за політичні злочини. Це було брехнею.Національне питання й надалі залишалося однією з найдражливіших проблем суспільно-політичного життя республіки. З одного боку, певна ідеологічна лібералізація сприяла більш відкритому обговоренню деяких проблем, наприклад, мовної. В 1963 р. в Києві відбулася конфедерація з питань культури української мови. Дедалі частіше висловлювалося незадоволення провінціалізацією укріїнської культури і науки. Тому в другій половині 50-х – першій половині 60-х рр. було розпочато видання фундаментальних наукових праць, покликаних підвищити престиж української науки й культури.

Проте всі ці заходи, які, до речі, здійснювались цілком у рамках офіційної ідеології, значною мірою нівелювалися іншими. Зокрема, в 1958 р. був ухвалений загальносоюзний закон про звязок школи з життям, в результаті якого украйнська мова і література ставали в Україні непристижними предметами.