Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Sut_upravlinskoyi_pratsi_yak_skladovoyi_upravli....doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
619.01 Кб
Скачать

44. Суть і значення обліку та аналізу робочого часу менеджера

Дослідження показують, що у зв’язку з невмінням правильно розподіляти час корисна зайнятість менеджерів не перевищує 70-80%.

Незадоволеність нестачею часу повинна змусити менеджера періодично проводити аналіз його використання.

Для вивчення використання робочого часу менеджера необхідно проаналізувати наступні моменти: чи витрачає менеджер час на дрібні неважливі справи?,чи робить менеджер те, що могли б виконувати інші?, чи вміє менеджер досить добре планувати тощо.

Для аналізу змісту роботи менеджера необхідно здійснювати класифікацію робіт, що ним виконуються. Видів робіт:

1. За змістом: комплексні;економічні;технічні та ін.

2. За характером спонукальних причин: за власною ініціативою; з ініціативи підлеглих; з ініціативи зверху (у залежності від рівня управління).

3. За періодом, що охоплює управлінську діяльність: короткострокові; середньострокові; довгострокові.

4. За характером виконуваної діяльності: збори, наради; прийом відвідувачів; обхід та ін.

Резерви часу менеджера є обмеженими, тому виникає питання про його раціональне використання, економію. Від цього багато в чому залежить успіх будь-якого працівника. Щоб справитися з такою задачею, необхідно точно знати, на що час витрачається, на що його треба витрачати і робити все якнайшвидше.

45. Принципи обліку робочого часу менеджера

Резерви часу менеджера є обмеженими, тому виникає питання про його раціональне використання, економію. Від цього багато в чому залежить успіх будь-якого працівника. Щоб справитися з такою задачею, необхідно точно знати, на що час витрачається, на що його треба витрачати і робити все якнайшвидше.

Основні принципи техніки ведення обліку часу менеджера полягають у наступному:

  • ретельний облік усіх витрат часу - перевірка твердості рішення раціонально організувати свій час;

  • викриття простоїв, повільності - основа обґрунтованих реальних планів майбутніх справ;

  • перш ніж змінити способи роботи, необхідно їх ретельно вивчити;

  • навчитися планувати час - дійсна трудова перемога.

Як свідчить практика успішних менеджерів різних рівнів, досить раз у квартал протягом 7-10 днів робити ревізію своєї діяльності з погляду витрат часу. Однак сам по собі облік нічого не дасть. Потрібен систематичний аналіз, який повинен враховувати, з одного боку, чи дійсно виконувана робота відповідає посаді, знанням, кваліфікації, а з іншого боку, чи не суперечать витрати часу на виконувані роботи розумним, раціональним підходам до використання часу.

46. Методи аналізу робочого часу менеджера

Для удосконалення організації управлінської праці необхідно проводити аналіз витрат робочого часу за допомогою (вибір методу залежить від задач і їх масштабів):

1.Порівняння фактичних витрат часу по кожному виду робіт з нормативами (проте на багато управлінських робіт нормативи відсутні, тому доцільно застосовувати інші методи);

2.Методу порівняння фактичних витрат часу даного менеджера із середніми витратами часу інших менеджерів того ж рівня;

3.Хронометражу - спостереження і вимірювання витрат робочого часу на здійснення окремих елементів операції, що повторюється, або її загалом для аналізу прийомів праці, розробки нормативів або визначення причин відхилення від норм. Психологічно він неприємний для працівника, але грає дуже важливу роль в справі наукової організації праці, зокрема, управлінської.

Хронометраж використовується, якщо операції дуже короткочасні (наприклад, конвертування); необхідно вивчити окремі їх елементи, що повторюються, важливі в даний момент; врахувати усі витрати часу на операцію.

Також:

1)методу спрощених спостережень (передбачає використання звичайного годинника);

2)фотографії робочого часу (ФРЧ) доцільна при обстеженні великої групи виконавців, що здійснюють ідентичні роботи, з охопленням їх усіх або більшої частини, як правило, протягом 10 - 15 днів по 5 днів у кожній декаді місяця в періоди з найбільш типовим складом робіт.

Різновиди фотографії:

  • метод моментних спостережень: фіксуються не витрати часу, а дані про те, чим працівник займався у певні випадково вибрані моменти.

  • самофотографія (основою якою є карта самофотографії).

Доцільно здійснювати аналіз витрат часу на виконання властивих і не властивих посадовим обов’язкам робіт

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]