Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції. Ладиченко.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
690.69 Кб
Скачать

Міжнародні відносини в 70 — першій половині 80-X pp.

      1. Передумови розрядки міжнародної напруженості

Від початку 70-х pp. міжнародні відносини вступили в новий період — період переходу від протистояння, конфронтації двох світів на чолі з "наддержавами" СРСР та США до розрядки міжнародної напруженості. Серед передумов цих змін можна назвати такі:

  • досягнення до початку 70-х pp. військово-стратегічного, паритету (рівноваги) між СРСР і США;

  • негативні наслідки для економіки провідних держав виснажливої гонки озброєнь;

  • загострення соціальних проблем у США внаслідок війни у В'єтнамі;

  • усвідомлення світовою громадськістю, керівниками провідних держав науково обґрунтованого вченими висновку про катастрофічність для життя на Землі будь-якого ядерного конфлікту.

    1. Радянсько-американські угоди

Першим внеском в оздоровлення міжнародної ситуації в 70-ті pp. стали радянсько-американські переговори на найвищому рівні, що відбулися в 1972—1974 pp. У лютому 1972 р. президент США P. Ніксон у своєму посланні до конгресу заявив, що у виробництві ядерної зброї між СРСР і США досягнуто паритету. Це стало поштовхом до початку переговорів, унаслідок яких було підписано "основи взаємовідносин між СРСР і США":

  • Договір про обмеження систем протиракетної оборони (ПРО), що має безстроковий характер;

  • Тимчасову угоду про деякі засоби в царині обмеження стратегічних наступальних озброєнь (ОСВ-1), укладену терміном на 5 років;

  • Угоду про запобігання ядерної війни. Важливе значення мала й підписана 1972 р. Великою Британією, СРСР і США Конвенція про заборону розроблення, виробництва й накопичення запасів бактеріологічної (біологічної) й токсичної зброї та про їхнє знищення.

У листопаді 1974 р. у Владивостоці відбулася зустріч генерального секретаря ЦК КПРС JI. Брежнєва і президента США Дж. Форда, на якій було підписано попередню угоду про подальші радянсько-американські дії у сфері контролю над озброєннями. Ця зустріч стала важливим кроком на шляху до загальноєвропейської наради 1975 р. у столиці Фінляндії.

У 1974 р. СРСР і США підписали Договір про обмеження підземних випробувань ядерної зброї. Але особливе значення для приборкання гонки озброєнь мав підписаний двома країнами в 1979 р. договір ОСВ-2. Він не був ратифікований, хоча обидві сторони дотримувалися його положень.

3. Нарада з питань безпеки і співробітництва в Європі

Переговори й консультації з підготування Наради з питань безпеки і співробітництва в Європі велися шість років (1969— 1975 pp.). У цій роботі брали участь представники 33 європейських країн (за винятком делегації Албанії), а також США й Канади — держав, які відіграють велику роль у світовій та європейській політиці, у тому числі — як члени НАТО. Нарада відбулася 31 липня — 1 серпня 1975 р. у столиці Фінляндії — м. Гельсінки.

Вона увінчалася підписанням 1 серпня Підсумкового акта — найважливішого політичного документа, що відіграє велику роль у формуванні міжнародних відносин і в наші дні. Цей акт мав такі розділи:

І — з питань безпеки в Європі;

II— з економічного, науково-технічного співробітництва та охорони навколишнього середовища;

  1. — з гуманітарних питань;

  2. — з урахування й виконання положень Підсумкового акта; продовження розвитку міжнародних контактів, у тому числі — організації нових зустрічей і нарад, подібних до Гельсінської. Такі зустрічі держав—учасниць загальноєвропейської наради відбулися згодом у Белграді (1977—1978 pp.), Мадриді (1980— 1983 pp.), Стокгольмі (1984—1987 pp.), Відні (1986—1989 pp.).

Гельсінська нарада була унікальним, безпрецедентним явищем у міжнародному житті, відігравши велику роль у стабілізації становища у світі, запобіганні сутички між двома системами, що призвело б до загибелі людської цивілізації.

Одним із результатів форуму в м. Гельсінки стало створення постійної Наради з питань безпеки і співробітництва в Європі (НБСЄ), яка до 90-х pp. охопила більш як 50 держав Європи, США і Канади. Нині вона має політичні механізми, що забезпечують можливість оперативно реагувати на порушення прав людини. НБСЄ опікується також питаннями безпеки і роззброєння, співробітництва у сфері економіки й охорони навколишнього середовища, формування образу нової, неблокової Європи.

Однак у 70-х pp. розрядка міжнародної напруженості, кульмінацією якої була Гельсінська угода 1975 р., не стала незворотною. Недовіра між країнами двох блоків, і насамперед — СРСР та США, не зникла, а, навпаки, загострилася.

Причин тому було декілька.

По-перше, на міжнародних відносинах позначилась економічна криза 1973—1974 pp. Країни Заходу, зосередившись на внутрішніх проблемах, послабили контроль над своїми зонами впливу. Цим відразу скористався Радянський Союз для проникнення в нові регіони. Прихід до влади уряду С. Альенде в Чилі (1970 p.), переворот в Ефіопії (1974 p.), здобуття незалежності Анголою та Мозамбіком після революції в Португалії (1975—1976 рр»), об'єднання В'єтнаму в єдину державу (1975 p.), встановлення прорадянських режимів у Камбоджі та Лаосі, переворот в Афганістані (1978 p.), прихід до влади Д. Ортеги в Нікарагуа (1979 р.) — усе це події, на яких позначилося втручання Радянського Союзу.

По-друге, СРСР у другій половині 70-х pp. почав розміщення на своїх західних кордонах ракет середнього радіусу дії СС-20. Така зміна співвідношення сил на міжнародній арені не могла не викликати відповідних дій США.

По-третє, у травні 1978 р. сесія ради НАТО у Вашингтоні схвалила довгострокову програму збільшення щорічних військових витрат на 3% протягом 20 років. 12 грудня 1979 р. у Брюсселі було ухвалено рішення про виробництво й розміщення у Великій Британії, Бельгії, ФРН та Італії 574 крилатих ракет і ракет "Першинг-2".

СРСР відповів розміщенням у країнах Східної Європи ракет малого радіуса дії, які могли досягти західноєвропейських столиць за 2—3 хвилини. Небезпека виникнення війни збіль­шилася. У разі широкомасштабного конфлікту, навіть без використання ядерної зброї, Європа з її 200 атомними реакторами, розвиненою хімічною і нафтопереробною промисловістю перетворилася б на руїни.

По-четверте, у березні 1983 р. президент США Р. Рейган повідомив про розроблення у США програми СОІ (Стратегічна оборонна ініціатива), яка передбачала створення глобальної протиракетної оборони з елементами космічних озброєнь. До участі в цій програмі запрошувався і СРСР. Його реакція була різко негативною. Розроблення анти-СОІ вимагало великих матеріальних витрат, яких радянська економіка не витримала б. Водночас ця програма не давала повної гарантії захисту території Сполучених Штатів та їхніх союзників.

Отже, розрядка не стала довгостроковою політикою. Не було подолано логіки "холодної війни" і підозрілості між великими державами. На згортанні розрядки позначилося й економічне відставання СРСР та консервативні тенденції у його внутрішній і зовнішній політиці.

  1. Радянсько-афганська війна

Найдужчого удару, що остаточно "поховав" розрядку, завдала радянська інтервенція в Афганістан, яка розпочалася 27 грудня 1979 р. введенням до цієї країни 100-тисячного "обмеженого" контингенту військ.

На міжнародній арені СРСР виявився практично в повній ізоляції. Вже 3 січня 1980 р. 52 держави — члени ООН зажадали термінового скликання Ради Безпеки з афганського питання, заявивши, що радянська збройна інтервенція дестабілізувала становище в регіоні й загрожує міжнародному миру та безпеці. Перегодом радянську інтервенцію засудила Генеральна Асамблея ООН. Радянська агресія не знайшла підтримки навіть у більшості соціалістичних країн.

Дедалі негативніше ставлення до афганської війни формувалось і в радянському суспільстві через великі людські втрати, матеріальні збитки. Але реальні кроки до припинення агресії в Афганістані СРСР зробив лише після 1985 p., коли на чолі радянського керівництва став М. Горбачов. Переговори між учасниками афганського конфлікту, що велися під егідою ООН, завершилися підписанням 14 квітня 1988 р. Женевських угод делегаціями Афганістану, Пакистану, а також СРСР і США як держав-гарантів. ООН спостерігала за виконанням Женевських угод, відповідно до яких остаточне виведення радянських військ з Афганістану було завершено 15 лютого 1989 р.

КІНЕЦЬ "ХОЛОДНОЇ ВІЙНИ" (ДРУГА ПОЛОВИНА 80 — 90-ті pp.)

      1. Нове політичне мислення

Загострення міжнародної напруженості в першій половині 80-х pp. було не меншим, ніж у 50—60-ті pp. При цьому ядерні потенціали країн значно збільшилися. У світі налічувалося 50 тис. ядерних зарядів сумарною потужністю 16 тис. мегатонн. Найбільшу кількість ядерних і звичайних озброєнь було зосереджено в Європі.

Поступово в свідомості світової громадськості сформувалося різко негативне ставлення до ідеї насильницького розв'язання протистояння між Заходом і Сходом.

Після приходу до влади М. Горбачова в Москві почали розуміти, що серйозна зовнішня політика неможлива без взаємних поступок.

Перебудова в СРСР привела до "нового політичного мислення" його керівників. Воно полягало в пріоритеті загальнолюдських цінностей над класовими принципами, що панували в радянській зовнішній політиці.

Крім того, "нове політичне мислення" припускало визнання за народом кожної країни його власного соціального й політичного вибору, забезпечення балансу інтересів усіх держав — членів світового загалу. Наголос робився на принципі мирного співіснування як умові виживання і збереження цивілізації.

Мовою документів

Із Делійської декларації про принципи вільного від ядерної зброї та ненасильницького миру від 27 листопада 1986 p., що була підписана керівниками СРСР та Індії.

"В ядерну епоху людство повинно виробити нове політичне мислення, нову концепцію світу, що дає надійні гарантії виживання людства.

Світ, що дістався нам у спадок, належить теперішньому й майбутньому поколінням. І це вимагає, щоби пріоритет надавався загальнолюдським цінностям. Повинно визнаватися право кожного народу і кожної людини на життя, свободу, мир і прагнення до щастя. Повинно поважатися право кожного народу на власний вибір — соціальний, політичний, ідеологічний".

Новий радянський лідер розгорнув широку зовнішньополітичну діяльність. На Стокгольмській конференції щодо заходів закріплення довіри та безпеки в Європі, що проходила з перервами з 17 січня 1984 р. по 21 вересня 1986 p., було узгоджено комплекс політичних і військово-технічних заходів для зменшення ризику війни в Європі. У квітні 1985 р. СРСР припинив розгортання ракет СС-20, а в серпні ввів односторонній мораторій на ядерні випробування, який діяв 1,5 року.

2. Американсько-радянські домовленості

У листопаді 1985 р. у Женеві відбулася перша радянсько-американська зустріч на вищому рівні між переобраним 1984 р. президентом США Р. Рейганом і новим радянським лідером М. Горбачовим. Внаслідок цієї важливої зустрічі було досягнуто принципової згоди про 50-відсоткове скорочення стратегічних наступальних озброєнь, до того ж обидві сторони підписали проміжний договір про ядерні сили середнього радіуса дії.

У жовтні 1986 р. відбулася нова радянсько-американська зустріч на вищому рівні в Рейк'явіку. СРСР виніс на неї пакет радикальних пропозицій щодо ядерного роззброювання: скоротити на 50% стратегічні наступальні озброєння протягом перших п'яти років, а потім цілком їх ліквідувати; звільнити Європу від усіх ракет середньої дальності; домовитися про заборону ядерних випробувань та ін. На відміну від попередніх переговорів, СРСР погодився з вимогами США про жорстку систему контролю. Підписанню цих угод, що мало б історичне значення, перешкоджали розбіжності з питань розгортання програми СОІ. Але важливий крок на шляху зміцнення взаємної довіри між двома наддержавами було зроблено.

У грудні 1987 р. під час чергової радянсько-американської зустрічі на вищому рівні М. Горбачов і Р. Рейган підписали Угоду про скорочення озброєнь середнього радіуса дії, відповідно до якої передбачалася ліквідація цілого класу ядерної зброї за суворого взаємного контролю.

Тенденція послаблення міжнародної напруженості й "потепління" політичного клімату у взаємовідносинах між Сходом і Заходом проявилася й на черговій загальноєвропейській конференції, що проходила у Відні з 1986 р. до 1989 р. Тут поряд із проблемами зміцнення міжнародної безпеки серйозну увагу було приділено дотриманню прав людини.

Та остаточно закінчилась епоха "холодної війни" і впала "залізна завіса" між Сходом і Заходом із виводом 15 лютого 1989 р. радянських військ з Афганістану, із зруйнуванням Берлінської стіни в листопаді 1989 p., обранням у 1988 р. новим президентом США Дж. Буша та його зустріччю в грудні 1989 р. на о. Мальта з М. Горбачовим, За підсумками мальтійської зустрічі СРСР і США перестали бути один для одного потенційними противниками, а розкол людства на "капіталістичний світ" і "соціалістичний табір" з початкрм 90-х pp. став надбанням історії.

31 липня 1991 р. було укладено найважливішу радянсько- американську угоду: М. Горбачов і Дж. Буш підписали в Москві давно обговорюваний Договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-1), який передбачав взаємне 30— 40-відсоткове скорочення ядерних арсеналів. Уперше в історії роззброювання найбільших держав світу досягло таких масштабів.

У січні 1993 р. президенти Борис Єльцин і Джордж Буш підписали новий Договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-2), до якого приєдналася й Україна.

Отже, перемога нового політичного мислення у зовнішній політиці СРСР, реальні кроки щодо її реалізації ознаменували на початку 90-х pp. завершення періоду "холодної війни" між Заходом і Сходом, періоду розколу й конфронтації.