Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія журналістики. Відповіді на іспит.docx
Скачиваний:
152
Добавлен:
31.03.2019
Размер:
421.56 Кб
Скачать

13. Сучасні тенденції розвитку вітчизняної преси.

Система засобів масової інформації розвивається паралельно з розвитком с-ва, є взаємозалежною і має значний вплив на суспільно-політичні процеси, адже система мас-медіа не може існувати ізольовано. Україна увійшла до числа 62 країн з частково вільною пресою. Окрім цього, за даними міжнародної організації «Репортери без кордонів», наша держава піднялась у рейтингу свободи преси. Згідно з цим рейтингом, нині Україна посідає 102 місце (торік було 197). За даними Державного наукового підприємства «Книжкова палата України імені Івана Федорова», в Україні кількість газет постійно зменшується. Тим часом, за інформацією Державного комітету телебачення і радіомовлення, на сьогодні видається більш-менш стала кількість одного з сегментів ринку вітчизняної преси — 555 регіональних і місцевих газет комунальної форми власності, загальний разовий наклад яких складає близько 2 млн. екземплярів. Сучасний стан української преси бентежить не лише інтелігенцію чи самих журналістів. Періодично звертає увагу на цю проблему уряд, Верховна Рада і Президент. Приймаються рішення то про зняття податкового тиску, тобто про відміну податку на прибуток, то знову про його введення. Рішення залежить від політичної кон'юнктури, виборів (президентських чи парламентських) – чим вони ближче, тим більше послаблень одержують журналісти та редактори газет. Та, на жаль, вибори колись закінчуються і знову ігноруються вимоги і потреби працівників друкованих органів. Влада намагається зберегти свій вплив на пресу, тому використовує на неї всі можливі форми тиску, який дає результати, судячи зі стану української преси в нашій, незрілій демократичній, неукраїнській в політичному та економічному сенсі державі. Український ринок медіа перебуває між двома серйозними небезпеками. Перша – це тіньова олігархічна сфера, яка діє за межами будь-яких правил поведінки і не хотіла б бачити журналіста самостійним суб'єктом взаємовідносин. Друга – це поступове нищення українського ринку медіа, який ще остаточно не сформувався. Відтак в Україні знаходять попит російські та інші іноземні інформаційні проекти.

24 грудня 2015 року Верховною Радою України був ухвалений Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». 1. Реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій здійснюється у такий спосіб:

1) вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції

2) перетворення друкованих засобів масової інформації, заснованих центральними органами виконавчої влади, в офіційні друковані видання.

Таким чином, процес реформування друкованих засобів масової інформації має бути повністю закінчений 31 грудня 2018 року. Проте за даними Зведеного переліку об’єктів реформування, що створений і ведеться Державним комітетом телебачення і радіомовлення, станом на 17 травня 2017 року в Україні було реформовано лише два друкованих засоби масової інформації, засновниками яких був Пенсійний фонд України. Інформація про будь-які інші реформовані друковані видання органів виконавчої влади, вищих ланок суддівської системи, інших державних органів в Зведеному переліку відсутня.