Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_ekzamen.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

77. Особливості функціонування пенсійних фондів.

1. Пенсійний фонд діє на підставі статуту, що відповідає вимогам цього Закону та типовому статуту. Статут пенсійного фонду затверджується засновниками фонду та погоджується, змінюється, доповнюється радою пенсійного фонду після її утворення.

При створенні корпоративного пенсійного фонду статут зазначеного фонду затверджується засновниками за погодженням з представниками трудових колективів відповідних юридичних осіб - роботодавців згідно з вимогами цього Закону.

2. Статут пенсійного фонду може встановлювати тільки такі умови і правила недержавного пенсійного забезпечення, які не суперечать цьому Закону та законодавчим і нормативно-правовим актам, прийнятим відповідно до цього Закону.

3. Статут пенсійного фонду містить:

1) повну та скорочену (за наявності) назву, тип (відкритий, корпоративний чи професійний) та вид (агресивний, поміркований чи консервативний) фонду, місцезнаходження його постійно діючого керівного органу (юридичну адресу);

2) відомості про засновників фонду із зазначенням місцезнаходження їх постійно діючих керівних органів (юридичної адреси), свідоцтв про їх реєстрацію як юридичних осіб;

3) пенсійні схеми, що використовуються фондом, і порядок їх скасування;

4) порядок затвердження та внесення змін до інвестиційної декларації фонду;

5) порядок укладення пенсійних контрактів;

6) права та обов'язки фонду і порядок їх реалізації, права та обов'язки засновників, вкладників і учасників пенсійного фонду;

7) порядок управління фондом;

8) повноваження ради пенсійного фонду, порядок її утворення та функціонування;

9) умови набуття статусу учасника пенсійного фонду, права та обов'язки учасника фонду;

10) умови сплати внесків до фонду;

11) порядок використання пенсійних активів фонду;

12) визначення розміру адміністративних видатків з управління фондом;

13) порядок організації персоніфікованого обліку та звітності, а також порядок отримання вкладниками та учасниками фонду інформації про стан своїх індивідуальних пенсійних рахунків;

14) порядок ліквідації та реорганізації фонду;

15) умови, за яких може бути проведені вибір і заміна компанії з управління пенсійним фондом, компанії з управління активами, банківської установи-зберігача та порядок такої заміни із зазначенням дій, спрямованих на захист прав учасників фонду;

16) порядок оприлюднення інформації про діяльність фонду;

17) порядок внесення змін і доповнень до статуту фонду;

18) інші положення, що не суперечать законодавству.

Державна інспекція з пенсійного страхування може визначити додаткову інформацію, обов'язкову для включення до статуту пенсійного фонду, якщо така інформація необхідна для захисту інтересів учасників пенсійного фонду.

4. Інвестиційна декларація пенсійного фонду є обов'язковим додатком до його статуту і підлягає обов'язковій реєстрації в Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку протягом 60 календарних днів з дня реєстрації пенсійного фонду. Примірник зареєстрованої інвестиційної декларації подається компанією, що здійснює управління пенсійним фондом, Державній інспекції з пенсійного страхування протягом п'яти робочих днів з дня реєстрації.

Зміни і доповнення до інвестиційної декларації вносяться та реєструються в порядку, встановленому частиною четвертою статті 10 цього Закону.

5. Зміни і доповнення до статуту пенсійного фонду не можуть погіршувати умови пенсійного забезпечення учасників фонду.

Державна інспекція з пенсійного страхування не реєструє зміни і доповнення до статутів пенсійних фондів, які порушують вимоги цієї частини статті.

6. Рада пенсійного фонду зобов'язана надати всім учасникам фонду інформацію про зміни та доповнення, що вносяться до його статуту, через адміністратора протягом одного місяця з дня їх реєстрації в порядку, встановленому цим Законом.

Зміни та доповнення до статуту пенсійного фонду подаються на реєстрацію радою фонду за тими ж правилами, що встановлені для реєстрації пенсійного фонду, протягом семи робочих днів з дня затвердження нею таких змін.

7. Типові статути відкритого, корпоративного та професійного пенсійних фондів затверджуються Державною інспекцією з пенсійного страхування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]