Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_ekzamen.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

54. Нбу, його завдання, функції та основні напрямки діяльності.

НБУ утворено в 1991 р. зг з З-ном України «Про банки та банк. дія-ть», як емісійний центр, який відповідає за збереження монетарної стабільності. Правовий статус визначен Конституцією України, де надано право законодавчої ініціативи у Верховній Раді. НБУ - особливий центральний орган держ. управління, основними функціями якого є забезпечення стабільності нац. гр. одиниці - гривні. НБУ забезпечує стабільність цінової та банк. с-ми. Структура: центральний апарат, територіальні управління в обл і Кримський автономн. Республіці, розрах палати, Банкнотно-монетн. двір, Держ. скарбниця, Центральне сховище гр., спеціальні під-ва, необхідні для дія-ті банку.

НБУ виступає першорівневим елементом банківської системи, регулює її діяльність в межах законодавства та несе відповідальність за функціонування банківської системи. Він є державною власністю, виражає інтереси та завдання держави в сферів регулювання економікою.

Головне призначення - це управління гр. оборотом з метою забезпечення стабільного функціонування національної грошової одиниці та неінфляційного розвитку ек-ки, тобто він впливає на грошовий оборот через зміну пропозиції грошей і зміни ціни грошей. НБУ створює так звані гроші підвищеної ефективності – готівка або резерви банку, які в свою чергу виступають грошовою базою для зростання пропозиції грошей. НБУ впливає на банки з галузевою спеціальністю - обслуговування у межах певної галузі гос-ва, з функціональною спеціалізацію - вузьке коло спеціалізованих операцій (інвестиційні, іпотечні, ощадні тощо). Основні функції ЦБ: центральний банк держави, грошово-кредитне регулювання, емісійний центр,валютний орган, орган банківського нагляду, банк держави, організатор міжбанківських розрахунків, банк банків.

НБУ здійснює банківські операції, які приносять дохід: кредитування комерційних банків, операції з цінними паперами, операцій з іноземними валютами. Ці операції використовуються не з метою отримання прибутку, а для регулювання грошовим ринком.

Реалізуючи свої функції, НБУ надає: кредити комерц. банкам; веде розрахунки банків-кореспондентів; здійснює розрахунково-касове обслуговування комерц. Банків та інших кредитних закладів; купує та продає цінні папери, що їх випускає держава; надає кредити банкам під заставу векселів та інших видів цінних паперів; виступає гарантом кредитів, які надаються суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності; купує і продає іноз. Валюту; проводить операції з резервними фондами грошових знаків; організовує інкасування і перевезення грошових знаків; здійснює інші операції згідно зі своїми функціями.

У відповідності із законодавчо закріпленими функціями НБУ: приймає участь у розробці основних напрямів розвитку народного господарства, прийнятті державного бюджету, прогнозує грошові доходи і видатки населення; розробляє основні напрямки грошово-кредитної політики країни; контролює кредитні ресурси, створені коштом статутного та інших фондів, державного бюджету, коштів на депозитних рахунках; продає і купує кредитні ресурси на договірних засадах; утворює фонд регулювання кредитних ресурсів банківської системи за рахунок частини залучених банками ресурсів та депозитів, визначає розміри та формування цього фонду; організовує і здійснює касове виконання державного бюджету України; зосереджує на рахунках своїх установ валютні кошти валютного фонду КМУ, бере участь у розробці зведеного валютного плану; спільно з комерц. банками здійснює обслуговування держ. боргу, виконує операції, пов’язані з розміщенням державних позик; реєструє новостворені комерційні банки; дає дозвіл комерц. банкам на відкриття їх філій; визначає порядок видачі ліцензій на проведення операцій комерц. банками; готує кадри для банківської системи у навчальних закладах.

Операції ЦБ на відкритому ринку здійснюється за допомогою рестрикційної політики (продаж цінних паперів комерційним банкам, зменшення банківських ресурсів, скорочення кредитних вкладень в економіку) або експансіоністської політики (купівля цінних паперів у комерційних банків, збільшення ресурсів банків, зростання обсягів кредитів, наданих суб’єктам ринку).

Реалізація політики офіційної облікової ставки ЦБ: політика дорогих грошей, збільшення ставки, зниження обсягів кредитування комерц. банків, зростання процентних ставок за кредитами комерційних банків, зменшення кредитних вкладень в економіку; політика дешевих грошей, зменшення ставки, збільшення попиту на кредити з боку комерційних банків, зниження процентів за кредитами комерційних банків, зростання обсягів кредитування економіки.

Зміна норм обов’язкових резервів: політика дорогих грошей(підвищення норм резервування, зменшення частини ресурсів, що залишаються в розпорядженні банків, скорочення обсягів кредитних вкладень в економіку) або політика дешевих грошей (зниження норм резервування, збільшення вільних ресурсів комерційних банків, розширення кредитування банками підприємств).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]