Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_ekzamen.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

76. Суть, форми організації та основні операції страхових компаній.

На відміну від банків та інших кредитно-фінансових інститутів страхові компанії мають більш широкі організаційні форми, яких в наш час нараховується чотири.

Перша форма організацій страхових компаній побудована на акціонерній основі. В цьому випадку страхові компанії випускають акції і є акціонерними товариствами.

Друга форма організації страхових компаній носить назву на «взаємній основі»: кожний полісоутримувач є співвласником, тобто акціонером компанії, але на базі не акції, а страхового полісу. Компанія в цьому випадку не випускає акції.

Третьою формою організації страхових компаній є взаємний обмін. При цій формі організації компанія, сформована по суті на кооперативних засадах, діє від імені окремих осіб або компанії. Через центральну контору компанії її учасники обмінюються страховими ризиками, страхуючи самих себе, і не продають страхування на сторону. Такі компанії називають компаніями внутрішнього страхування, або взаємного обміну. Вони займають незначне місце в страхових операціях і діють в основному у сфері страхування автомобілів та від вогню.

І, на кінець, четверта форма організації - система Ллойд, яка складається із синдикатів, в які входять на паях страхові компанії і брокерські страхові фірми. Відповідальність по страховому ризику розподіляється серед членів синдикату або між усіма учасниками Ллойда. Справи приймають брокери і отримують за посередництво брокерські (комісійні). Систему Ллойда очолює спеціальний комітет, який здійснює контроль за діяльністю синдикатів і приймає нових членів. Ця форма характерна для Англії та Німеччини.

Особливістю накопичення капіталу страхових компаній є надходження страхових премій від юридичних та фізичних осіб, розмір яких розраховується на основі страхових тарифів, або ставок, а також доходу від інвестицій.

В наш час існують такі види страхування: страхування життя, страхування від несчастних випадків, страхування майна.

Пасивні операції страхових компаній формуються в основному за рахунок страхових премій, які сплачують юридичні та фізичні особи. Доля інших статей пасиву незначна, куди входять акціонерний капітал (якщо компанія акціонерна), резервний капітал (накопичується за рахунок прибутку), а також інші статті, які можуть включати майно компанії і деякі інші надходження.

Активні операції складаються із інвестицій в державні облігації центрального і місцевого урядів, в облігації та акції приватних корпорацій, іпотеки та нерухомість, а також в позику під поліси. Особливістю цих вкладень страхових компаній є значна доля цінних паперів корпорацій (45-50%) і іпотечних кредитів (36%). Важливе місце в активах компаній страхування життя займають також позики під поліси і вкладення в нерухомість. Позики під поліси - це по суті кредитування осіб, які купили страхування в даній компанії.

Результатом фінансової діяльності страхових компаній є прибуток і резерви страхових внесків як різниця між страховою премією і виплатою страхового відшкодування плюс витрати по веденню операцій. Прибуток назавжди осідає в компанії, а резерви внесків як майбутні зобов’язання перед полісоутримувачами спрямовуються в інвестиції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]