Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_ekzamen.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

52. Суть та основні типи грошово-кредитної політики центральних банків.

Центральний банк – це емісійний, розрахунковий і касовий центр, що здійснює нагляд за усією кредитною системою і використовується як найважливіший інструмент кредитно-грошової політики держави

Головне призначення - це управління гр. оборотом з метою забезпечення стабільного функціонування національної грошової одиниці та неінфляційного розвитку ек-ки, тобто він впливає на грошовий оборот через зміну прпозиції грошей і зміни ціни грошей. ЦБ створює так звані гроші підвищеної ефективності – готівка або резерви банку, які в свою чергу виступають грошовою базоб для зростання пропозиції грошей. ЦБ впливає на банки з галузевою спеціальністю - обслуговування у межах певної галузі гос-ва, з функціональною спеціалізацію - вузьке коло спеціалізованих операцій (інвестиційні, іпотечні, ощадні тощо).

Грошово-кредитне регулювання (політика) включає облікову(дисконтну) політику, операції на відкритому ринку, регулювання обов’язкових резервів, селективне регулювання кредиту. Дисконтна політика полягає у зміні облікової ставки ЦБ для регулювання руху капіталу та балансування платіжних зобов’язань, а також коригування курсу нац. грош. Одиниці до іноземних валют. Девізна політика здійснюється на підставі регулювання курсу нац. одиниці до іноземних валют, шляхом купівлі-продажу іноземних валют на фінансовому ринку.

Здійснення грошово-кредитної політики означає використання монетарних інструментів з метою впливу на обсяг і структуру банківських резервів, рівень процентної ставки, застосування превентивних і протекціоністських заходів для уникнення негативних наслідків від економічної ситуації, затвердження нормативів ліквідності банків, диверсифікації банківських ризиків. ЦБ уповноважений регулювати розумний доступ до банківської системи, регулярно отримувати від банків звітність, здійснювати інспекцію, застосовувати заходи примусового впливу, призупиняти діяльність банків.

Операції ЦБ на відкритому ринку здійснюється за допомогою рестрикційної політики (продаж цінних паперів комерційним банкам, зменшення банківських ресурсів, скорочення кредитних вкладень в економіку) або експансіоністської політики (купівля цінних паперів у комерційних банків, збільшення ресурсів банків, зростання обсягів кредитів, наданих суб’єктам ринку).

Реалізація політики офіційної облікової ставки ЦБ: політика дорогих грошей, збільшення ставки, зниження обсягів кредитування комерц. банків, зростання процентних ставок за кредитами комерційних банків, зменшення кредитних вкладень в економіку; політика дешевих грошей, зменшення ставки, збільшення попиту на кредити з боку комерційних банків, зниження процентів за кредитами комерційних банків, зростання обсягів кредитування економіки.

Зміна норм обов’язкових резервів: політика дорогих грошей(підвищення норм резервування, зменшення частини ресурсів, що залишаються в розпорядженні банків, скорочення обсягів кредитних вкладень в економіку) або політика дешевих грошей (зниження норм резервування, збільшення вільних ресурсів комерційних банків, розширення кредитування банками підприємств).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]