Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
groshi_ekzamen.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
1.14 Mб
Скачать

30. Фондова біржа та її роль у ринковій економіці

В Законі України «Про цінні папери і фондову біржу», в Статуті

Української фондової біржі та в її Правилах визначено, що фондова біржа

є акціонерним товариством, яке зосереджує попит і пропозицію цінних

паперів, сприяє формуванню їх біржового курсу та діє на основі

вищезазначених законодавчих і нормативних актів на засадах цілісності,

централізації та прозорості ринку, його відповідності світовим

стандартам фондової торгівлі. Такі принципи забезпечують високі гарантії

безпеки, надійності, стабільності і ліквідності ринку цінних паперів в

Україні.

Звідси випливає головна функція фондової біржі, що закріплена

законодавчо: вона має бути організованим ринком цінних паперів, тобто

місцем, де брокери виконують замовлення клієнтів і укладають угоди з

купівлі-продажу акцій та облігацій тощо за цінами, що визначаються

акцій та облігацій тощо за цінами, що визначаються

співставленням попиту і пропозиції.

Цілісність та централізація ринку цінних паперів в Україні, які

забезпечуються наявністю єдиної фондової біржі - УФБ, єдиного

Національного Депозитарію та єдиного Клірингового банку - Акціонерного

банку «Україна», а також наявністю широкої розгалуженої мережі

брокерських контор і регіональних філій УФБ, в свою чергу створюють

можливості для участі і торгах УФБ будь-якого інвестора по всій

теріторії України.

Кожен банк, торговець цінними паперами, інвестиційна компанія відповідно до «Положення про Центральний депозитарій цінних паперів при УФБ» можуть бути його учасником, а в наступному, коли, як уже зазначалося, буде здійснено перехід УФБ від діяльності у формі акціонерного товариства до асоційованого членства, кожен з них може стати членом УФБ. Все це надає широкі можливості зосереджувати на УФБ велику кількість замовлень на купівлю чи продаж цінних паперів у будь-який час, з будь-якого куточка України, а згодом з будь-якої країни світу, що, в свою чергу, забезпечує високу ліквідність ринку цінних паперів.

Котирування - це визначення курсів цінних паперів, яке здійснюється шляхом зосередження попиту та пропозиції, співставлення лімітів цін замовлень на купівлю і продаж цінних паперів та встановлення оптимальної ціни (курсу дня), при якій виконується найбільша кількість замовлень, здійснюється найбільший обіг цінних паперів. Котирування - це одна з головних функцій фондової біржі і одна з основних біржових операцій.

За наслідками котирування визначається стан ринку саме по кожному

окремому цінному паперу.

Після проведення котирування ринок може перебувати в одному із п’яти

станів:

ринок в абсолютній рівновазі;

ринок у неповній рівновазі;

ринок, обмежений в нерівновазі;

ринок, обмежений попитом або пропозиціями;

ринок без котирування.

31. Функції, принципи організації та управління фондовою біржею.

Функції фондової біржі:

а) створення постійно діючого ринку;

б) визначення цін;

в) поширення інформації про товари і фінансові інструменти, їх ціну умови обігу;

г) підтримка професіоналізму торгових і фінансових посередників;

д) вироблення правил;

е) індикація стану економіки, її товарних сегментів і фондового ринку.

Усього у світі біля 150 фондових бірж, найкрупнішими є наступні: Нью-Йоркська, Лондонська, Токійська, Франкфуртська, Тайванська, Сеульська, Цюріхська, Парижська, Гонконгська і біржа Куала Лумпур.

Фондова біржа виступає в якості торгового, професійного і технологічного ядра ринку цінних паперів, крім того, біржа є підприємством.

У міжнародній практиці існують різні організаційно-правові форми бірж:

неприбуткова корпорація (Нью-Йоркська біржа);

неприбуткова членська організація (Токійська біржа);

товариство з обмеженою відповідальністю (Лондонська і Сіднейська біржі);

напівдержавна організація (Франкфуртська біржа);

інші форми.

Управління біржею. Загальне керівництво діяльністю біржі здійснює рада директорів. У своїй діяльності вона керується статутом біржі, у якому визначаються порядок управління біржею, склад її членів, умови їх прийому, порядок утворення і функції біржових органів.

Для повсякденного керівництва біржею і її адміністративним апаратом рада призначає президента і віце-президента. Крім того, нагляд за всіма сторонами діяльності біржі здійснюють комітети, утворені її членами, наприклад, аудиторський, бюджетний, по системах (комп'ютери), біржовим індексам, опціонам.

Комітет по прийому членів розглядає заявки на прийняття в члени біржі. Комітет по арбітражу заслуховує, розслідує і регулює суперечки, що виникають між членами біржі, а також членами і їх клієнтами. Число і склад комітетів змінюються від біржі до біржі, але деякі із них обов'язкові. Це комітет або комісія з лістингу, що розглядає заявки на включення акцій у біржовий список; комітет по процедурах торгового залу, що разом з адміністрацією визначає режим торгівлі (торгові сесії) і стежить за дотриманням інструкцій із діяльності в торговому залі, а також в інших випадках. Фондова біржа створюється не менше як 20 засновниками — торговцями цінними паперами, які мають дозвіл на здійснення комерційної і комісійної діяльності з цінними паперами за умови внесення ними в статутний фонд не менше як 10000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

ондова біржа є юридичною особою, й у питаннях свого устрою й досвід роботи вона користується повної самостійністю. Діяльність біржі фінансується з допомогою внесків учасників біржі, набули на ній " місце " , щорічних внесків підприємств, котирующих біржі свої цінних паперів, зборів від біржових операцій та інших виплат учасниками біржі і клієнтури (наприклад, плату видачу довідок, реєстрацію біржових угод, надання підрозділами біржі консультативних посередницьких, інформаційних, юридичний та інші видів услуг).

Крім офіційної фондової біржі, у низці міст, є центрами біржовий торгівлі, є ще напівофіційні чи неофіційні біржі. У Німеччині є категорії подібних ринків - " регульований " і нерегульований " , спостереження якими, проте, здійснюють офіційні биржи.

Членами біржі може бути фізичні і юридичних осіб. До перших ставляться індивідуальні торгівці цінними паперами ( фахівці з фінансовим і інвестиційним питанням, задовольняють кваліфікаційним вимогам біржі). Юридичні особи представлені біржі спеціалізованими кредитно-фінансовими інститутами, до складу яких входять передусім вузькоспеціалізовані біржові фірми (брокерські фірми і інвестиційні банки), і навіть універсальні комерційних банків. Усі операції у біржі здійснюються через її членов.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]