Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IR_1.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
332.29 Кб
Скачать

Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна»

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до виконання інженерної частини

дипломного проекту для студентів

напряму підготовки 0917 "Харчова технологія та інженерія" спеціалізації 091711.01 "Технологія харчування, ресторанна справа та сервіс" освітньо-кваліфікаційних рівнів підготовки "спеціаліст"

Інженерна частина дипломного проекту виконується на основі матеріалів, зібраних протягом переддипломної практики (матеріали дослідження району будівництва, матеріали вивчення інженерних мереж на ділянці будівництва; для проектів реконструкції – матеріали інженерного обстеження стану будівлі (детальний план будівлі до реконструкції, за можливістю, мате­ріали обстеження конструктивних елементів та інженерних систем будівлі), тип та потужність проектованого закладу), техно­логічних розрахунків, виконаних у розділі 2.1 дипломного проекту (режим роботи, виробнича програма, склад та площі приміщень будівлі закладу, об’ємно-планувальне рішення, план закладу з розміщенням технологічного устаткування).

Методичні рекомендації містять інформацію про оформлення креслень та розділів пояснювальної записки інженерної частини дипломного проекту, тут наведені необхідні дані з нормативної та довідкової літератури.

  1. Мета й завдання інженерної частини дипломного проекту

Метою виконання інженерної частини є прийняття студентом рішень щодо конструктивної схеми будівлі, підбору основних будівельних матеріалів; вибір принципових схем інженерних систем та визначення можливості їх підключення; здійснення розрахунку техніко-економічних показників проекту.

Завданнями інженерної частини є виявлення студентами-дипломниками знань, збутих відповідно до кваліфікаційних вимог:

  • знати і вміти користуватися нормативними документами, які регламентують будівельну діяльність;

  • вміти приймати самостійні інженерно-будівельні рішення (благоутрій території, конструктивні рішення будівлі, інженерні системи, дизайн приміщень);

  • виконувати архітектурно-будівельні та технологічні креслення.

2. Зміст інженерної частини дипломного проекту

Інженерна частина передбачає розкриття наступних питань.

  • Подання характеристики міської інженерної інфраструктури та загальної характеристики ділянки будівництва.

  • Розробка плану розміщення закладу в містобудівній структурі.

  • Обґрунтування інженерно-будівельних рішень закладу.

  • Визначення характеристики конструктивних елементів та інженерних систем будівлі.

  • Представлення дизайнерських рішень з благоустрою території та оформлення інтер’єру приміщень для відвідувачів.

  • Визначення будівельно-технічних показників проекту.

  • Складання кошторису будівництва.

  • Розрахунок експлуатаційних показників проекту.

  • Визначення порядку здачі об’єкта в експлуатацію.

  • Виконання графічної частини проекту (генерального і ситу­аційного плану, планів поверхів закладу, планів поверхів з розмі­щенням технологічного устаткування, розрізу будівлі з розміщен­ням технологічного устаткування, схеми комунікаційного забез­печення технологічного устаткування).

  • Міська інженерна інфраструктура та загальна характе­ристика ділянки будівництва

  • Проектований об’єкт будівництва – (назва закладу ресторан­ного господарства, (його розташування і рік здачі в експлуата­цію для об’єктів, що підлягають реконструкції). Ділянка під будівництво розташована (місто (район), вулиці, що обмежу­ють мікрорайон, адреса);

  • архітектурний стиль забудови мікрорайону – постмодернізм (індастрі, кантрі, етнічний, ін., забудова відсутня).

При будівництві закладу у сільській місцевості із невираженим архітектурним стилем або в інфраструктурі автомагістралей архі­тектурний стиль закладу визначається без обмежень відповідно до обраної концепції [2].

У випадку реконструкції (добудови, вбудованого приміщення закладу) необхідно дотримуватись архітектурного стилю існуючої будівлі.

  • Район забудовано переважно 5-ти поверховими будівлями (9-ти та 16-ти поверховими, малоповерхова забудова, ін.);

  • площа ділянки під будівництво [1, 2]:

,

м2; (1)

–площа ділянки під будівництво, м2;

nз – норматив площі земельної ділянки, м2/місце; норматив приймають за додатком 1;

N – кількість місць у закладі.

В умовах реконструкції допускається скорочення умовної площі ділянки на 25% без порушення нормативних вимог щодо допустимих показників озеленення та площі основних елементів функціонального призначення [2,3].

  • Рельєф ділянки забудови – спокійний, ухил 5% в бік вул…, (ін.).

  • Типи ґрунтів (тільки для об’єктів нового будівництва) – намивні (підзолисті, суглинкові тощо).

  • Глибина промерзання ґрунту (тільки для об’єктів нового будівництва)……м.

Характеристика зовнішніх інженерних мереж (для нового будівництва).

  • Мережі енергозабезпечення в районі – трансформаторна під­станція ТП №…..по вул……, (ЛЕП).

  • Мережі водопостачання – міський водогін  (діаметр) 200….1000 мм проходить між вул. …. та будинком №… по вул…… на відстані …. м від межі території забудови (ін.).

  • Мережі каналізації – районний колектор  (діаметр) 500… 1500 мм проходить між вул.. …. та будинком №… по вул…… на відстані …. м від межі території забудови. Дощова каналізація – прийомник дощових вод на вул………..на відстані………. м від ділянки будівництва.

  • Мережі теплофікації – міський теплопровід від ТЕЦ-№ … (котельні, тощо)(діаметр) 200….1000 мм проходить між вул.. …. та будинком №… по вул…… на відстані …. м від межі території забудови.

  • Мережі газопостачання – ГРП-№……… по вул…….

Інформацію про характеристики і розміщення інженерних систем на території, прилеглій до ділянки будівництва, отримують з викопіювання топогеодезичної зйомки в службі районного архітек­тора; у місцевому ЖЕО чи ЖЕК; шляхом безпосереднього обсте­ження ділянки.

У випадку відсутності будь-якої з інженерних мереж в розділі характеристики інженерних систем будівлі передбачити автономні системи забезпечення.

  • Розміщення закладу в містобудівній структурі

  • Було проведено дослідження території радіусом охоплення ….м, яка межує з ділянкою забудови. Визначено, що на території функціонують наступні заклади і установи:……. (діючі заклади ресторанного господарства (конкуренти), будівлі, установи, підприємства, організації (місця зосередження потенційних відвідувачів), джерела сировини і товарів, інші будівлі, що можуть викликати зацікавленність з точки зору впливу на роботу проектованого об’єкту), існуюче озеленення району, транспортні мережі (включаючи внутрішньоквартальну), інже­нерні мережі району, напрям сторін світу. Існуючу містобудівну ситуацію показано на ситуаційному плані.

Ситуаційний план розробляється на основі карт (чи карти-схеми) міста. Радіус обхвату території на ситуаційному плані – до 800 м).

Масштаб виконання: М 1:2000, М 1:3000.

  • На ділянці будівництва [1, 2] виділяємо такі зони: зона під забудову, площею=…м2 (площа будівлі закладу); зони озеленення загальною площею Sоз=…..м2 (розрахунок за формулою 3.2.2); зелена захисна смуга шириною ….м; зона відпочинку відвідувачів, площею Sзв=…..м2 (0,1 м2 на місце); літній майданчик на ….місць, площею Sлм=….. м2 (2 м2 на 1 місце); автостоянка для машин відвідувачів на …. місць, площею Sac=….м2 (24 м2 на одне машиномісце (за нормативом 10-15 місць на 100 місць у залах закладу). Відстань від автостоянки до будівлі закладу не повинна перевищувати 150 м і бути меншою 10 м (при місткості 10-50 автомобілів), або 25 м – понад 100 автомобілів) та (або) існуюча автостоянка за адресою……..; розворотний майданчик площею Sрм=….. м2 (рекомендовані розміри 6м6м…11м11м); господарські та технічні споруди (окремо розташовані бойлери, трансформа­торні підстанції, склади тари, майданчик для сміттєзбірників тощо), загальною площею Sгтс=….м2; (визначається індиві­дуально за прийнятим оснащенням); транспортні комунікації шириною проїжджої частини…. м; основний підхід до закладу шириною…..м; пішохідні доріжки шириною…….. м; загальною площею Sтк=….м2, малі архітектурні форми ……, будівлі існуючої забудови….. (протипожежні відстані між будівлями 10-15 м).

Схему розташування об’єктів на ділянці будівництва та благоустрій території зображено на генеральному плані.

У випадку проведення реконструкції житлової забудови, яка склалася, необхідно передбачати планомірне упорядкування терито­рії з урахуванням існуючої містобудівної ситуації.

Площа озеленення визначається за формулою:

, м2

нормативний показник рівня озеленення ділянки – не менше 40% від площі ділянки будівництва.

(2)

Площа будівлі закладу, м2, визначається за формулою:

, м2

(3)

а, b – ширина і довжина будівлі в координатних осях, м (див. техн.розділ)

ст – товщина зовнішньої стіни будівлі, м.

На генеральному плані також вказані: напрями руху по території (вхід для відвідувачів, персоналу, напрямок завантаження сировини), напрями сторін світу.

Генплан розробляється у масштабі (М) 1:500, іноді 1:200 та 1:1000.

  • Інженерно-будівельні рішення закладу

  • Заклад, що проектується (при виконанні проектів реконст­рукції надати характеристику будівлі до і після реконструкції), є будівлею, яка відповідає наступним вимогам [2].

  • За призначенням – громадська споруда.

  • За містобудівними вимогами – Uniс (міського значення, тощо).

  • За довговічністю – 1 (2…4 ступінь).

  • За вогнестійкістю – 1 (2…4 ступінь).

  • За поверховістю – малоповерховий (ін.).

  • За конструктивною схемою – повний каркас (неповний, ін.).

  • Характеристика конструктивних елементів та інженерних систем будівлі

  • Характеристику основних конструктивних елементів будівлі наведено у табл. 1 (у випадку проведення реконструкції до­датково надати копію паспорту технічного стану будівлі)

Таблиця 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]