Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори ООП.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
441.86 Кб
Скачать

11. Організація оп на промисловому підприємстві

Згідно з Законом України “Про охорону праці” ст. 15, служба ОП створюється роботодавцем або уповноваженим ним органом на підприємствах, установах, організаціях незалежно від форм власності та видів їх діяльності для організації виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання НВ, професійним захворюванням і аваріям під час праці.

На підприємствах виробничої сфери з кількістю працівників до 50 осіб (невиробничої сфери – до 100 осіб та навчальних закладах) функції служби ОП виконують особи, котрі пройшли перевірку знань з ОП, тобто з відповідною підготовкою за сумісництвом.

На підприємствах (у виробничих і науково-виробничих об’єднаннях) при чисельності працівників від 51 до 500 осіб включно (невиробнича сфера, зокрема навчальні заклади від 101 до 500 осіб) таку службу повинен представляти один спеціаліст з ОП з інженерно-технічною освітою та стажем роботи за профілем виробництва не менше трьох років. На підприємствах, де використовуються вибухові матеріали або сильнодіючі отруйні речовини, в такій службі повинно бути двоє спеціалістів.

При кількості працівників більше 500 осіб виробничої і невиробничої сфери створюється самостійний структурний підрозділ служби ОП (тобто група спеціалістів).

Розрахунок чисельності працівників відділу служби ОП здійснюється за формулою: М = 2*((Р+К)/Ф) , де М – чисельний склад підрозділу служби ОП на підприємстві; Р – середньо-спискова чисельність працівників на підприємстві; Ф – ефективний річний фонд робочого часу спеціаліста з ОП; Ф=1820 год у році; Кв – коефіцієнт, що враховує шкідливість та небезпечність виробництва: К = 1+((Ра+Рв)/Р), де Ра – чисельність працівників з шкідливими речовинами; Рв – чисельність працівників на роботах з підвищеною небезпекою.

12. Види інструктажів і навчання безп. Методам праці

Навчання та перевірка знань з питань ОП посадових осіб і спеціалістів відповідно до “Переліку посад посадових осіб, які зобов’язані проходити попередню та періодичну перевірку знань з ОП”, проводиться до початку виконання ними своїх обов’язків, а також періодично, один раз у три роки. Тематичний план і програма навчання цієї категорії працівників складається на основі типового тематичного плану і програми та з урахуванням вимог ОП для конкретних галузей і виробництв.

Заступники керівників, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, державних інстанцій усіх рівнів, концернів, корпорацій, підприємств, керівники структурних підрозділів виробничої сфери, спеціалісти служби ОП, члени комісії з перевірки знань з ОП цих органів, керівники та викладачі кафедр ОП вищих навчальних закладів, галузевих і регіональних навчальних центрів з ОП, керівники підприємств, виробничих, науково-виробничих об’єднань, чисельністю понад 500 працівників проходять навчання та перевірку знань у Національному науково-дослідному інституті ОП. Комісію з перевірки знань цієї категорії посадових осіб очолює Голова Держнагляду ОП.

Керівники підприємств, виробничих та науково-виробничих об’єднань, а також посадові особи цехів, дільниць, виробництв, де сталася техногенна аварія чи катастрофа, повинні протягом місяця пройти позачергове навчання та перевірку знань з питань ОП.

Посадові особи та спеціалісти, до службових обов’язків яких входить безпосереднє виконання робіт підвищеної небезпеки, та робіт, які вимагають професійного добору, під час прийняття на роботу проходять на підприємстві попереднє спеціальне навчання і перевірку знань з питань ОП стосовно конкретних виробничих умов, а далі – періодичну перевірку знань у терміни, встановлені нормативними актами про ОП, але не рідше одного разу в рік.

Інструктажі з охорони праці. За характером і часом проведення інструктажі з питань ОП поділяються на:

Вступний інструктаж проводиться: з усіма працівниками, котрих приймають на постійну або тимчасову роботу; з працівниками інших організацій, які прибули на підприємство та беруть безпосередню участь у виробничому процесі; з учнями та студентами, які прибули на підприємство для проходження виробничої практики; у разі екскурсії на підприємство; з усіма вихованцями, учнями, студентами та іншими особами, котрі навчаються в середніх, позашкільних, професійно-технічних, вищих навчальних закладах під час оформлення або зарахування до закладу освіти.

Вступний інструктаж проводиться спеціалістом служби ОП, а в разі відсутності на підприємстві такої служби іншим фахівцем, на котрого наказом по підприємству покладено ці обов’язки і котрий в установленому порядку пройшов навчання та перевірку знань з питань ОП згідно з Типовими положеннями.

Орієнтовний перелік питань визначається Типовим положенням: правила трудового розпорядку на підприємстві; правила поведінки на території виробництва; дається характеристика виробництва з так званих шкідливих та небезпечних виробничих факторів; відомості про пожежну профілактику; про газорятівну та радіаційну служби; відомості про надання першої медичної допомоги потерпілим.

Запис про проведення встановленого інструктажу робиться в журналі реєстрації, а також у документі про прийняття працівника на роботу.

Первинний інструктаж проводиться до початку роботи безпосередньо на робочому місці з працівником: новоприйнятим; котрий переводиться з одного цеху виробництва до іншого; котрий буде виконувати нову для нього роботу; з відрядженим працівником, котрий бере безпосередньо участь у виробничому процесі на підприємстві.

Інструктаж проводиться начальником підрозділу, дільниці, їх заступниками або майстром. Проводиться ознайомлення з обладнанням, освітленням.

Первинний інструктаж проводиться з вихованцями, учнями та студентами середніх, позашкільних, професійно-технічних, вищих навчальних закладів: на початку занять у кожному кабінеті, лабораторії, де навчальний процес пов’язаний із небезпечними або шкідливими хімічними, фізичними, біологічними факторами, перед уроками трудового навчання, фізкультури.

Повторний інструктаж проводиться з працівниками на робочому місті в терміни, визначені відповідними чинними галузевими нормативними актами або керівниками підприємств з урахуванням конкретних умов праці, але не рідше: на роботах із підвищеною небезпекою – 1/3 місяці; для решти робіт – 1/6 місяців (але не рідше одного разу в рік).

Його проводять індивідуально з окремими працівниками або з групою працівників, котрі виконують однотипні роботи за обсягом і змістом переліку питань первинного інструктажу.

Позаплановий інструктаж проводиться з працівниками на робочому місці або в кабінеті ОП у таких випадках: під час введення в дію нових або переглянутих нормативних актів про ОП, а також при внесенні змін та доповнень до них; під час модернізації устаткування, вихідної сировини, матеріальних та інших факторів; при порушенні працівниками вимог нормативних актів про ОП, що можуть або призвели до травм, аварій, пожеж; при виявленні особами, котрі здійснюють державний нагляд і контроль за ОП, порушення та незнання вимог безпеки стосовно робіт, які виконуються працівником; під час перерви в роботі виконавця робіт більше ніж на 30 календарних днів – для робіт із підвищеною небезпекою, а для решти робіт – понад 60 днів.

Цільовий інструктаж проводиться з працівниками: під час виконання разових робіт, не передбачених трудовою угодою; під час ліквідації аварії, стихійного лиха;

Такий інструктаж проводиться з вихованцями, учнями, студентами закладів освіти в разі організації масових заходів (екскурсії, походи, спортивні заходи).

Про проведення первинного, повторного, позапланового та цільового інструктажів та про допуск до роботи особою, котра проводила інструктаж, вноситься запис до журналу реєстрації інструктажів з питань ОП. Обов’язкові підписи сторін. Сторінки журналу пронумеровані, прошнуровані та скріплені печаткою.

У разі виконання робіт, які вимагають оформлення наряду-допуску, цільовий інструктаж реєструється в цьому наряді-допуску, а в журналі реєстрації інструктажів – не обов’язково.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]