Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори модуль1.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
91.66 Кб
Скачать
  1. Сутність маркетингу та його сучасна концепція

Термін «маркетинг» походить від злиття двох англійських слів «market getting», що означає «оволодіння ринком».

Причиною виникнення цієї науки стало випередження пропозиції товарів над попитом. Як наслідок такого явища мало місце загострення конкуренції. Тому актуальним питанням було не виробити товар, а його продати. Такі події відбувались у різні часи на різних ринках. Несвідомо люди почали здійснювати маркетингову діяльність уже у XVII столітті. На початку XX ст. ця прикладна діяльність набуває наукових характеристик та принципів.

Маркетинг-це діяльність, яка спрямована на створення попиту та досягнення цілей під-ва через максимальне задоволення потреба споживача.

Категорії маркетингу:

  • Нужда – відчуття, яке властиве людині із нестачею чого-небудь (об’єктивна форма)

  • Потреба – специфічна форма задоволення нужди, яке залежатиме від загального рівня культури, освіченості, індивідуальних особливостей людини. (суб’єктивна форма)

  • Запит – це нужда, що підкріплюється платоспроможністю покупці.

  • Товар

  • Обмін

  • Споживчий ринок – сукупність існуючих покупців та потенційних покупців.

Маркетинг-mix (4Р)- це набір інструментів (товар, ціна, збут, комунікація), сукупність яких під-во використовує для впливу на споживача або цільовий ринок.

Суб’єкти маркетингу – це люди, функціональні служби, організації, які безпосередньо задіяні у процесі маркетингової діяльності або на яких вона спрямовується (виробник, кінцевий споживач, організація-споживач, гуртова і роздрібна торгівля, фахівці марк-гу)

Цілі марк-гу :- досягнення макс.можливого високого рівня споживання; -досягнення макс.споживчого задоволення; -надання макс.широкого вибору; -макс.підвищення якості життя.

Принципи маркетингу: 1. Виготовляти те що потрібно споживачам, а не те що можна виготовити; 2. Задовольняючи потреби споживача, задовольняються потреби фірми; 3.треба знати і розуміти не тільки як виробляти, а й коли, кому і як продати; 4.максимальна повага до споживача, орієнтованість на його потреби й вимоги.

Функції маркетингу: 1.дослідницька (аналіз навк.сер. і споживачів); 2.дійова(реалізац. комплеку 4Р); 3.соціальна(забезпечення соц. відповідальності); 4.регулювальна(управління попитом)

Концепція вдосконалення виробництва

Застосовується тоді, коли попит на товар перевищує пропозицію і необхідно збільшити виробництво та коли собівартість дуже висока і її необхідно знизити шляхом підвищення продуктивності праці.

Концепція вдосконалення товару

Цю концепцію застосовують ті підприємці, які вірять, що досить вдосконалити товар — і успіх на ринку їм гарантовано. Короткозорість цієї концепції може ілюструвати сподівання підприємців заробити гроші на вдосконаленій мишоловці. Однак люди прагнуть вивести мишей, а не придбати гарну мишоловку.

Концепція інтенсифікації комерційних зусиль

Цю концепцію застосовує більшість українських підприємств, основні маркетингові зусилля яких спрямовані на просування товарів на ринок та стимулювання їх збуту.

Концепція чистого маркетингу

Ця концепція грунтується на основних постулатах маркетингу.

Концепція соціально-етичного маркетингу

Це концепція сучасного маркетингу. її виникнення зумовлене тим, що погіршення довкілля, нестача природних ресурсів та загострення інших глобальних проблем людства призвели до зародження сумнівів у доцільності концепції чистого маркетингу, оскільки особисте задоволення одного споживача інколи може бути шкідливим для суспільства загалом та потім, у кінцевому підсумку, обернеться шкодою і для цього споживача також.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]