Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TE-FINAL.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
4.53 Mб
Скачать

7. Концепції управління трансформаційною економікою, їх види і зміст.

Виділяють дві основні концепції управління соціально-економічними системами : революційну і еволюційн.

Революційна концепція базується на революційному підході до управління трансформаціями в рамках реінжинірингу господарської діяльності.

Реінжиніринг господарської діяльності – це переосмислення та радикальне перепроектування підприємства та його основних процесів. Результатом даного підходу є різка зміна показників діяльності підприємства.

Еволюційна концепція передбачає поступовий підхід до управління трансформаціями в рамках організаційного розвитку.

Організаційний розвиток – довготривалий, всеохоплюючий, поступовий процес змін в розвитку організації і працюючих в ній людей. Включає 3 основні етапи:

1)Переглядаються основні цінності та принципи діяльності;

2)Рух до перемін, впровадження нових моделей управління та організації;

3)«Заморожування» процесу змін, стабілізація системи.

8, Міжнародне економічне співробітництво.

В своєму розвитку інтернаціоналізація економіки пройшла ряд етапів:

Етап 1. Міжнародне економічне співробітництво, яке торкалось перш за все сфери обігу і було пов’язано з виникненням міжнародної торгівлі (кінець ХVІІІ – поч. ХІХ ст.). Прикладом даного співробітництва є міжнародний рух капіталу, яке набрало силу вкінці ХІХ століття.

Міжнародне економічне співробітництва означає розвиток стійких господарських зв’язків між державами і народами, вихід виробничого процесу за рамки національних кордонів.

ГАТТ-СОТ, СНД, ЄС, ГУАМ, ОПЕК, інші регіональні інтеграційні об’єднання

9,Інтернаціоналізація господарства.

В своєму розвитку інтернаціоналізація економіки пройшла ряд етапів:

Етап 3. Інтернаціоналізація господарської діяльності, в рамках якої відбуваються глибокі зміни у всій системі міжнародних відносин. Суттєвою їх рисою стає глобалізація. Етапи, що ведуть до економічної інтеграції і глобалізації можна зобразити так: розвиток виробничих сил міжнародний розподіл праці ->

міжнар.економ.співробітництво –> міжнар.економ.інтеграція -> глобалізація світової економіки

Ці етапи спрощено характеризують процес інтернаціоналізації світової економіки. В діяльності дуже важко виділити три етапи в чистому вигляді. Можна виявити тільки характерні для них тенденції.

Економічна інтеграція складає ядро процесу глобалізації, а сама глобалізація являє собою вищу стадію інтернаціоналізації, її подальший розвиток, коли накопичені кількісні змінні приводять до якісного стрибка. Світ стає єдиним ринком для більшості транснаціональних корпорацій, більшість регіонів відкриті для їх діяльності.

10.Глобалізація світової економіки.

В теперішньому часі глобалізація стала важливою характеристикою сучасної світової системи, одної з найбільш впливових сил, що визначають хід трансформаційного розвитку всієї планети.

Виділяють дві основні точки зору на глобалізаційні процеси.

Перша розглядає глобалізацію як «нову капіталістичну економіку», виділяючи в якості її характеристик інформації, знання і інформаційні технології, які являються головними джерелами росту виробництва і конкурентоздатності.

Прихильники другої точки зору трактують глобалізацію як достатньо вузьке поняття, розглядаючи її як процес зближення споживацьких переваг і універсалізації асортименту продукції, що пропонується по всьому світу, в ході якого світові продукти витісняють місцеві.

Глобалізацію світової економіки можна розглядати як посилення взаємозалежності і взаємовпливу різноманітних сфер і процесів світової економіки, що виражаються в поступовому перевтіленні світового господарства в єдиний ринок товарів, послуг, капіталу, робочої сили і знань. Вона виражається в наступних процесах: 1)поглиблення інтернаціоналізації виробництва; 2) поглиблення інтернац. капіталу; 3)глоб. виробничих сил через обмін засобами в-ва науково техн. і технологічними знаннями; 4)в формуванні глобальної матеріальної; 5)посиленні інтернаціоналізації обміну на основі МПП; 6)збільшенні масштабів міжнародної міграції робочої сили; 7)зростаючій інтернаціоналізації впливу в-ва та спож на навколишнє середовище..

Існує на Мікро( підприємство закордон)та -макро( держава співпрац) рівнях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]