Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TE-FINAL.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
4.53 Mб
Скачать

33. Характеристика основних моделей економічного зростання провідних країн світу: Нова Зеландія, Нідерланди

Нова Зеландія. Позитив: радикальні неоконсервативні реформи 80-х рр 20-го стол трансформували одну із самих закритих і зарегульованих ек світу в одну зі самих вільних, з низьким рівнем податків і обмежених бар’єрів, широкомасштабною приватизацією.

Негатив: швидке розшарування суспільства, зростання нерівності в розподілі доходів.

Нідерланди. Деякі економісти вважають модель розвитку Нідерландів мало не ідеалом для всієї Західної Європи. Тут досягнуто значний успіх в політиці зайнятості населення, причому одночасно зростає і рівень оплати праці. Діють закони, які заохочують до неповного робочого дня і тимчасові роботи, приведені в порядок податки на соціальне страхування. До третини всіх трудових ресурсів країни зайняті частково (унікальний приклад серед розвинутих країн). В результаті рівень безробіття в країні складає близько 3% при середньому рівні для країн ЄС в 10,6%. Цікаво, що скорочення безробіття відбулося без наступу на «державу благополуччя»: рівень соціальних гарантій в країні залишається високим. Надзвичайно велика кількість людей отримує різні допомоги по хворобі і зв’язаною з нею непрацездатністю, що виключає їх з числа претендентів на робоче місце. причому одночасно зростає опл праці.

34.Модель попиту на гроші Кейгана при раціональних очікуваннях.

Розглянемо модель попиту на гроші Кейгана при раціональних очікуваннях. Припустимо, що в даний час темп зростання грошової маси дорівнює нулю. Нехай Центральний банк у момент часу t0 оголошує, що в момент часу t'> t0 він збирається збільшити грошову масу рівня m'> m0 (в термінах логарифмів). Покажемо, як буде змінюватися рівень цін, тобто, що поточний темп інфляції при раціональних очікуваннях залежить від очікуваного в майбутньому темпу зростання грошової маси. Функція попиту Кейгана має вигляд:   (8) Переписавши в логарифмах:  

і здійснивши всі перетворення

Позначимо логарифми змінних через великі літери (наприклад ) і здійснивши всі перетворення

  

Динаміку цін можна схематично зобразити на малюнку:  

Рис.1.Динаміка­_цін. Таким чином, саме оголошення про збільшення в майбутньому грошової маси веде до зростання цін сьогодні (у момент появи цієї інформації). Пояснення цього феномена таке: агенти з раціональними очікуваннями усвідомлюють, що в майбутньому буде висока інфляція і прагнуть позбутися від грошей вже сьогодні.

35. Модель інфляції ф. Кейгана.

Вважається першою моделлю, де використано модель адаптивних очікувань. Кейган досліджував залежність між попитом на реальні грошові залишки та очікуваною зміною рівня цін, використовуючи дані 7 періодів гіперінфляцій 1921-1956 років з допомогою моделі:

1.

- індекс змін обєму грошей в обороті;- індекс цін; - логарифм попиту на грошові залишки;- невідомі параметри;- очікуваний рівень інфляції.

Оскільки неспотережувана, Кейган доповнив модель виразом для адаптивних очікувань:

2.

що визначає очікувану в період зміну рівня інфляції як частку від величини різниці між реальним та очікуваним рівнем інфляції .

Отримана модель має такий вигляд:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]