Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TE-FINAL.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
4.53 Mб
Скачать

27. Модель Харрода.

Прогноз відносно попиту виявився вірним, і він повністю співпав із пропозицією, то в даний період вони залишають темп росту виробництва незмінним; якщо ж прогноз попиту перевищує пропозицію, вони збільшать темпи виробництва; якщо ж прогноз попиту виявився нижчим від пропозиції, вони зменшать темп росту. Формально це можна записати наступним співвідношенням:

Для визначення сукупного попиту використовується модель акселератора1 (), а також умова рівноваги (рівність інвестицій рівню заощаджень ()):Рівність сукупного попиту і пропозиції виступає умовою рівноважного економічного росту:

Допустимо, що в попередньому періоді попит дорівнював пропозиції, тобто , тоді, у відповідністю з прийнятими умовами поведінки виробників, в біжучому періоді вони збережуть темпи росту виробництва

На цій підставі, попереднє співвідношення можна записати наступним чином: (1).

Звідси визначаємо рівноважний темп приросту обсягу випуску.

Харрод назвав величину

„гарантованим темпом росту”.

Для зручності аналізу представимо деякі із вказаних співвідношень дещо в іншому вигляді. Так, наприклад, рівність (1) можна записати:,де

 – фактичний темп росту;

 – коефіцієнт капітало-ємності;

– доля збереження в національному доході.Рівняння (2)справджується при традиційній кейнсіанській умові , хоча тепер у динамічному вигляді.

Рівняння (1) можна записати у вигляді:.(3)

Як відомо, це рівняння справджується при виконанні умов рівноваги, тому його можна представити у вигляді:,(2) Повна модель Харрода в компактному ираженні містить, крім рівняння (2),(3) ще й наступне співвідношення: .

28.Модель Харрода-Домара.

Ця модель будується при виконанні наступних положень:

1. ріст національного доходу визначається тільки одним фактором – нормою нагромадження капіталу, а ріст інших параметрів – збільшенням зайнятості;

2. капіталоємність економіки не залежить від співвідношення „цін” виробничих факторів (тобто прибутку і зарплати), а визначається технічними умовами виробництва, які мають тенденцію до стабільності;

3. вважається також, що зв’язок між інвестиційною частиною національного доходу і капіталоємністю виводиться із того, що сукупні заощадження () та реальні інвестиції () співпадають, тобто .

Модель Харрода-Домара описує закриту ринкову економіку без держави, в якій динамічна рівновага реального сектору виражається наступною рівністю: . Зростання пропозиції праці задається екзогенно, за допомогою постійного темпу приросту населення (): .

(відповідно для дискретного та неперервного зростання)

де  – темп приросту населення.

Динаміка пропозиції капіталу визначається обсягом інвестицій так, що.

В рівноважній економіці обсяг інвестицій дорівнює обсягу заощаджень, який при заданій нормі збережень пропорціональний реальному національному доходу:

Приріст капіталу на величину при відомій його продуктивності збільшує сукупну пропозицію на величину:,звідки отримуємо

. умовою гарантованого росту національного доходу вистує наступна рівність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]