Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен социология.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
539.65 Кб
Скачать

2

Культура

) культурна динаміка

Культура

Культурна статика

Опис культури у спокої, її побудова, елементи, риси, форми

культурна динаміка засоби, механізми і процеси, які описують трансформацію культури, її зміни

Таким чином, культура зароджується, поширюється, руйнується, зберігається, в ній виникає безліч різноманітних метаморфоз і поєднань, що робить ту чи іншу культуру своєрідною і специфічною.

58. Категорії та функції соціології культури.

До основних категорій соціології культури відносять “норми”, “цінності”, “ціннісні орієнтації”, “зразки поведінки”, “менталітет”, “інтереси” та ін.

Цінності – це матеріальні предмети, ідеї чи якості, щодо яких індивід або група займуть оцінювальну позицію, приписуючи їм особливу роль у житті, відчуваючи необхідність у них, намагаючись оволодіти ними.

Менталітет - своєрідний стан, рівень розвитку і спрямованості індивідуальної та групової свідомості, здатність до засвоєння норм, принципів, життєвих орієнтацій, суспільних цінностей тощо.

Ціннісні орієнтації – поділені особою соціальні цінності, що виступають метою життя і основними засобами їх досягнення. Ціннісні орієнтації відображають фундаментальні соціальні інтереси особистості і визначають стратегічну спрямованість її діяльності. Ціннісні орієнтації проявляються як життєва позиція індивіда, його світогляду, моральні принципи.

Функції соціології культури:

– генетична (культура розвивається разом із суспільством);

– ціннісно-нормативна (виховна);

– інтегративна (об’єднує людей);

– регулятивна (регулює відносини);

– творча (утворює нові цінності);

– світоглядна (формує світогляд людей);

– комунікативна(дозволяє спілкуватися людям).

59. Форми і види культури.

Культура - сукупність матеріальних і духовних, нематеріальних цінностей.

Залежно від масштабів і форм взаємодії різних суб'єктів з оточенням розрізняють форми і види культури. Соціологи виокремлюють насамперед дві собливі форми культури:

  • матеріальну — сукупність опредмечених результатів людської діяльності, що включає як фізичні об'єкти, створені в результаті діяльності людей (житлові будинки, знаряддя праці, книжки, продукти, одяг, прикраси тощо), так і природні об'єкти, що використовуються людьми. Перші називають артефактами. Артефакти завжди мають певну цінність для людини, певне символічне значення, виконують певні функції.

  • духовну — сукупність результатів діяльності, що включає нематеріальні об'єкти, створені розумом і почуттями людини (мова, знання, традиції, міфи, символи тощо). Вони існують у свідомості людини, підтримуються людським спілкуванням, але до них не можна доторкнутися, фізично відчути. Нематеріальні об'єкти потребують матеріальних посередників: знання містяться в книжках, традиція привітання втілюється в рукостисканні тощо.

Залежно від того, хто створює культуру і яким є її рівень, розрізняють її види:

  • загальнолюдська культура — це культура, вироблена людством протягом усієї історії його існування. Вона ґрунтується на загальнолюдських цінностях — істині, добрі, красі, справедливості тощо. У межах окремого суспільства виокремлюють такі форми культури, як елітарна, народна й масова.

  • елітарна культура — сукупність артефактів, які завдяки своїй вишуканості доступні в основному вузькому колу людей, культурній еліті (класична музика, витончене мистецтво, високоінтелектуальна література тощо). Створюється елітарна культура фахівцями високого класу.

  • народна культура (її ще називають аматорською, чи фольклором) — це примітивна культура. Вона створюється аматорами-творцями, що не мають професійної підготовки, і зв'язана з життям широких народних мас. Її репрезентують казки, легенди, міфи, пісні, танці, живопис.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]