Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экзамен социология.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
539.65 Кб
Скачать

19. Соціальна структура сучасного суспільства.

Соціальна структура - сукупність соціальних (клас, трудовий колектив, група, верства), соціально-демографічних (молодь, пенсіонери), професійно-кваліфікаційних, територіальних (тип поселення) й етнічних спільнот (нації, народності), пов'язаних між собою відносно сталими стосунками.

Соціологія виділяє такі види соціальних структур:

  • соціально-класова (класи, соціальні верстви, соціальні групи, прошарки, стани);

  • соціально-демографічна (вік, стать);

  • соціально-територіальна (міська, сільська спільноти, населення агломерацій, переселенські групи);

  • соціально-професійна;

  • соціально-етнічна та ін.

Суспільство- особливий, надзвичайно складний тип організації суспільного життя, що включає в себе всю багатоманітність стійких соц. взаємодій, всі соц. інститути та спільноти, що локалізовані в рамках конкретнотериторіальних кордонів

Ознаки суспільства :

  1. спільна територія

  2. універсальність

  3. інтергративність

  4. саморегуляція, саморозвиток.

Соц стрь- ієрархічно впорядкована сукупність індивідів, соц груп, соц спільнот, орг та інститутів, об’єднанаих стійкими зв і відносинами. Виникає соц структура у зв’язку з сусп розподілом праці. Осн ел її є люди. У процесі життєдіяльності люди створюють нові об’єднання або входять до вже існуючих для задоволення різноманітних потреб. У соціології такі об’єднання: класи, верстви, групи, спільноти, категорії – елементи соц. структури, деякі з них стійкі в часі, постійно відтворюються та забезпечують наступність та порядок у сусп., а деякі виникають і тут же зникають. Соц. групи мають місце там, де є сталі зв’язки між індивідами. Саме діями таких груп відтворюється соц. життя. Людина може одночасно перебувати у декількох соц. групах, чим і обмежує, і отримує певні переваги. Ел соц структури є: Категорія населення – однорідна за певною озн. сукупність (чоловіки, жінки). Соц. спільнота – сукупність індивідів, що реально існує й емпірично фіксується, має відносну цілісність і виступає як самостійний суб’єкт соц. дії та поведінки. Групи, категорії, спільноти функціонально залежать між собою. Що стосується класів, то вони розгляд у 2х знач: позиції у структурі в-ва і розподілу, все частіше до класу зарах певну культуру, жит устрій і порівняно стійкі традиції (соц клас)

20.Зміни соціально-класової структури в умовах переходу до нових соціально-економічних умов.

Соціально-класова структура відображає найважливіший зріз соціальної структури класового суспільства: складну картину соціальної нерівності між суспільними класами, представниками розумової і фізичної праці, соціальними верствами всередині класів.

Елементом соціально-класової структури суспільства є соціальні верстви, які утворюють внутрішню структуру класів і великих соціальних груп (наприклад, робітники низької, середньої та високої кваліфікації).

З переходом до нових соціально-економічних умов поступово складаються контури трьох основних рівнів, верств соціальної ієрархії: вищого, середнього і нижчого класів. Основу вищого класу становлять підприємці, комерсанти, банкіри, певна категорія управлінців, представники творчої інтелігенції та ін

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]