Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (СА).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
2.43 Mб
Скачать

1.2. Наукова база системного аналізу

Системний аналіз - система понять, методів і технологій для вивчення, опису та реалізації систем різної природи і характеру.

Основне призначення системного аналізу - одержати рекомендації з питань керування системою та удосконалити це керування.

Базові поняття системного аналізу:

  • система, підсистема, елемент;

  • зв'язок між системами, підсистемами, елементами;

  • структура системи;

  • ціль системи;

  • функціонування та розвиток системи;

  • модель системи.

Система - сукупність (множина) окремих об'єктів з обов’язковими зв'язками між ними. Об'єкти, що складають систему, можуть бути самого широкого діапазону - від живих істот до механізмів, комп'ютерів чи каналів зв'язку.

Підсистема - частина системи з деякими зв'язками і відносинами. Будь-яка система складається з підсистем, кожна підсистеми будь-якої системи може розглядатися як окрема система.

Для спеціальності "Міжнародна інформація" найбільший інтерес становлять інформаційні системи. Глобальною задачею системного підходу є удосконалення процесу керування інформацією. Тому предметом системного аналізу стають питання збору, збереження й обробки інформації про економічні, політичні, історичні й інші об'єкти і процеси.

Системний аналіз описує, вивчає, актуалізує такі важливі системні і міждисциплінарні відносини, як відносини типу:

  • “система - система”;

  • “система - модель”;

  • “модель - модель”;

  • “система - технологія”;

  • “модель - технологія”;

  • “технологія - технологія”;

  • “система - структура”;

  • “модель - структура”;

  • “структура - структура”;

  • “система - інваріант”;

  • “система - актуалізація”

  • інші відносини (інваріанти).

Таким чином, системний аналіз широко використовує досягнення багатьох галузей науки і це “захоплення” безупинно розширюється.

1.3. Системні ресурси суспільства

До основних типів ресурсів у природі та суспільстві відносять:

Речовина - досить повно представлена таблицею Д. І. Менделєєва і рідко поповнюється. Речовина виступає як відображення сталості матерії в природі, як міра однорідності матерії.

Енергія - виступає як відображення мінливості матерії, переходів з одного виду в іншій, як міра необоротності матерії.

Інформація - виступає як відображення порядку, структурованості матерії, як міра порядку, самоорганізації матерії (і соціуму).

Людина - виступає як носій інтелекту вищого рівня і є в економічному, соціальному, гуманітарному вимірі найважливішим і унікальним ресурсом суспільства.

Організація (чи організованість) - виступає як міра упорядкованості ресурсів і визначається причинно-наслідковими зв'язками в матерії і соціумі.

Простір - міра довжини матерії (події), розподілу її у навколишньому середовищі.

Час - міра оборотності (необоротності) матерії, подій. Час нерозривний та зв’язаний зі змінами дійсності.

Усі типи ресурсів тісно пов'язані і переплетені між собою. Більш того, вони неможливі один без одного, актуалізація одного з них веде до актуалізації іншого.

1.4. Основні принципи системного аналізу

  1. Вимога розглядати сукупність елементів системи як єдине ціле, чи навіть, — заборона на розгляд системи як простого об'єднання елементів.

  2. Визнання того, що властивості системи - це не тільки сума властивостей її елементів. Тим самим підтверджується можливість того, що система має особливі властивості, яких може і не бути в окремих елементів.

  3. Кожна система має свій максимум ефективності, бо завжди існує функція цінності системи у вигляді залежності її ефективності від умов побудови і функціонування. Така функція обмежена, отже існує її мінімум і максимум.

  4. Заборона розглядати систему у відриві від навколишнього середовища - як автономну, відокремлену. Це означає обов'язковість урахування зовнішніх зв'язків чи, у більш загальному вигляді, вимога розглядати систему, як частину (підсистему) якоїсь більш загальної системи.

  5. Можливість (а іноді і необхідність) розподілу системи на частини, підсистеми. Якщо останні виявляються недостатньо простими для аналізу, з ними поводяться так само. Але в процесі такого розподілу не можна порушувати попередні принципи, поки Ви їх дотримуєтесь, розподіл виправданий.

Такі принципи дозволяють формалізувати визначення терміну системи у вигляді багаторівневої конструкції яка складається з елементів, що взаємодіють для досягнення єдиної цілі функціонування (цільової функції).