Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций (СА).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
2.43 Mб
Скачать

4.3. Інформаційне керування системою. Інформаційне середовище. Інформаційні системи керування

Інформація використовується для розвитку та удосконалення системи. Інформація розвивається слідом за розвитком системи.

Нові форми, принципи, підсистеми, взаємозв'язки і відносини викликають зміни в інформації, її змісті, формах одержання, переробки, передачі і використанні. Завдяки потокам інформації (від системи до навколишнього середовища і навпаки) система здійснює доцільну взаємодію з навколишнім середовищем, тобто керує. Тому інформація є засобом керування системою. Чим більше повідомлень про систему, тим повніше і точніше керується система.

Ціль керування системою - відокремлення цінної інформації від “шумів” та виділення інформації, що дозволяє цій системі існувати і розвиватися.

Керування будь-якою системою повинне підкріплюватися необхідними для цього ресурсами - матеріальними, енергетичними, інформаційними, людськими й організаційними.

Керування - безупинний процес, що не може бути припинений, тому що рух, потік інформації не припиняється.

Цикл (інваріант) керування будь-якою системою (у будь-якій системі):

  1. збір інформації про систему;

  2. обробка та аналіз інформації;

  3. отримання інформації про траєкторію;

  4. знаходження керуючих параметрів;

  5. виявлення ресурсів для керування;

  6. керування траєкторією системи.

Основні правила організації інформації для керування системою:

  • з'ясування форми і структури вхідної інформації;

  • з'ясування засобів, форм передачі і джерел інформації;

  • з'ясування форми і структури вихідної інформації;

  • з'ясування надійності інформації і контроль вірогідності;

  • з'ясування форм використання інформації для прийняття рішень.

Цінність інформації для керування визначається мірою розкриття невизначеної інформації у системі, змістом переданих їй повідомлень.

Інформація використовується для керування, але сама підлягає керуючим впливам. Основна ціль цих впливів - підтримка інформаційних потоків, що сприяють досягненню поставлених цілей при обмежених ресурсах (матеріальних, енергетичних, інформаційних, організаційних, просторових, тимчасових).

Інформаційна система - система підтримки й автоматизації інтелектуальних робіт - пошуку, адміністрування, експертиз, експертних оцінок, прийняття рішень, керування, розпізнавання, нагромадження знань, навчання.

Інформаційне середовище - система взаємодіючих інформаційних систем, включаючи й інформацію, що актуалізується в цих системах.

Інформаційна система керування - система призначена для керування як системою, так і в системі.

За характером керування може бути:

  • стратегічне;

  • тактичне.

За часом керуючого впливу системи можуть бути:

  • довгостроково керовані;

  • короткостроково керовані.

Іноді ототожнюють стратегічне і довгострокове, тактичне і короткострокове керування, але це не завжди вірно.

Розрізняють також шість основних типів інформаційних систем керування (тип визначається метою, ресурсами, характером використання і предметною областю):

  1. Діалогова система обробки запитів (Transaction Processing System) - для реалізації поточних, короткострокових, тактичного характеру, часто рутинних і жорстко структурованих і формалізованих процедур.

  2. Система інформаційного забезпечення (Information Provision System) - для підготовки інформаційних повідомлень короткострокового використання тактичного чи стратегічного характеру.

  3. Система підтримки прийняття рішень (Decision Support System) - для аналізу (моделювання) реальної формалізованих ситуацій. Такі системи використовуються як у короткостроковому, так і в довгостроковому керуванні тактичного чи стратегічного характеру в автоматизованому режимі.

  4. Інтегрована, програмна система прийняття рішень (Programmed Decision System), призначена для автоматичної оцінки і вибору рішень; використовуються як у короткостроковому, так і в довгостроковому керуванні тактичного і стратегічного характеру.

  5. Експертні системи (Expert System) - інформаційні, консультуючі чи системи прийняття рішення, засновані на структурованих, часто погано формалізованих процедурах, що використовують досвід та інтелектуальні особливості експертів, моделюючі їх роботу. Системи використовуються як у довгостроковому, так і в короткостроковому оперативному прогнозуванні, керуванні;

  6. Інтелектуальні системи чи системи, засновані на знаннях (Knowleadge Based System) - системи підтримки задач прийняття рішення в складних системах, де необхідно використовувати знання у досить широкому діапазоні, особливо, у погано формалізованих і погано структурованих системах, нечітких системах і при нечітких критеріях прийняття рішення. Системи найбільш ефективно використовуються для зведення проблем довгострокового, стратегічного керування до проблем тактичного і короткострокового характеру.

При побудові (виборі, адаптації) інформаційної системи можна використовувати дві основні концепції (третя концепція - їхньої комбінації):

  • орієнтація на проблеми, які необхідно вирішувати за допомогою цієї інформаційної системи, тобто проблемно-орієнтований підхід (чи індуктивний підхід);

  • орієнтація на технологію, що доступна (актуалізована) у даній системі, середовищі, тобто технолого-орієнтований підхід, (чи дедуктивний підхід).

Вибір концепції залежить від стратегічних (тактичних) чи довгострокових (короткострокових) критеріїв, проблем, ресурсів.

Ціна, важливість, актуальність інформації визначають цілі і важливість (пріоритети) у керуванні інформаційними системами (в інформаційних системах).

Системне проектування (розробка) інформаційної системи повинна пройти наступний життєвий цикл:

  1. Допроектний аналіз.

  2. Внутрішньосистемний аналіз.

  3. Морфологічний опис системи.

  4. Визначення критеріїв адекватності, ефективності і стійкості (надійності).

  5. Функціональний опис підсистем системи.

  6. Макетування системи.

  7. “Зборка” і тестування системи.

  8. Визначення цілей, подальшого розвитку системи та додатків системи.

Ці етапи - основи інформаційного реінженерінгу систем.

4.4. Основні аксіоми теорії інформаційних динамічних процесів в системі міжнародних відносин

Визначимо основні аксіоми теорії інформаційних динамічних процесів (інформаційної сінергетики).

Аксіома 1: Розвиток (еволюція) системи визначається деякою ціллю й інформаційними ресурсами системи, її інформаційною відкритістю.

Аксіома 2: При прагненні до цілі система сприймає вхідну інформацію, що використовується і для зміни внутрішньої структури самої системи, внутрішньосистемної інформації.

Аксіома 3: Зміна внутрісистемної інформації відбувається таким чином, щоб збільшувалась інформативність, зменшувалася ентропія (міра безладдя) у системі.

Аксіома 4: Будь-яка зміна внутрішньої структури системи чи внутришньосистемної інформації впливає на вихідну інформацію системи (тобто на навколишнє середовище системи); внутрішня ентропія змінює зовнішню ентропію системи.

Питання для самоконтролю

  1. Проаналізувати термін інформація. Навести приклад деякої інформації.

  2. Порівняти поняття "інформація" та "повідомлення". Навести приклад інформації і повідомлення відповідного цієї інформації.

  3. Навести приклади одержання, збереження, передачі, використання інформації

  • в побуті,

  • науці,

  • виробництві,

  • навчанні.

  1. Проаналізувати термін “актуалізація інформації”. Навести приклад актуалізованої і не актуалізованої інформації.

  2. Охарактеризувати одиниці виміру повідомлення та інформації.

  3. Як залежить керування системою й інформація в системі?

  4. Визначити суть задачі керування системою. Навести приклади.

  5. Проаналізуйте аксіоми теорії інформаційних динамічних процесів.

Джерела інформації : [2, 3, 12, 14,17,16]